Dodaj do ulubionych

ratunku ostra papryka ........

IP: 86.68.223.* 12.09.07, 09:20
wczoraj pokroilam taka zielona ostra papryczke (piment) mylam rece
mydlem , plynem do mycia naczyn juz dziesiatki razy i dalej mnie
paluchy szczypia ( oj ja glupia , ze rekawiczek gumowych nie
zalozylam przed dotknieciem tego diabelstwa )
Podpowiedzcie mi jakis sposoby na pozbycie sie tego z rak .
Nawet teraz jak dotkne jezykiem palca to mnie szczypie .
dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • jacek1f duzo zimnej bierzącej wody lub w mleku 12.09.07, 10:53
      wymocz.
      • jacek1f jezu! bieŻącą woda:-) sorry! I weź wapno na wszelk 12.09.07, 10:55
        i wypadek.
        • Gość: aga Re: jezu! bieŻącą woda:-) sorry! I weź wapno na w IP: 86.68.223.* 12.09.07, 11:16
          dzieki . Najgorsze jest to , ze mam male dzieci i boje sie dotykac
          czegokolwiek , zeby im tego diabelstwa nie oddac :(
          wczoraj w dwoch paluszkach delikatnie podalam kromke chleba i mojego
          syna jezyk szczypal
          • pani.serwusowa Tylko meza/partnera nie dotykaj, hi,hi! ;) 12.09.07, 11:21

P.S. A tak serio - lacze sie z Toba w bolu. Jak pierwszy raz sama
            robilam paste curry zrobilam ten sam blad. Myj czesto rece, kremuj.
            Powodzenia! :)
    • jacek1f Aga, przetrzyj klawiature kompa! I leć siadać 12.09.07, 11:34
      na wannie lub kolo umywalki i rob sesje z wodą bieŻącą:-), potem
      mleko pare minut, znow woda i krem na recę.

• Gość: yatsec ostrosc to nic innego jak kapsaicyna ktora nie IP: 83.238.100.* 12.09.07, 16:45
      rozpuszcza sie w wodzie a jedynie w tłuszczach. Do mycia uzywaj
      zatem np. oleju lub tłustego mleka, śmietany czy jogurtu. Białko
      kazeiny rozbija więź kapsaicyny z receptorami bólu :) Pozatym odczyn
      kwasowy neutralizuje alkaiczność kapsaicyny.
      Ale kazdy ma swoje sposoby ;)
    • figgin1 Re: ratunku ostra papryka ........ 12.09.07, 20:04
      Ja chyba jakąś dziwną skórę mam. Jak świat światem kroję tą paprykę gołymi
      łapami i staram się tylko nie dotykać oczu. A łapy myję raz i stracza.
      • Gość: aga Re: ratunku ostra papryka ........ IP: 86.68.223.* 12.09.07, 20:28
        dzieki za porady , juz duzo lepiej jest ( piecze mnie tylko pod
        paznokciami ;))
        • nieskorzanka Re: ratunku ostra papryka ........ 13.09.07, 10:01
          Też to kiedyś miałam, dwa dni chodziłam w mokrych bawełnianych
          rękawiczkach coby łagodzić pieczenie...
    • Gość: Marek Olejem zmyć IP: *.dip.t-dialin.net 13.09.07, 20:18
      W Wikipedii albo kazdym forum na temat ostrej papryki pisza (zreszta stosuje ze skutkiem):

Ręce obficie natrzec olejem, a nastepnie dokładnie umyc (jezeli dalej pieką, czynnosci powtórzyc - ale mnie dotychczas zawsze wystarczył raz, a bawiłem sie juz baaardzo ostrymi rzeczami).

