Gość: inika IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 14.07.03, 11:40 Robię je kolejny raz w tym sezonie. Tylko teraz zrobił mi się na nich biały, grubu kożuch. :( Dlaczego? Jak go uniknąć w przyszłości? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: inika Re: Ogórki małosolne IP: 81.210.121.* 15.07.03, 08:44 Podnoszę wątek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Ogórki małosolne IP: korbank:* / 10.0.0.* 15.07.03, 11:27 Gość portalu: inika napisał(a): > Robię je kolejny raz w tym sezonie. Tylko teraz zrobił mi się na nich biały, > grubu kożuch. :( Dlaczego? Jak go uniknąć w przyszłości? Napisz jak robisz, a skoro do tej pory było ok, to pewenie wina ogórków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inika Re: Ogórki małosolne IP: 81.210.121.* 15.07.03, 11:37 Oj, muszę się przyznać, że akurat to mąż robi... ;) Nie zagladam mu co i jak, bo zawsze wychodziły mu bardzo dobre ogórki. Ale teraz chyba piąte z kolei mają ten gęsty kożuch. Wydaje mi się, że zwyczajnie układa ogórki w garnku, przekładając dodatkami, na koniec zalewa przegotowaną, ostudzoną, osoloną wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Ogórki małosolne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.03, 14:23 Gość portalu: inika napisał(a): > Oj, muszę się przyznać, że akurat to mąż robi... ;) Nie zagladam mu co i jak, > bo zawsze wychodziły mu bardzo dobre ogórki. Ale teraz chyba piąte z kolei mają > > ten gęsty kożuch. > Wydaje mi się, że zwyczajnie układa ogórki w garnku, przekładając dodatkami, na > > koniec zalewa przegotowaną, ostudzoną, osoloną wodą. Ja zawsze zalewam wrzatkiem i nigdy kozuch sie nie zrobił, a wiec chyba o to chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.lomanczyk Re: Ogórki małosolne 15.07.03, 11:53 Bialy kozuch to nie jest zly objaw. Nie wiem czemu, ale czasem sie robi, a czasem nie, to chyba wina tych bakterii co kisza ogorki. Ale oplucz ogorki woda, nie sa zepsute ani szkodliwe. Ze wskazowek ogolnych - nie mozna do kiszenia ogorkow uzywac wody chlorowanej, nawet po przegotowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inika Woda IP: 81.210.121.* 15.07.03, 12:04 Też pamiętam, że u mnie zdobywało się też zawsze wodę źródlaną lub ze studni. Mąż robi z takiej "bo u mnie w domu..." itp. Ogórki są dobre... Jakoś nie wyczuwam różnicy. A kożuch po prostu wygląda fatalnie, chciałabym go na przyszłość uniknąć. Kiedyś słyszałam, że kożuch robi się, gdy wybiera się ogórki rękami - zamaczając je w soku. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Woda i nawozy 15.07.03, 12:25 ja tez słyszałam o rękach:) ale głównie to woda, i nawozy. Jeśli ogórki sa na nawozie naturalnym, to nic się nie dzieje. jeśli ktoś ma możliwość kisić ogórki na sopockiej solance - tej sprzed Molo w Sopocie, to polecam gorąco. Słuchajcie, tak wspaniałych ogórków nie jadłam dotychczas. Mniam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Ogórki małosolne 15.07.03, 16:52 Gość portalu: inika napisał(a): > Robię je kolejny raz w tym sezonie. Tylko teraz zrobił mi się na nich biały, > grubu kożuch. :( Dlaczego? Jak go uniknąć w przyszłości? moze sprobuj zalac ogorki woda nieprzegotwana, tylko woda z kranu (ja przepuszczam przez filtr)... przeczytalam kiedys ze przegotowana woda zawiera minimalna ilosc bakterii, wiec jak te ogorki maja sie ukisic?... moze one porostu sie psuja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hedonist na solance kołobrzeskiej IP: *.chello.pl 15.07.03, 21:55 Spróbujcie zdobyć solankę z Kołorzegu z ul Solnej pod mostem jest ujęty wypływ Ogórki na zimę marzenie...... bo zawsze zjadamy wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nenne Re: Ogórki małosolne IP: *.icpnet.pl 16.07.03, 14:27 a na wodzie mineralnej typu zywiec? mozna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Ogórki małosolne IP: *.dialup.tiscali.it 16.07.03, 16:19 Ogorki i oliwki powinno sie wyjmowac tylko przy uzyciu czegos drewnianego. Nigdy metalu czy rak. Odpowiedz Link Zgłoś
inika To jaka woda??? 17.07.03, 11:03 Przegotowana? Nieprzegotowana? Mineralna? Gorąca? Zimna? Odpowiedz Link Zgłoś