Gość: mamaula2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 13:15 co mogę zrobić ,aby zmiękły mi pierniki na swięta ?już upiekłam ,ale są bardzo twarde .może ktoś zna sposób ...i mi podpowie .dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: benia Re: pierniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 13:48 Mnie ktoś na forum podpowiedział, żeby przechowywać w zamkniętym naczyniu /puszce/ z kawałkami jabłka lub marchewki. Tak też zrobiłam. Jestem ciekawa rezultatu, bo też zawsze miałam za twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: pierniki IP: 194.24.158.* 12.12.07, 15:13 Za pare dni powinny zmieknac wskutek kontaktu z powietrzem. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: pierniki IP: *.ibd.gtsenergis.pl 12.12.07, 17:06 Z tym jablkiem tzn skorka z jablka to prawda :) W tamtym roku tak zrobilam, wrzucilam do puszki z pierniczkami skorke z jablka i na drugi dzien byly mieciutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaula2 Re: pierniki 12.12.07, 19:58 serdecznie Wam dziękuje ,już wkładam jabłko ,buziaczki Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: pierniki 12.12.07, 20:24 piernik i pierniczki miękną pod wpływem czasu, w zamkniętym pojemniku, żadnych jabłek , ani marchewek nie potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosa Re: pierniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 22:04 A moglabym poprosic o Twoj przepis, jesli bys znalazla chwile - bylabym wdzieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: pierniki 12.12.07, 22:25 PIERNICZKI :) do 4 szklanek mąki wlewamy 6 łyżek roztopionego miodu i mieszamy łyżką... dodajemy 1 szkl. cukru, 2 łyżeczki sody, ok. 2 łyżeczek przypraw do piernika, a jak to wszystko ostygnie 2 łyzki masła (albo czegoś podobnego)i 2 jajka... a potem wyrabiamy gładko, wałkujemy tak na 1/2 cm np i wycinamy :) wielkość kształt dowolne... mozna smarować jajkiem rozbełtanym z wodą, mozna dekorować orzechami, migdałami, makiem to przed pieczeniem, albo lukrem - to po pieczeniu... pieczemy 15 min :) wychodza raczej zawsze ;) a i potem w puszke by kruszały :) Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: pierniki 13.12.07, 09:22 ja moje trzymam w tekturowym pudełku, bez jabłka-były miekkie po kilku dniach Odpowiedz Link Zgłoś
klaryma Re: pierniki 13.12.07, 10:42 miękną też od wilgoci zawartej w lukrze, czy innej polewie Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: pierniki 18.12.07, 20:04 Sprawdził się sposób z obierkami jabłka: po dwóch dniach pierniczki rozpływają się w ustach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elek Re: pierniki IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.07, 00:11 Wlasnie dowiedzialam sie z watku o zmiekczaniu skorka z jablka,na wszelki wypadek wrzucilam tez z pomaranczy,bo moje sa pyszne ale bardzo twarde. Odezwe sie jak zobacze efekt. Z pierniczkowym pozdrowieniem dla wszystkich pierniczacych Odpowiedz Link Zgłoś