Kapsaicyna (alkaloid odpowiedzialny za ostrosc) rozpuszcza sie w tłuszczach i alkoholu, w wodzie nie.
    • Gość: Agata Re: ratunku ostra papryka ........ IP: *.net.internetunion.pl 14.08.20, 07:57
      Ja wczoraj przeżyłam coś podobnego! Nic nie pomagało alkochol, cytryna, masło, mleko, olej, tylko zimna woda dawała ulgę na chwile. Byłam tak zdesperowana że zaczełam zlizywać to z rąk. Wiem dziwnie to brzmi - ale pomogło. Po kawałku wysysałam z palców jak za bardzo piekło w ustach to robiłam przerwę, i kolejny kawałek. Coś musi być w ślinie, bo jak umyłam ręce wodą to pieczenie wróciło. I ręce śliniłam od nowa całe :/ i pomogło.
      • vermieter Re: ratunku ostra papryka ........ 14.08.20, 08:47
        odstaw alkochol i spróbuj z alkoholem ;)
      • roseanne Re: ratunku ostra papryka ........ 14.08.20, 16:01
        pomoglo mi ostatnio moczenie w soku cytrynowym, ale tak z 20 minut, nie spryskanie
    • janek53 Re: ratunku ostra papryka ........ 14.08.20, 19:07
      10 porad z tej strony (tłumaczenie):

mamaslatinas.com/food-home/137690-trucos_quitar_picante_chile_manos

To musiało ci się przytrafić: siekasz jalapeño albo co gorsza papryczkę serrano lub habanero, myjesz ręce, przecierasz oczy i och, co za upał! Jeśli nosisz soczewki kontaktowe, prawie warto zadzwonić do straży pożarnej. Aby tak się nie stało, dzielę się z Wami 10 wskazówkami, jak wydobyć przyprawę z rąk.

1. Kuchnia z rękawiczkami
      Lepiej dmuchać na zimne. Najlepiej nosić rękawiczki, ponieważ w ten sposób Twoja skóra nie dotknie papryczek chili. Czy jednak gotowanie w rękawiczkach nie jest bzdurą? Jeśli się ze mną zgadzasz, przejdź do następnego punktu gdzie mam dla Ciebie kolejny środek zapobiegawczy.

2. Wmasuj w dłonie olej.
      Przed dotknięciem chilli nałóż na dłonie dwie krople oliwy lub oleju kokosowego i potrzyj je o siebie. Jeśli to zrobisz, ochronisz się przed kapsaicyną, składnikiem zawartym w tych produktach, która naprawdę piecze/swędzi.

3. Umyj dłonie detergentem.
      Ponieważ detergenty do naczyń zawierają składniki usuwające tłuszcz, usuwają olej ze swędzącego elementu. Umyj je dobrze i potrzyj opuszkami palców.

4. Użyj wybielacza.
      Nie podoba mi się pomysł użycia go na dłoniach, ale jeśli nie masz wyboru, dodaj odrobinę wybielacza do miski z dwiema szklankami wody. Zanurz palce na kilka sekund, a następnie spłucz. Chlor ma pomóc w szybkim rozpuszczeniu kapsaicyny.

5. Zanurz dłonie w mleku
      Mleko ma wiele właściwości, a jedną z nich jest łagodzenie pieczenia spowodowanego przez surowe papryczki chili. Jeśli cię spalą, zanurz je w misce pełnego mleka. Chodzi o to, że tłuszcz w mleku pomaga rozpuszczać kapsaicynę.

6. Umieść jogurt
      Podobnie jak mleko, jogurt może pomóc złagodzić pieczenie. Użyj go, jeśli nie masz w domu pełnego mleka.

7. Posmaruj dłonie alkoholem
      Po umyciu rąk mydłem i wodą przetrzyj je odrobiną alkoholu.

8. Użyj żelu antybakteryjnego
      Czyszczenie żelem antybakteryjnym zawsze pomaga.

9. Zastosuj sodę oczyszczoną
      Zrobić pastę z wodorowęglanu sodu z niewielką ilością wody i pocierać dłonie, kładąc nacisk na palce. Następnie dobrze je wypłucz.

10. Nałóż balsam
      Bez względu na to, jaki środek wybierzesz, zawsze używaj balsamu do rąk po pokrojeniu papryki, ugotowaniu i wykonaniu innych prac domowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka