kajazz 08.07.03, 18:44 zgubilam gdzies przepis na ciasto bananowe- nie pamietam proporcji -wiem tylko ze bylo to takie ciasto z maki, cukru,jaj,proszku i bananow( ?) pomozecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: bananowiec IP: *.tele2.pl 08.07.03, 19:01 tu masz 3 ciasta bananowe: www.kuchnia.bytow.pl/szukaj.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksenia Re: bananowiec IP: proxy 09.07.03, 10:05 4 duże banany, 1 szklanka cukru, 1½ szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/3 kostki masła, 1 jajko, dodatkowo – bakalie, rodzynki, owoce suszone i kandyzowane, wiśnie z konfitur Roztopić masło i przestudzić. Banany rozgnieść widelcem, dodać cukier, mąkę z sodą, jajko, szybko wymieszać. Dodać roztopione masło, bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być grudkowate. Natłuścić formę i włożyć ciasto. Piec około 40-50 min w 160-170 0C na ciemnobrązowy kolor. Sprawdzone, polecam, bez roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: bananowiec 09.07.03, 12:30 Czy ono bedzie po upieczeniu bardzo wilgotne? Kiedys probowałam zrobić cisto bananowe, ale wyszła taka mokra, zakalcowata klucha. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elina Re: bananowiec IP: 217.153.14.* 12.08.03, 09:20 Odgrzebałm ten stary wątek, bo dopiero wczoraj zrobiłam tzw. Bananowca. I mam kilka pytań... a w ogóle czy ktoś już takie ciasto piekł???? Odpowiedz Link Zgłoś
kago Re: bananowiec 09.07.03, 10:27 A moze bananowiec a'la sernik na zimno?? 3 duze banany (zolciutkie) 1 kosta masla 2 galaretki (np. truskawkowa i agrestowa) 1 paczka biszkoptow okraglych owoce rozne do dekoracji Rozpuscic galaretki w dwoch miseczkach (wg przepisu) ostudzic - tak zeby nie byly geste. Zmiksowac banany, dosac maslo (w temperaturze pokojowej, bron Boze prosto z lodowki!), dalej miksowac. Dolewac powoli galaretke (truskawkowa) i miksowac... miksowac... na gladka mase. Na dnie tortownicy ulozyc biszkopty, zalac masa bananowa, wstawic do lodowki "na chwile" zeby stezalo i dekoracja sie nie zapadla. Ulozyc owoce - winogrona, mandarynki (z puchy sa pycha), maliny, ananasy, brzoskwinie - wg uznania. Ja np. robie salatke z tych owocow i szczelnie pokrywam nia ciasto, bo juz nie chce mi sie ukladac wymyslnych wzorow... Zalac druga galaretka i do lodowki... Na upalne dni pyszne "ciacho"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewiesia1 Re: bananowiec- najprostszy przepis IP: *.exbud.com.pl / 10.40.16.* 12.08.03, 09:29 4 mocno dojżałe banany (najlepsze takie z przeceny, w pociemniałych skórkach ;-) ) szklanka cukru (może być nieco mniej) 1,5 szklanki mąki 1 jajko 5 łyżek miękkiego masła 1 łyzeczka sodu i 0,5 łyżeczki proszku garść pokruszonychorzechów włoskich i ewentualnie garść rodzynek Wszystko zmiksować na wysokich obrotach i piec w temperaturze 180-200stopni około 45 minut. Ciasto można podawać na ciepło , posmarowane masłem (najlepsze) lub na zimno. Ja lubię jak jest w środku nieco wilgotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elina Re: bananowiec- najprostszy przepis IP: 217.153.14.* 12.08.03, 09:58 Własnie na podstawie podobnego przepisu wczoraj zrobiłam bananowca. W smaku jest bardzo dobry, tylko z wyglądu taki strasznie "mokrawy"... ja lubię zakalcowate ciasto, więc dla mnie jest ok, ale przyznam szczerze, że wstydziłabym się takim ciastem poczęstować teściową... już słyszę jej komentarze typu: ale zakalec Ci wyszedł itp :) :) Myślałam, że może coś źle robiłam... i teraz to już nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś