Dodaj do ulubionych

Co z pomidorów?

IP: *.cjb.net / 192.168.0.* 21.07.03, 12:59
Jako, że przejadły mi się już sałatki pomidorowe z cebulką i śmietaną, proszę
poradźcie coś pysznego z pomidorów.
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Co z pomidorów? 21.07.03, 13:17
      Podobny temat byl "na tapecie" nie tak dawno:) Poszperaj:)
      Marghe
      • Gość: Anja Penne + pomidory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.03, 13:28
        Witaj,
        UWIELBIAM makaron z pomidorami, ostatnio b.często robię penne:
        w czajniku bezprzewodowym, żeby było szybciej, gotuję 2 litry wody. Przelewam
        do garnka, dodaję sól. Wrzucam makaron (zwykle 100 gr na osobę). Gotuję ok. 10
        minut. Jak tylko wrzucę makaron, na patelni rozgrzewam 1-2 łyżki (nie więcej!)
        oliwy lub oleju, wrzucam pokrojonego drobno dojrzałego pomidora (1 duży na
        osobę). Zmażę przez te 10 minut, gdy makaron jest gotowy, przyprawiam pomidorki
        solą i pieprzem. Odcedzam makaron, mieszam w garnku z pomidorami i na talerz.
        Najpyszniej smakuje BEZ jakichkolwiek dodatków, np. sera!
        W 10-12 minut masz pyszne i zdrowe danie.

Anja
        • Gość: sz dużo olivy duzo pomidora duzo bazylikum IP: *.atr.bydgoszcz.pl 21.07.03, 13:31
          • marghe_72 Re: i czosneczek 21.07.03, 14:01
            ja tam bym dorzucila czosnek:)))
            • Gość: spiwor Re: i czosneczek IP: *.cjb.net / 192.168.0.* 21.07.03, 14:04
              Dziękuję, wsam raz na dzisiejszy szybki obiadek(z czosneczkiem:)).

• marghe_72 Re: i czosneczek 21.07.03, 14:08
                albo zimna zupka pomidorowa?

Pomidory obrac, sparzyć, pokroic w kosteczkę. Wrzucić na oliwę z posiekanym
                czosnkiem i cebulą. Poddusic. Doprawić do smaku solą, pieprzem ( i np.
                tabasco).
                Schłodzić.
                Podawać z grzankami z chleba tostowego; kostami żóltego sera ; "kluseczkami" z
                białego serka (typu Almette, Twój smak...) + bazylia

M.

PS. Albo taka bruschetta....
    • Gość: kaska Re: Co z pomidorów? IP: *.tele2.pl 21.07.03, 15:27
      poza caprese, ktora kolezanki juz podaly (mozzarella, pomidory, bazylia, oliwa)
      mozna po prostu jesc pomidory pokrojone w czastki i zalane jogurtem naturalnym
      (cala micha). A mozna podsmazyc na patelni z owa mozzarella lub je nadziac. Ale
      na zimno lepsze w takie upaly!
      • Gość: kaska Re: Co z pomidorów? IP: *.tele2.pl 01.08.03, 13:40
        plaster baklazana, plaster pomidora, plaster cukinii, plaster mozzarelli, lisc
        bazylii na wierzch i podsmazyc lub podpiec.
    • Gość: Maja Re: Co z pomidorów? IP: VPN:* / 192.168.0.* 01.08.03, 13:37
      A ja uwielbiam sałatkę mojej mamy: Pomidory w kostkę , drobno cebulę, jajka w
      kostkę, majonez, sól pieprz cukier i ocet. Powinna być słodko kwaśna. Pycha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka