Gość: jolita Re: Tiramisu IP: *.mclink.it 20.07.03, 17:29 Z tym tiramisu to jest troche inaczej. Uzywane we wloskiej tradycyjnej kuchni do robienia tiramisu biszkopty to nie "kocie jezyczki" ale savoiardi, bardzo zblizone do naszych tradycyjnych biszkoptow dla dzieci. Kawa da nasaczania musi byc zimna a kakao koniecznie to nieslodzone - amaro!!! Polacam zamiast mocno pachnacego (uwaga - sztucznie aromatyzowany!!!) amaretto, troche rumu. Jest to deser bardzo popularny tu, we Wloszech ale zjadany chetniej w chlodniejsze wieczory biorac pod uwage jego kalorycznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lasuch Re: Tiramisu IP: *.server.ntl.com 20.07.03, 19:16 Uwielbiam, ale...kupuje gotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
matka Re: Tiramisu 20.07.03, 23:10 Gość portalu: Lasuch napisał(a): > Uwielbiam, ale...kupuje gotowy. Gotowe ?? Chyba, że z dobrej cukierni, ale i tak nijak ma sie do zrobionego własnoręcznie. Tyle, że proporcje troche inne - 3 jaja i 250g serka Marscapone, a reszta zbliżona, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: Tiramisu IP: *.gallery.devs.futuro.pl 21.07.03, 09:17 Gdzie można kupić serek mascarpone - w jakich jest opakowaniach i jak on wygląda? P.S. Najlepsze tiramisu, jakie zdażyło mi się jeść w Polsce, to podawane w "Garażu" - restauracja na Sadybie. Mnnniammmmuśne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eveli Re: Tiramisu IP: *.crowley.pl 21.07.03, 11:04 Jest w Bomi, dwie firmy, opakowania po 200 g, 250 g (ok 8zł) i 500 g. Odpowiedz Link Zgłoś
chris71 Tort Tiramisu 21.07.03, 09:43 Najpyszniejszy tort, jaki w życiu jadłem! Delikatność tiramisu nieskażona tłustością kremu (jaką się zazwyczaj spotyka w kupnych tortach), bo własnie kremem przedzielającym warstwy biszkoptu jest serowa masa tiramisowa. Pycha! Ale niestety udało mi się go kupic tylko w "sernikarni" Mamuśka raz w Gdyni i drugi raz w Warszawie (w podziemiach dworca głownego), a w Krakowie nigdzie nie moge go znaleźć... :( Tzn. znajduję w niektórych cukierniach ciastka o nazwie "torcik tiramisu", ale ledwie przypominają same tiramisu i mają się nijak do tego "mamuskowego" tortu. C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rena Re: Tort Tiramisu IP: *.buga.uga.pl 15.10.03, 19:16 Jeżeli chodzi o Kraków to pycha Tiramisu serwują w takiej knajpeczce na ul.stradomskiej(obok kina Atlantic)kosztuje aż 12 złotych!!!ale warto!! Koniecznie się tam wybierz,życzę smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia553 Re: Tiramisu IP: 62.200.126.* 21.07.03, 10:16 Na litosc boska, nie proponujcie tiramisu w lecie!!!! Przy tej ilosci surowych zöltek, az sie prosza zatrucia pokarmowe i to nie lekkie! To jest przysmak na chlodniejsze dni. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EB Re: Tiramisu IP: 62.233.207.* 21.07.03, 11:14 O ludzie, a ile to ma kalorii!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cacadeburro Re: Tiramisu IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 22.07.03, 00:24 O Jezu, ale jakie pyszne! Przestańcie bo zwariuję!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.04, 01:03 kurcze, no i co ze Tiramisu jest kaloryczne?? wazne ze jest pyszne!! od czasu do czasu mozna zjesc, a to ze np Salmonella z surowych jajek? we wszystkim czaja sie podstepne wirusy:) nie dajcie sie Tiramisu jest super:) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Tiramisu 21.07.03, 13:16 No to i ja dorzucę swoje trzy grosze:) Polskie zwykle biszkopty (podłużne, np. firmy San) idealnie sie nadają do tego deseru. Ja dodaję do masy serowej ubite bialka, dzięki czemu całość staje sie bardziej puszysta i lekka (i tu podniesie sie rwetes.. "COO, białka w tiramisu'?" itp) . Rowniez do sera (a nie do kawy) dolewam alkohol (Amaro Montenegro - raczej trudno dostępny w PL, ale słyszalam,ze bywa). Smacznego Marghe PS. Mascaropne można też czasem kupic w Carrefourze - w lodówkach z bialymi serami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Tiramisu IP: *.dialup.tiscali.it 21.07.03, 16:06 Oczywiscie, ze z bialkami. Najlepsze nastepnego dnia; dwie godzine to za malo. Smaki musza sie polaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia2 Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.03, 15:55 a w jakich proporcjach białka i mascarpone? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Tiramisu' 22.07.03, 18:08 Nie wiem czy do mnie było to pytanie, ale pozwalam sobie zamiescic swój przepis:) 750 g sera mascarpone (sugeruję kupowanie oryginalnego włoskiego, np. Galbani) 4 jajka biszkopty (2 paczki podłużnych ) 2 łyżki cukru kakao gorzkie kawa mocna kieliszek likieru (ja lubię Amaro Montenegro, ale może być likier kawowy, ew. cognac lub coś podobnego) Żółtka utrzeć z cukrem na jednolita masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i delikatnie mieszać aż całość się połączy. Dodać kieliszek likieru. Ubić pianę z białek i połączyć z masa serową, bardzo delikatnie wmieszać. Zaparzyć kawę (najlepsza z ekspresu ale rozpuszczalna też ujdzie). Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły) Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko. Tiramisu’ nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje – najlepiej cztery – 2 razy biszkopty, 2 razy masa (jakieś 6 -7 cm wysokości :)))) Gotowe! Wstawić na trochę do lodówki. Podawać schłodzone. A to Tiramisu’ dla dzieci: 70 g kakao 1 szklanka mleka 250 g mascarpone 3 jajka 100g cukru 100 g biszkoptów Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać ser mascarpone. Ubic białka na pianę, dodać do sera. Do mleka wsypac kakao, w tymże napoju maczac biszkopty... Postępowac tak jak w przypadku klasycznego tiramisu... Smacznego M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Tiramisu IP: *.era.pl 21.07.03, 13:45 j anieśmiało dodam, że zrobiłam kiedyś z proszku, dobry był, całkiem udana imitacja. fanatycy tego deseru zaraz mnie skrytykują, trudno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marita Re: Tiramisu IP: *.chello.pl 21.07.03, 15:29 A ja juz kilkakrotnie robilam z proszku (Delecta), po kilku modyfikacjach - gorzkie kakao do ciasta, do nasaczania mocna rozpuszczalna kawa z rumem lub amaretto i spirytusem, itp. - wychodzi naprawde bardzo smaczne. Tyle, ze ciasto nie rosnie ani troszke i kremu mogloby byc wiecej. Mimo wszystko: TANIO i naprawde SMAKUJE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue Tiramisu IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 09.10.03, 21:33 ktos moze mrozil ten deser w mniejszych porcjach? czy tu moge uzyc likieru kawowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Tiramisu IP: *.acn.pl / *.acn.pl 09.10.03, 22:08 Likier kawowy można, oczywiście. Co do mrozenia, to nie mam pojęcia - u nas znika natychmiast:)) ale chyba bym nie ryzykowała (choc zdarzylo mi sie jesć takie lekko przymrożone Tiramisu', niepowiem.. nie było złe...) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e. Re: Tiramisu IP: 81.210.22.* 10.10.03, 14:49 Ja wkładam do zamarżalnika zaraz po zrobieniu i podaje jako lody.Likier moze byc kawowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronek Gdzie mozna kupic to Mascarpone ???? IP: *.crowley.pl 22.07.03, 07:38 szanowni . Gdzie mozna kupic ten ser italianski ??? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Gdzie mozna kupic to Mascarpone ???? 22.07.03, 12:28 Bronek, już była o tym mowa - w Warszawie np. w Bomi , czasem w Carrefourze (wczoraj nie było). M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Gdzie mozna kupic to Mascarpone ???? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.03, 14:55 W Poznaniu wszędzie. nawet w sklepiku osiedlowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaSiA Re: Tiramisu IP: *.garwolin.sdi.tpnet.pl 22.07.03, 11:32 Najlepszy deser świata! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) niczego lepszego nie znacie??? IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 22.07.03, 12:55 moze za odwaznie ale chyba nie jedliscie za duzo deserow. tiramisu owszem stoi wysoko na mojej liscie ale nie pobije fragilite z bialej czekolady, jezynami na orzechowym ciescie, manii cytrynowej - ciasto orzechowe przelozonemasz cytrynowa ale jaka!potem mrozone i pieczonego deseru pomaranczowo migdalowego. wymienilabym z dziesiec innych ktore oczywiscie stoja wyzej niz tiramisu Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: niczego lepszego nie znacie??? 22.07.03, 12:56 To może jeszcze podaj przepisy... Marghe Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: znamy:) 22.07.03, 13:04 PS. Znamy, znamy, tyle,że czasami niektóre wymyślne desery trudno jest zrobić we własnym zakresie.. A Tiramisu' jest banalne a pyszne. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) Re: znamy:) IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 22.07.03, 19:04 zgadzam sie w zupelnosci co nie znaczy ze nie nalezy sprobowac bardziej skomplikowanych deserow. chetnie napisze przepisy na mail'a a jakie sa super desery tak samo pyszne jak tiramisu? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: znamy:) 22.07.03, 19:10 Byłabym wdzięczna za wszelkie cytrusowe wariacje:) I nie musi być na maila.. Sadze, że wiele osób chętnie skorzysta Marghe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: niczego lepszego nie znacie??? IP: *.dialup.tiscali.it 22.07.03, 18:30 Moze sa lepsze od tiramisù / chetnie poznamy przepisy /, ale genialnosc tiramisù polega na jego jednoczesnej prostocie wykonania. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Do Linn 22.07.03, 19:03 Linn, zaczynam miec przeczucie, ze my na tych samych falach nadajemy:)) Pozdrawiam Marghe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Do Linn IP: *.dialup.tiscali.it 23.07.03, 07:40 Tez mi sie tak wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: Do Linn 23.07.03, 08:33 tjaaaaa :) święta prawda, co mówicie. Tiramisu to nawet ja potrafię zrobić, choć praktycznie każdy inny deser mnie przerasta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beataaaaa pyszne, wczoraj w NY w cental Parku smakowalam sie w n IP: *.proxy.aol.com 23.07.03, 15:21 pyszne, polecam, moj pierwszy raz bardzo mi smakowal, i pewnie sie skusze jeszcze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolita Re: Tiramisu IP: *.mclink.it 23.07.03, 17:26 A co, nasze rodzinne desery i ciasta to gorsze? Sni mi sie po nocach makowiec, sernik, szarlotka, tort makowy, bajaderki, dyplomatki, sernik na zimno itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Tiramisu IP: *.dialup.tiscali.it 24.07.03, 07:21 Wspaniale. Niestety nie zrobily miedzynarodowej kariery. Powtarzam: Zaleta tiramisù jest smak i prostota wykonania. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Tiramisu 24.07.03, 13:07 O ile dobrze widzę, wątek ten nosi tytuł "Tiramisu'" a nie "Licytacja, który deser najlepszy" :) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MGM Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 23:17 Serdecznie polecam wszystkim wizytę w restauracji "La Terrazza" w Grójcu (zjazd z drogi Warszawa-Kraków, ok. 45 minut jazdy z Warszawy). Włoch właściciel, Włoch kucharz, a co najważniejsze mnóstwo włoskich gości, a zatem kuchnia musi być wyśmienita. Polecam ich tiramisu - takiego nie jadłem nigdzie, a wiem, co mówię, bo w każdym odwiedzanym lokalu, w tym we włoskich, zamawiam ten przysmak. Poezja, niebo w gębie, ekstaza, przeżycie niemal erotyczne (choć nie zachowałem się jak Meg Ryan w "Kiedy Harry poznał Sally"). Inne dania również przepyszne, w tym ravioli ze szpinakiem i ricottą. Mnianm. Nie jestem spokrewniony, ani nie znam właściciela. www.laterrazza.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Tiramisu IP: *.dialup.tiscali.it 25.07.03, 07:14 Ufam Ci, ze tiramisù robia lepiej niz pisza / tiramisue ??? /. Odpowiedz Link Zgłoś
k_ulka Re: Tiramisu 25.07.03, 10:19 Dziś rano zrobiłam tiramisu. Próba generalana dziś wieczorem. Już się nie mogę doczekać! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Tiramisu' 25.07.03, 13:14 Z czystej ciekawości - jaki przepis zastosowalaś? Marghe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolita Re: Tiramisu IP: *.mclink.it 25.07.03, 16:34 Ojejku, dajcie jej wszystkie przepisy z tiramisu to sie uspokoi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Tiramisu IP: *.118-200-80.adsl.skynet.be 25.07.03, 22:40 Moje Tiramisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Tiramisu IP: *.118-200-80.adsl.skynet.be 25.07.03, 22:57 Moje Tiramisu. Przepis na 6 osob. 250 g mascarpone 24 podluznych biszkoptow 3 jajka /osobno zoltka i bialka/ 50-100 g cukru 1 op. cukru waniliowego 30 g startej gorzkiej czekolady 1 filizanka mocnej kawy 1 lyzka koniaku, ew. likieru pomaranczowego Zoltka ubic z dwoma cukrami. Polaczyc z mascarpone. Ubic bialka, dodajac pare kropli soku z cytryny. Dodac do kremu z mascarpone, delikatnie wymieszac. Polowe biszkoptow namoczyc w kawie i ulozyc w formie. Przykryc polowa kremu i posypac polowa czekolady. Wylozyc pozostale biszkopty namoczone w kawie. Pokryc pozostalym kremem mascarpone. Forme przykryc folia i pozostawic najlepiej na cala noc w lodowce. W momencie podania posypac pozostala starta czekolada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolita Re: Tiramisu IP: *.mclink.it 25.07.03, 23:04 Chcialam powiedziec "zaspokoi". A wogole to nie chce mi sie juz siedziec w tej kuchni. Pojutrze wyjezdzam na wakacje i zgadnijcie dokad? Do Polski!!!!!!! Milych i relaksujacych wakacji dla was wszystkich i zebyscie tylko nie dostali niestrawnosci od tego tiramisu! Ciao! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lakosz Re: Tiramisu IP: *.proxy.aol.com 10.10.03, 04:07 Kto wie jaka jest roznica miedzy teramisu i tiramisu? Obydwie pisownie wystepuja rownie czesto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Tiramisu IP: *.acn.pl / *.acn.pl 10.10.03, 08:31 Jaka różnica? Teramisu to błędna pisownia:) Tiramisu' pochodzi od "tirare su" - podnosić na duchu, poprawiać humor itp. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Tiramisu IP: *.dialup.tiscali.it 10.10.03, 09:43 Skoro juz o tym piszemy, prawidlowo jest "tiramisù" / akcent na ù /. To dla innych, gdyz Marghe o tym wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Tiramisu IP: *.acn.pl / *.acn.pl 10.10.03, 10:40 hihi, tylko Marghe nie ma włoskiej czcionki stąd to Tiramisu':) Przy wymawianiu akcent pada baaaaardzo wyraźnie na to u'.. a nie na drugie "i":) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lakosz Re: Tiramisu IP: *.proxy.aol.com 15.10.03, 19:51 Tak i sadzilem. Byc moze iz "tiramisu", ktore wystepuje w przepisach po angielsku, pochodzi od upierania sie angloamerykanow, ze "e" wymawia sie jak "i". (Tozsamo z "pirogis", tj. pierogi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Tiramisu IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.10.03, 20:44 Tiramisu' to akurat ta poprawna wersja:) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Tiramisu IP: 217.8.175.* 15.10.03, 21:16 Kiedyś próbowałam zrobić i zwarzył mi się krem :( czy ktoś wie jaki bląd mogłam popełnić? Chcę spróbować jeszcze raz a jak mi się nie uda to chyba kupię takie w proszku monika Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Tiramisu 15.10.03, 21:50 Moniko, tylko nie w proszku!!! Nie wiem jak mogło zwarzyc sie coś, czego sie nie podgrzewa, gotuje itp. Może miałas stary ser mascarpone... Przejrzyj ten wątek, jest sporo przepisów. Polecam. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Tiramisu IP: *.dialup.tiscali.it 16.10.03, 10:57 Zwarzylo sie, czyli porobily sie takie grudki / Wlosi mowia na to, ze wariuje - np. majonez /. Skladniki musza miec taka sama temperature, a mascarpone dodawac lyzkami. Odpowiedz Link Zgłoś