zapracowana6 27.11.07, 11:16 Gotuję dzisiaj rosół- wyczytałam w róznych postach o tym, żeby dodać opaloną na gazie cebulę? Ale jak: na patelni z dodatkiem tłuszczu, bez tłuszczu, a może na widelcu nad palnikiem? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: A jak się opala cebulę? Pilne. 27.11.07, 11:25 Rozgrzej mocno suchą patelnię , połóż na nią pokrojone krążki cebuli i spal z obu stron - muszą być czarne. Otwarte okno mocno wskazane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irena_ochodzka Re: A jak się opala cebulę? Pilne. IP: *.cofund.org.pl 27.11.07, 11:29 Ja tam przekrawam cebulę na pół ,obie połówki kładę na palniku i czekam aż cebulka będzie czarna :) Odpowiedz Link Zgłoś
zapracowana6 Re: A jak się opala cebulę? Pilne. 27.11.07, 11:32 Znaczy, dałam plamę tym pytaniem? No niech i tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: A jak się opala cebulę? Pilne. IP: *.spray.net.pl 27.11.07, 11:53 zapracowana6 napisała: > Znaczy, dałam plamę tym pytaniem? Niby dlaczego dałaś plamę? Ja opalam na widelcu nad gazem. Tzn. opalałam, bo teraz mam kuchenkę elektryczną, i jestem nieszczęśliwa, bo dla mnie cebula opalana inaczej to już nie to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vectra Re: A jak się opala cebulę? Pilne. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 09:33 Ja ostatnio opalałam małym palnikiem do creme brule < czy jak to się tam pisze> i wyszła idealna, taka jak nad gazem i duzo szybciej była czarna;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: A jak się opala cebulę? Pilne. IP: *.spray.net.pl 28.11.07, 09:58 Gość portalu: vectra napisał(a): > Ja ostatnio opalałam małym palnikiem do creme brule. Dobry pomysł! Mam taki palnik. (Tzn. mam palnik do opalania farby z framug, ale do creme brule się nadaje.) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Nie dałaś - gdybym był zmuszony opaliłbym 27.11.07, 11:57 nawet nad świeczką.))) Odpowiedz Link Zgłoś
dragon_fruit Re: Nie dałaś - gdybym był zmuszony opaliłbym 28.11.07, 19:39 nad świeczką wychodzi osmolona jakimś mazidłem:) (wosk?) sprawdzone:D ja tez uzywam palnika do creme brulee Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Żart przecież - a rosół na czym bym gotował? 28.11.07, 20:30 Też nad świeczką? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dragon_fruit Re:Żart przecież - a rosół na czym bym gotował? 28.11.07, 20:55 też żart no co Ty?:) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: A jak się opala cebulę? Pilne. 27.11.07, 12:38 Jak byłam dzieckiem, to moja mama zawsze opalała cebulę na gazie. Nie było jeszcze wtedy wyciągów kuchennych... Przeszło jej i zamiast opalonej cebuli zaczęła do rosołu dodawać bardzo mocno zrumieniony karmel. Odpowiedz Link Zgłoś
malgoszac Re: A jak się opala cebulę? Pilne. 28.11.07, 18:18 zwykle opalalam nad gazem ale od kiedy mam kuchenke elektryczna to wrzucam na 10min do piekarnika i wlaczam opiekacz Odpowiedz Link Zgłoś
dragon_fruit Re: A jak się opala cebulę? Pilne. 28.11.07, 19:40 karmel i cebula mają inne smaki czy mi sie wydaje?:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: A jak się opala cebulę? Pilne. 28.11.07, 20:23 Całą cebulę (obraną) stawiam na najmniejszym palniku i się do czarności robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majala Re: A jak się opala cebulę? Pilne. IP: *.rzeszow.mm.pl 28.11.07, 22:55 Mam stalową płytkę, taką którą podkładam pod garnek, gdy chcę gotować coś na wolnym ogniu. Rozgrzewam tą płytkę, cebulę przekrawam na pół (mniej później farfocli w rosole, przecięciem kładę na płytkę i czekam, aż się przypiecze. Oczywiście cebula w łupkach dla koloru rosołu. Odpowiedz Link Zgłoś