Dodaj do ulubionych

bananowiec

08.07.03, 18:44
zgubilam gdzies przepis na ciasto bananowe- nie pamietam proporcji -wiem
tylko ze bylo to takie ciasto z maki, cukru,jaj,proszku i bananow( ?)
pomozecie?
Obserwuj wątek
      • Gość: ksenia Re: bananowiec IP: proxy 09.07.03, 10:05
        4 duże banany,
        1 szklanka cukru,
        1½ szklanki mąki pszennej,
        1 łyżeczka sody oczyszczonej,
        1/3 kostki masła,
        1 jajko,
        dodatkowo – bakalie, rodzynki, owoce suszone i kandyzowane, wiśnie z konfitur

        Roztopić masło i przestudzić.
        Banany rozgnieść widelcem, dodać cukier, mąkę z sodą, jajko, szybko wymieszać.
        Dodać roztopione masło, bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być
        grudkowate.
        Natłuścić formę i włożyć ciasto. Piec około 40-50 min w 160-170 0C na
        ciemnobrązowy kolor.

        Sprawdzone, polecam, bez roboty.
    • kago Re: bananowiec 09.07.03, 10:27
      A moze bananowiec a'la sernik na zimno??
      3 duze banany (zolciutkie)
      1 kosta masla
      2 galaretki (np. truskawkowa i agrestowa)
      1 paczka biszkoptow okraglych
      owoce rozne do dekoracji

      Rozpuscic galaretki w dwoch miseczkach (wg przepisu) ostudzic - tak zeby nie
      byly geste.
      Zmiksowac banany, dosac maslo (w temperaturze pokojowej, bron Boze prosto z
      lodowki!), dalej miksowac. Dolewac powoli galaretke (truskawkowa) i
      miksowac... miksowac... na gladka mase. Na dnie tortownicy ulozyc biszkopty,
      zalac masa bananowa, wstawic do lodowki "na chwile" zeby stezalo i dekoracja
      sie nie zapadla. Ulozyc owoce - winogrona, mandarynki (z puchy sa pycha),
      maliny, ananasy, brzoskwinie - wg uznania. Ja np. robie salatke z tych owocow
      i szczelnie pokrywam nia ciasto, bo juz nie chce mi sie ukladac wymyslnych
      wzorow... Zalac druga galaretka i do lodowki...
      Na upalne dni pyszne "ciacho"!
    • Gość: ewiesia1 Re: bananowiec- najprostszy przepis IP: *.exbud.com.pl / 10.40.16.* 12.08.03, 09:29
      4 mocno dojżałe banany (najlepsze takie z przeceny, w pociemniałych
      skórkach ;-) )
      szklanka cukru (może być nieco mniej)
      1,5 szklanki mąki
      1 jajko
      5 łyżek miękkiego masła
      1 łyzeczka sodu i 0,5 łyżeczki proszku
      garść pokruszonychorzechów włoskich i ewentualnie garść rodzynek

      Wszystko zmiksować na wysokich obrotach i piec w temperaturze 180-200stopni
      około 45 minut.

      Ciasto można podawać na ciepło , posmarowane masłem (najlepsze) lub na zimno.

      Ja lubię jak jest w środku nieco wilgotne.

      • Gość: Elina Re: bananowiec- najprostszy przepis IP: 217.153.14.* 12.08.03, 09:58
        Własnie na podstawie podobnego przepisu wczoraj zrobiłam bananowca. W smaku
        jest bardzo dobry, tylko z wyglądu taki strasznie "mokrawy"... ja lubię
        zakalcowate ciasto, więc dla mnie jest ok, ale przyznam szczerze, że
        wstydziłabym się takim ciastem poczęstować teściową... już słyszę jej
        komentarze typu: ale zakalec Ci wyszedł itp :) :) Myślałam, że może coś źle
        robiłam... i teraz to już nie wiem :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka