dakusia 30.08.07, 23:30 witam, bardzo obrodzily mi patiosny. Jak przechowac je na zime? Niestety nie mam duzo miejsca w zamrazarce. Myslalam zeby je pokroic i w lekko osolonej wodzie podgotowac i do sloikow zapasteryzowac - wyjdzie cos z tego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re:Tylko jako przetwory. 31.08.07, 00:27 W lodówce i tak do tygodnia bo potem robi się kapeć, tak samo po rozmrożeniu.Niestety dysponuję tylko daniami z udziałem patisonów ale przypuszczam, że niektóre z nich (podobnie jak leczo) spokojnie można zapakować do słoików i zapasteryzować. Przysłać? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Trchę tutaj: 31.08.07, 00:52 Jako składnik leczo: ipon.pl/forum/viewtopic.php?id=5228 Można zrobić jak w zalewie jak do korniszonów. 2 szklanki wody płaska łyżeczka soli 2 lyżki cukru 1/4 szklanki octu 10% www.smakuj.pl/index.php?gdzie=art_content&art_id=88 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: dzieki Banito :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.07, 11:27 mi w zeszlym roku cala zime przelezal na parapecie jako ozdoba, swietnie sie trzymal, trzeba przyznac;-) Odpowiedz Link Zgłoś
krys2222 Re: patisony - jak przechowac na zime? 31.08.07, 19:36 Dwa lata temu też ciepiałam na nadmiar patisonów.Kroiłam w kostkę,wkładałam do słoików i zalewałam przecierem pomidorowym,następnie całość pasteryzowałam.Dobre są też w zalewie octowej,takiej jak do gruszek. Odpowiedz Link Zgłoś
dakusia ech... mialam konkretny dylemat 31.08.07, 20:11 z tymi paskudami. Nie bylo mnie dwa tygodnie i strasznie paskudy porosly. Malenkie marynowalam a z tymi duzymi... robilam dzis -> bardzo pyszne wyszlo, chociaz ta kurkuma i curry mnie troche odstarszaly:D gotowanie.onet.pl/28743,0,1,patison_na_zime_w_roli_glownej,ksiazka_przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś