deva25 01.12.07, 12:54 i nie chcialabym ani smazyc, ani uzyc smietany.....cos lekkiego, dietetycznego..... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deva25 Re: kurczak + pieczarki...jakies pomysly? 01.12.07, 13:15 naprawde nikt nie ma pomyslu? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f albo gotujesz w wodzie zupke papke. 01.12.07, 14:25 albo smazysz - grilujesz raczej, i kurczaka i pieczarki lekko posmarowane oliwą. Doprawiasz na koniec ziołem jakim chcesz. Albo na blache z kawałkami papryki i ćwiartkami cebuli, skrapiasz oliwą , sola i cukrem i poieprzem i na 30 minut do pielarnika. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: kurczak + pieczarki...jakies pomysly? 01.12.07, 15:19 kurczak marengo:))) poza tym potrzebna cebulka, przecier pomidorowy i biale wino:)) obsmazasz kawalki kurczaka na masle z olejem, wrzucasz duzo cebulki posiekanej, pieprzu mielonego, koperku, zalewasz bialym winem, rosolkiem (moze byc z kostki) i dusisz... jak zacznie mieknac juz fajnie to wrzucasz pieczarki i przecier... podajesz z ryzem... uwielbiam:)) Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: kurczak + pieczarki...jakies pomysly? 01.12.07, 20:36 No to wypchaj tego twojego ptaka tymi pieczarkami wymieszanymi z ziolami i cytryna. Odpowiedz Link Zgłoś
trajlajlaj Re: kurczak + pieczarki...jakies pomysly? 02.12.07, 05:01 Podpisuję się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin przepis na kurczaka po chinsku - gotowanego IP: *.for.connect.net.au 01.12.07, 23:54 Sprobuj kurczaka gotowanego w sosie sojowym (po chinsku oczywiscie) Golden Chicken bez smazenia i bez smietany Bardzo smaczny i efektowny, znakomity tak na ciepło i na zimno, a stopien komplikacji zaden. Trzeba tylko przygotowac zalewe wlozyc do niej calego kurczaka ugotowac i podawac. A teraz przepis: Zloty kurczak Kurczaka należy umyc osuszyc I gotowac w zalewie, po włożeniu kurczaka zalewa sięgac powinna do połowy tuszy) Składniki: Kurczak ok 1.5 kg Kawalek korzenia imbiru (wielkosci orzecha włoskiego) Mloda cebulka ze szczypiorem Zalewa Szklanka wody 3 2/3 szklanki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki brunatnego cukru ( może być bialy) 2 gwiazdki anyżu 1 lisc laurowy 1łyżeczka oleju sezamowego łyżka stołowa sosu „hoi sin” (opcjonalnie) 1 łyżka sherry ( nie mylić z wiśniówką) ja często omijam dwa ostatnie składniki. Nie wydaje mi się, że smak na tym traci. No ale do rzeczy: 1. imbir (w całości) i cebula - do wnętrza kurczaka 2. Zagotować sos uważając by cukier i miód dokładnie się rozpuściły. 3. Teraz można włożyć kurczaka do rondla (rondel jak najmniejszy, tak by udalo sie pozniej kurczaka odwrocic). Doprowadzić do wrzenia polewając zalewą wystającą część i gotować na b.wolnym ogniu przez 15 minut (zalewa powinna zaledwie powoli bulgotać). 4. Przewrócić kurczaka I kontynuować przez następne 15 min. po czym przewrócić znowu na ostatnie 25-30 minut wolnego gotowania . Kurczak jest gotowy, gdy mięso na udku skurczy się odłączajac od kości w okolicy nozek. 5. Wlaściwie danie jest gotowe. Trzeba teraz tylko je troszkę schłodzić i pociąć na eleganckie kawałki (zgodnie z zasadami kuchni chińskiej) lub podac w całości polanego paroma łyżkami podgrzanej zalewy (ktora mozna zagescic odrobiny maki)w „dowolnym” przybraniu. Sprobuj, recze za efekt Pieczarki na nastepny obiad ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin kurczak wedzony po chinsku-bezsmazenia i smietany IP: *.for.connect.net.au 02.12.07, 05:23 przepis tutaj: www.abc.net.au/secretrecipes/families/taiwan1.htm jesli chcesz przetlumacze - albo lepiej znajdz uzywajac wyszukiwarki podawalam w 2004 lub 05 w skrocie: najpierw gotujesz kurczaka przez 20 minut, pozostawiasz w wodzie nastepne 10 i wedzisz w woku (lub duzym rondlu) wylozonym folia z herbata ulung na spodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin jeszcze jeden po chinsku - IP: *.for.connect.net.au 02.12.07, 05:41 albo wlasciwie dwa CHICKEN RICE Jeden z nich to klasyka : chicken rice - czyli kurcczak gotowany z przyprawami, cebula imbirem itd, wyjety potem z rosolu. Cczesc rosolu uzyta jest do gotowania ryzu (zamiast wody) a kurczak (polowa) posmarowany olejem sezamowym i sosem sojowym jest pociety na kawalki i podawany z tym ryzem i zupa (osobno) biesiadnicy nakladaja sobie ryz i kurczaka i podlewaja to wszystko zupa druga polowa kurczaka (rowniez podana) jest podduszona krotko z sosem ostrygowym BIALY KURCZAK NA PARZE KURCZAKA UMYC OSUSZYC natrzec mieszanka bialego pieprzu(szczypta), soli(1/2lyzeczki) i wina ryzowego (1 lyzka)(shoahsing wine) do srodka cebulke wiosenna i kilka plasterkow imbiru - uzyc widelca i'rozdziawic' wnetrze kurczaka wtaswic do parownika/ woka (kurczak musi byc na talezu lub podkladce) przykryc, gotowac na parze ok 40-45 minut kiedy gotowy, przeciac na pol i pociac na kawalki "paleczkowe" posypac posiekanym szcypiorkiem i czerwona papryka (zaleca sie tez polanie tych ostatnich olejem rozgrzanym do temperatury dymienia, ale Ty to mozesz opuscic) pieczarki ciagle nieuwzglednione ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin jest jeszcze klasyczne pieczenie, lub grillowanie IP: *.for.connect.net.au 02.12.07, 05:51 a poza tym "na talerzu" mialo byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin sa i pieczarki ;)) IP: *.for.connect.net.au 02.12.07, 07:15 wlasnie skonczylismy jesc kurczaka nadziewanego pieczarkami pietruszka i mielona wieprzowina (z braku kurzych watrobek). Byla tam tez odrobina namoczonej bulki i troche masla, pieprz sol, olej sezamowy, zabek czosnku, pol czerwonej drobno posiekanej cebuli, troszke startego korzenia imbiru kurczak posmarowany olejem sezamowym, sosem sojowym, natarty troche sola, wypchany nadzieniem i do piecyka na poltorej godziny najpierw 200 a potem 180 stopni) w polowie pieczenia dodac pokrojone w grube plastry ziemniaki Nie podawalam tego przepisu wczesniej, bo wymyslilam go dzisiaj... a niewyprobowanych przepisow nie podaje. Kurczak byl pyszny - nadzienie mozna zmodyfikowac dodajac zamiast zmielonej wieprzowiny, zmielony boszek, lub wspomniana watrobke pieczarek dalam ze 3 ale mozna podwoic te ilosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kurczak + pieczarki...jakies pomysly? IP: *.koba.pl 02.12.07, 20:40 Przepis włoski: Piersi z kurczaka, pokrojone jak na kotlety ale nie rozbijane, posolić i popieprzyć. Każdy kawałek oddzielnie położyć na kawału folii aluminiowej wystarczającym do zawinięcia go. Pieczarki w cienkich plasterkach położyć na każdym kawałku piersi. Polać łyżeczką oliwy i posypać łyżeczką tartego parmezanu. Zawinąć folię zostawiając trochę miejsca na górze. Piec 20 min. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: kurczak + pieczarki...jakies pomysly? 03.12.07, 18:11 Jesli masz filet to moze to: Pokrojone pieczarki poddus z czosnkiem, sola i pieprzem na masle. Idelanie byloby gdybys miala male liscie szpinaku, jesli nie masz mozesz pominac. Piers/noge kurczaka natnij tak, aby powstala kieszonkam napelnij ja pieczarkami. Zamknij delikatnie naciecie rekami, mieso szczelnie owin w folie spozywcza. W folii uparuj, do momentu, kiedy kurczak pod naciskiem palca bedzie stawial opor. Wyjmij z folii, potnij w grube plastry. Ladne w przekroju, smaczne i zawierajace minimum tluszczu. Dla odmiany mozna wsadzic cos innego do srodka, ja najprawdopodobniej w ten w weekend bede robic z watrobkami kurzymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wymiecia Re: kurczak + pieczarki...jakies pomysly? IP: *.aareon.com 04.12.07, 10:48 Mam pytanie: co to znaczy w folii uparuj? Zostawic go w tej folii czy te folie do piekarnika wsadzic? Przepis mi sie podoba i chetnie z niego skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: kurczak + pieczarki...jakies pomysly? 04.12.07, 11:32 Nie rozumiem...? Uparuj - wsadz do bambusowego parownika, na sito, parownika electrycznego, czy co tam masz i trzymaj, a mieso bedzie ugotowane/uparowane. W folii znaczy w folii - nie wiem co dodac jeszcze...? Kurczak w folii spozywczej (przezroczystej, 'lepkiej') wsadzasz do parownika i parujesz, co tu jest niejasne? Przeciez nie pisalam nic o pieczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sennin Re: kurczak + pieczarki...jakies pomysly? IP: *.bri.connect.net.au 04.12.07, 12:00 mala uwaga, serwusowo, jesli polecasz parownik bambusowy, to folia chyba niepotrzebna a ten w folii spozywczej .. to troche niejasny - w jakim parowniku powinien wyladaowac (zakladajac ze tem bambusowy zadnej folii nie potrzebuje) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: kurczak + pieczarki...jakies pomysly? 04.12.07, 12:10 INMO do zadnego parownika folia nie jest potrzebna, ale widzialam przepis na kurczka parowanego w garnku do parowania, trzymanego w folii, co powodowalo, ze soki zostawaly w srodku i nie uroniono ani kropelki ;) Dlatego pomysl parowania w folii mi sie spodobal, poza tym ladnie zrolowany kurczak w folii (walkowaty ksztalt), odwiniety z niej taki pozostaje. Ja uzywam bambusowego parownika i mam zamiar spróbowac z folia w nim. :) Nie wiem czy typ parownika odgrywa tu duza role. Doswiadczenia nie mam, nabede wkrotce ;) Odpowiedz Link Zgłoś