Gość: jola IP: 62.119.100.* 30.07.03, 15:18 Czy ktos z Was ma dobry przepis na domowe gofry. Robiłam z gotowego proszku dr Oetker i nie były za cudowne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em_es Re: przepis na gofry 31.07.03, 09:14 Dolaczam sie do prosby - ja robie jakies takie "na oko" ciasto i jakies dziwne te gofry wychodza :) Pozdrawiam MS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: przepis na gofry IP: *.a2000.nl 31.07.03, 12:04 My z mama robilysmy z przepisu na opakowaniu maszynki do gofrow. Bylo kilka, ale ten najlepszy: 30dag maki 0,5l mleka 7,5dag cukru pudru szczypta soli 10dag masla 2 jajka 15g proszku do pieczenia Wszystkie skladniki dobrze zmiksowac otrzymujac konsystencje ciasta nalesnikowego. Gofry bardzo smaczne, chrupiace, dlugo zachowuja swa kruchosc. Odpowiedz Link Zgłoś
ewiesia1 Re: przepis na gofry 31.07.03, 12:42 Sięgnijcie do nieco starszych wątków- sama zamieściłamłam hurtem zebrane uprzednio przynajmniej kilkanaście przepisów na przerózne gofry. Odpowiedz Link Zgłoś
ewiesia1 Re: przepis na gofry 31.07.03, 12:45 Przepraszam, zamieszczałam to na innym forum... A teraz proszę: Gofry zwykłe 2 szkl. mąki, 2 szkl. mleka 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml oleju,szczypta soli jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę z proszkiem, dodać mleko i olej mieszając do uzyskania jednolitego ciasta. Można dodać garść rodzynek. Gofry drożdzowe 3 jaja, 1/3 kostki margaryny, sól,1 i 1/2 dag drożdży, 1/3 szklanki mleka, cukier waniliowy Przesiać mąkę, dodać jaja, stopioną margarynę, szczyptę soli, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku, cukier waniliowy lub kilka kropli esencji, ubić ciasto i pozostawić na 1 godz. Formę do pieczenia gofrów natłuścić, wlewać po 3 łyżki ciasta i piec 3-5 min. Podawać gorące. Gofry biszkoptowe Naprawde dobre gofry beda z ciasta na nalesniki biszkoptowe. Ubijasz bialka dwu jajek dodajesz zoltka operujac maka i mlekiem doprowadzasz do konsystencji nieco gestrzego ciasta nalesnikowego. No i bez gofrownicy sie nie obejdzie. ps. Niektorzy dodaja nieco cynamonu. Gofry kakaowe 250 g mąki, 200 g cukru 1/2 szklanki wody 2 czubate łyżki kakao 200 g masła lub margaryny 4 jaja, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Cukier, wodę, kakao wymieszać, zagotować i odstawić. Do gorącego płynu włożyć masło (margarynę), a gdy się rozpuści, żółtka, mąkę i proszek. Zmiksować, do lekko ciepłego ciasta dodać ubitą pianę z białek, jeszcze raz zmiksować, piec. Gofry cytrynowe 250 g mąki, 200 g cukru 1/3 szklanki wody sok z cytryny cytryny 200 g masła lub margaryny 4 jaja, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wykonać jak kakaowe zastępując kakao sokiem z cytryny i zmniejszając nieco ilość wody. Gofry z kwaśnego mleka 250 g mąki, 1 jajo 1 łyżka roztopionego masła 1 szklanka zsiadłego mleka szczypta soli Wszystkie składniki dobrze zmiksować. Podawać z cukrem pudrem. Gofry waniliowe Przepis z ksiazki kucharskiej: 7 dag margaryny lub oliwy, 3 jajka, 15 dag cukru, 30 dag maki, 1/4 l mleka, 1/4 lyzeczki aromatu waniliowego, sol, 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia. Gofry delikatne 125 g margaryny (masla) 50 g cukru, 125 g maki 4 jajka paczka cukru waniliowego 4 lyzki slodkiej smietanki lub mleka lyzka margaryny do smarowania cukier puder do posypania 1. margaryne, cukier, make, jajka cukier waniliowy i smietanke ubijamy w misce przez 2 min., az powstanie kremowe, gladkie ciasto 2. rozgrzewamy gofrownice do sredniego poziomu, smarujemy ja starannie margaryna 3. wlewamy 2 lyzki ciasta do formy i opuszczamy pokrywke. Gdy lampka zgasnie wafel jest upieczony. Jesli pierwszy gofr jest zbyt jasny, ustawiamy forme na nieco wyzsza temperature. 4. Pieczemy pozostale gofry i posypujemy cukrem pudrem. Gofry holenderskie 300 g mąki wrocławskiej 1/2 l mleka 75 g cukru pudru, szczypta soli 100 g masła 2 jaja, 15 g proszku do pieczenia Wszystkie składniki zmiksować, otrzymując konsystencję ciasta naleśnikowego. Gofry fantazyjne -różne Rozpuścić 100g masła.150g mąki, szczyptę proszku do pieczenia 150 ml mleka- wymieszać. Dodać 120g cukru, szczyptę soli i 3 jajka i wyrobić mikserem. Dodać wystudzone, ale płynne masło, wymieszać i zostawić na 20 min., żeby "odpoczęło". Smarować gofrownicę olejem (pędzelkiem) i piec gofry po ok.4- 5 min każdy. Zamiast mleka można dodać kremówkę. Ciasto będzie delikatniejsze, Jeśli oddzielisz żółtka od białek i dodasz ubitą pianę. Można dodać do ciasta 100 g uprażonych wiórków kokosowych. Podawać z truskawkami z jogurtem, cukrem i wiórkami. Można do ciasta dodać utartą skórkę z cytryny. Albo zamiast 120g cukru dodać 100 i jeszcze 100g surowej masy marcepanowej. Pyszne z sosem ze śliwek i pistacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
jolo8 Re: przepis na gofry 31.07.03, 13:29 super !!! w weekend robię próby. Pochwalę sie co mi wyszło. papa Odpowiedz Link Zgłoś
ewiesia1 Re:przepis na gofry- kilka uwag dla początkujących 01.08.03, 10:36 Z mojej praktyki na domowej gorfownicy wychodzi ,że najpewniejsze są te na pianie, szczególnie lubię cytrynowe. Z jakichś powodów gofry na proszku do pieczenia często wychodzą jakieś mało puszyste i trochę...gumowate. Ponoć domowe gofrownice (te tanie, zarzut nie dotyczy urządzenia 3w1 Tefala) mają zbyt niską temperaturę, bo na "przemysłowych " takiego problemu nie ma. W jeszcze więszkszym stopniu odnosi się to do gofrów drożdżowych- sama ich nigdy nie robiłam ,ale słyszałam opinie ,że drożdżowe wychodzą poprawnie tylko na naprawdę dobrych gofrownicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) przemyslowa gofrarka IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 01.08.03, 16:24 gdzie kupic i ile kosztule taka maszyna jaka robia gofry w budkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: przemyslowa gofrarka IP: *.dolsat.pl 03.08.03, 22:03 no własnie gdzie kupic !!! ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewiesia1 Re: przemyslowa gofrarka IP: *.exbud.com.pl / 10.40.16.* 04.08.03, 18:22 Ludzie, ale taka przemysłowa to dużai ciężka jest.... to może już coś pośredniego , czyli zachwalaną przez wiele osób, domową Tefala, 3w1 -tam są wymienne tafle do gofrów ,tostów i czegoś tam jeszcze. Ja posłuchałam kieszeniowego węża i kupiłam taką zwykłą za 50zł, a teraz nieco zazdroszczę, tym ,którzy mają Tefala. Bo ta ze stałymi taflami dość ciężko się myje:pod kran tego wsadzić nie można bo grzełka i przewody by się zamoczyły ,więc ściereczką pucu-pucu trzeba... No a jeśli kogoś ambicja ponosi ;-) i przemysłową chce, to między innymi MAKRO ma ofertę z urządzeniami dla gastronomii i gofrownice też w niej są. Odpowiedz Link Zgłoś