turchanyi Re: poproszę o sprawdzony przepis na zupę z dyni 01.10.07, 15:19 Ulubiony: zeszlić na oliwie (oleju) posiekaną cebulę i czosnek, wrzucić duzo dyni pokrojonej w niedużą kostkę, podlać rosołkiem (np kurczęcym) lub wrzątkiem, lub bulionem warzywnym. Posolić, popieprzyć. Po kilkunastu minutach dynia jest mięciutka, miksujemy całość na gęstą kremową zupę, doprawiamy ostrą papryką, tabasco, lubczykiem. Posypujemy zieloną pietruszką. Odpowiedz Link Zgłoś
ruskie-pierogi Re: poproszę o sprawdzony przepis na zupę z dyni 01.10.07, 15:30 Podsmazyc na oliwie cebule, pora i pokrojone w kostkę: dynię (ok. 1 kg), ziemniaki (2-3) i jablko (1 duze). Zalać rosołem warzywnym. Gotować ok. 30 minut. Pod koniec gotowania przyprawić tymiankiem i estragonem (fantastycznie smakuja z dynią). Zmiksować. Na koniec dodać śmietanę lub jogurt. Do zupy bardzo dobre są krakersy albo paluszki słone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabib Re: poproszę o sprawdzony przepis na zupę z dyni IP: *.ib.tcz.pl 01.10.07, 21:23 Według kuchni kociewskiej:Dynia na mleku z zacierkami Składniki: 1 kg dyni, 1,5 litra mleka, pół szklanki wody, szklanka mąki, jajko, sól, cukier,olejek migdałowy,masło Wykonanie: dynię obrać ze skóry, obrać z pestek, pokroić zalać wodą i ugotować pod przykryciem,, gdy miękka dynia przetrzeć przez sito, z mąki jajka i wody zagnieść twarde ciasto,zrobić kluseczki, i ugotować na mleku. Dodać dynię, doprawić do smaku solą cukrem,olejkiem migdałowym i masłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabib Re: A z którego Kociewia ten przpeis?Jakoś nie zn IP: *.ib.tcz.pl 04.10.07, 08:42 Polecam książkę R. Landowskiego W kuchni i przy stole : ksiónżka o jeściu na Kociewiu Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Gabi - pół rodziny mam na Kociewiu więc autor 05.10.07, 14:34 tej ksiązki niech sobie swoje przepisy testuje na przypadkowych czytelnikach. Obdzwoniłem do 3 pokolenia wstecz kociewiaków i nikt o czymś takim nie słyszał. Ja również. Gdyby rzecz dotyczyła kuchni gdyńskiej np. to wszystko jasne - konglomerat z całej Polski i nie tylko, nawet kaszubska bo inaczej gotuje się na Helu inaczej w Kartuzach. Jednak Kociewie to żywy, jednorodny organizm i tak jak w Skórczu czy Starogardzie Gdańskim gotuje się w Suchobrzeźnicy lub Głuchym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieprz_i_sól Re: ta kociewska jest przepyyyszna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 22:42 no mówie wam...i ten olejek migdałowy bardzo pasuje, choć bez niego też może być. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga.julia1 Re: poproszę o sprawdzony przepis na zupę z dyni 02.10.07, 21:31 Znalazłam ten przepis chyba na moim ukochanym forum, czyli tutaj, ale teraz jakoś nie mogę na niego trafić. No to przeklepuję z mojego tajnego zeszytu - zupa jest wstrząsająco (!) pyszna - dzieci zjadły, mąż zjadł i później ciągle prosili o jeszcze jedną taką zupkę (można ją zamrozić) 1/2 kd dyni 1/2 kg ziemniaków 1/2 selera 3 łyżki suszonej włoszczyzny 1 łyżka utartego korzenia imbiru 2 łyżki masła gałka muszkatołowa 1/2 szkl. śmietany 5 łyżek łuskanych pestek dyni Ziemniaki, dynię i seler obrać, pokroić w małą kostkę. w garnku z grubym dnem rozgrzać masło, wrzucić imbir i smazyć przez minutę, cały czas mieszając. Dorzucić warzywa, przyprawić gałką, solą i pieprzem. Gotowac pod przykryciem 40 minut. uzupełniać wygotowującą się wodę. Zmiksować na krem, dodać śmietanę (ja z kartonika, słodką) i jeszcze raz zagotować. Na talerzach posypać zupę uprażonymi pestkami dyni. POLECAM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: zrobiłam, wyszła pyszna , narazie w wersji na IP: *.aster.pl 05.10.07, 12:17 wywarze mięsnym, bardzo dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga na słodko 05.10.07, 15:53 czasem gotuję z uprzednio zawekowanej dyni zrobionej na slodko : gotuję mleko, na to wrzucam kostki słodkiej dyni ze słoika, do tego makaron lub lepiej - lane kluski. Przepis pochodzi z Pomorza Zachodniego.Nie Kociewie, ale też Północ. Pycha.Acha, zapomniałabym o rodzynkach dodanych do mleka. Odpowiedz Link Zgłoś