Dodaj do ulubionych

potrawy z warzyw

18.07.03, 10:31
Kajis czas temu probowalam gotowac potrawy wegetarianskie, ale bardzo szybko
mnie to znudzilo, wrocilam do miesa.
Teraz, jak jest tak goraco do miesa mnie nie ciagnie, za to zrobila bym cos z
warzyw-kabaczek, cukinia- z innych obłych warzyw rowniez.
Chcialabym tez przygotować cos z pszenicy, np. sałatkę.
A może umiecie robic pasty warzywne do kanapek.
Poproszę o przepisy

: )))))
Obserwuj wątek
    • Gość: inika Pasta do chleba z cebuli IP: 81.210.121.* 18.07.03, 10:57
      Kiedyś bardzo często ją robiłam bo mi smakowała. Posiekaną cebulę zeszklić na
      oliwie, dodać curry. Zagęścić odrobiną mąki (ze śmietaną?). Dobra jako wkład do
      grzanek, pod żółty ser.
    • Gość: bruno Re: potrawy z warzyw IP: 217.11.133.* 18.07.03, 12:10
      Francuzi mają na to swoją nazwę, ale jest o wiele bardziej skomplikowana od
      przepisu:

Papryki (raczej bez skórek)
      pomidory (też sparzone i obrane)
      kabaczki (bez pestek)
      cukinie (bez skórek)
      cebula (obrana ;))
      bakłażan
      czosnek
      przyprawy : sół, pieprz, gorczyca, jałowiec, kolendra, ziele angielskie, liść
      laurowy
      Wszystko pokrajać w kostkę, rzucić na gorący tłuszcz; dusić z godzinkę.
      Poczekać, aż sos odparuje i całość zrobi się dość gęsta.
    • mroczna_panna Re: potrawy z warzyw 18.07.03, 12:48
      Placki z cukini.
      Potrzeba:
      3,4 młode cukinie, lub troszkę starsze, jakie się trafi
      dwa jajka
      3/4 szklanki mąki
      woda
      cukier,sól, pieprz
      Przygotowanie:
      Cukinie obieramy, te które mają w środku dużo nasionek, to wydrązamy (dla
      ułatwienie przekroić na pół). Potem ścieramy je na tarce. Dodajemy jajka, mąkę
      i przyprawiamy do smaczku. Wszystko mieszamy, aż masa będzie w miarę gładka.
      Nie może być za bardzo lejąca, więc w razie czego dodajemy mąki, albo wody
      jeśli zbyt zbita. Na patelni podgrzewamy olej i nakładamy łyżką placuszki, aż
      sięzrobiąna złoto. Można jeść z kaczapem albo sukrem, jak kto woli. Smacznego.
      • Gość: Ania Re: potrawy z warzyw IP: 217.8.186.* 18.07.03, 12:58
        Wczoraj zrobiłam przez przypadek z resztek w lodówce: cukinia młoda pokroic na
        kawałki niewielkie, pieczarki pokroić . Cukinię wrzucić na patelnię podsmażyć,
        dodać pieczarki,wrzucić dobrą przyprawę indyjską - dużo.Przykryć pokrywką.Dolać
        trochę wody i sosu sojiwego. Jadłam z pomidorami - to był ostatni produkt w
        mojej lodówce :-)
        • Gość: kaska Re: potrawy z warzyw IP: *.tele2.pl 18.07.03, 15:27
          pory pod beszamelem, zapieczone w piekarnkiku choc od beszamelu lepszy jest ser
          zolty.
          • Gość: Kawawa Re: potrawy z warzyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.03, 15:44
            tak, tak, jeszcze raz tak! moga byc tak zrobione szparagi i nawet cykoria :)
            ja tam ide na calosc! sos beszamelowy, ser zolty i parmezan...
            moj wujek mowi wtedy "i druga D do EE" - to jest wersja "delikatna"... ;)))
            • Gość: kaska Re: potrawy z warzyw IP: *.tele2.pl 18.07.03, 15:46
              Gość portalu: Kawawa napisał(a):

> tak, tak, jeszcze raz tak! moga byc tak zrobione szparagi i nawet cykoria :)
              > ja tam ide na calosc! sos beszamelowy, ser zolty i parmezan...
              > moj wujek mowi wtedy "i druga D do EE" - to jest wersja "delikatna"... ;)))

albo zamiast zapiekac pory mozna je udusic, tez super:-) Plus sera duuuuuuuuzo;-
              )
    • hania_76 Re: potrawy z warzyw 18.07.03, 21:00
      Kabaczek - pyszny albo pokrojony w kostkę i duszony w pomidorach z ziołami,
      czosnkiem i cebulką (tak samo można przyrządzać cukinię). Albo wypatroszony i
      zapiekany z nadzieniem np. z kurek. Cukinię można jeszcze smażyć w cieście,
      albo podawać smażoną na patelni z sosem z jogurtu i z czosnku. Bakłażana
      również można nadziewać mięsem / kurkami / pomidorami i mozarellą albo smażyć
      czy grillować i podawać z sosem jogurtowo czosnkowym. Można też z bakłażana
      robić lasagne z mięsem, tzn. zamiast makaronu używać smażonego lub pieczonego
      bakłażana, przekładać warstwami duszonego mielonego mięsa (z dodatkiem
      cebulki, czosnku, oregano, bazylii i pieprzu) i zapiekać z sosem z pomidorów
      pod mozarellą. Poza tym można bakłażana, cukinię i paprykę upiec / zgrillować
      i zalać mieszanką oliwy, octu balsamico i czosnku. Zostawić na noc w lodówce.
      Następnego dnia - mmmmmm....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka