Gość: anka IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 28.07.03, 15:37 dostałam trochę pomidorów i papryki i chciałabym zaprawić jako leczo na zimę, ale niestety nie mam żadnego przepisu, jeżeli ktoś zna tokowe to proszę o pomoc, z góry dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dora nie leczo IP: *.int.warszawa.sint.pl 28.07.03, 15:43 skoro masz pomidory- to moze zamiast lecza, zrobis suszone i zalejesz w oliwie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: leczo w słoikach na zimę IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 09:09 k to się robi i do czego mogą być te pomidory zużyte.Jeżeli możesz podać przepis, to bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: leczo w słoikach na zimę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 09:20 Gość portalu: anka napisał(a): > dostałam trochę pomidorów i papryki i chciałabym zaprawić jako leczo na zimę, > ale niestety nie mam żadnego przepisu, jeżeli ktoś zna tokowe to proszę o > pomoc, z góry dziekuję Ja robie takie leczo z cukini, pomidorów, cebuli i papryki. Wszystkie składniki oprócz pomidorów osobno podsmazam na dobrej oliwie( niezbyt drobno pokrojone), potem razem mieszam, dodaje vegety, wrzucam obrane, pokrojone na cząstki pomidory, podduszam i juz. Nie dodaje zadnych mies, parówek, kiełbas bo to zabija ten naturalny smak warzyw, jest to wersja lekka i tylko taka lubie, ale oczywiscie jak kto woli. Jesli chcesz do słoików to powinnas krótko smazyc, zeby warzywa były twardawe, bo potem w pasteryzacji jeszcze dojda. Chodzi zwłaszcza o cukinie, zeby sie nie rozciapała i zeby z papryki nie złaziła skóra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dora pomidory w zalewie IP: *.int.warszawa.sint.pl 29.07.03, 10:19 Przepis jest w poscie: pomidory w zalewie. Bardzo polecam!!! Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: leczo w słoikach na zimę IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 12:14 dziękuję bardzo wszystkim za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: leczo w słoikach na zimę IP: *.wp3.ptc.pl 29.07.03, 17:48 Nieraz robiłam leczo na zimę. Nie zawsze wszystkie słoiki dobrze się przechowały, ale to normalka. Cebula w półkrążkach podsmażona na oliwie/ oleju, paski papryki (dobrze dać jedną ostrą, ale nie jest to konieczne), duszone z cebulą pod przykryciem, a potem pomidory obrane ze skórki. Wszystko dosamaczałam odrobiną cukru, bazylii itp. Gdy wystygło - do słoików i pasteryzowć. Potem dodać wędlinę, boczek czy coś i pycha. Tak to robiłam i żyję. Możesz spróbować - polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazyna Re: leczo w słoikach na zimę IP: *.nsm.pl 29.07.03, 19:28 Ja robie tak samo tylko nie pasteryzuje,ale zamrazam.Mam dosc duza zamrazarke,a jest mniej klopotu z gotowaniem i zawsze sie udaje (chyba ze bedzie awaria zasilania,ale zamrazarka trzyma kilkanascie godzin zimno).Tak samo robie z grzybami.Pozdrawiam Grazyna Odpowiedz Link Zgłoś