Dodaj do ulubionych

łosoś w galarecie

15.12.07, 13:33
pomóżcie potrzebny mi przepis na łososia w galarecie, zawsze robiłam
karpia, ale to wyciąganie ości - koszmar
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: łosoś w galarecie 15.12.07, 13:37
      w zasadzie poza inna rybka nie ma wiekszych zmian
      zrobic wywar rybno warzywny, podgotowac w nim rybke
      zredukowac wywar, ewentualnie dodac zelatyne

do galarety rybnej zawsze dodaje biale wino
      • Gość: ms_fanny Re: łosoś w galarecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 13:48
        a czy możecie mi w ogóle opisać jak się robi rybę w galarecie? Szukałam na forum
        i nic. A chciałabym jakiś sprawdzony przepis...
        i najchętniej chciałabym nie takie coś, że rybka pokryta warstwą galaretki,
        tylko coś takiego jak są np w sklepach z kawałkami ryby, groszkiem, marchewką.
        o jak np: www.lisner.pl/index.php?page=22&_shop_t=218
        takie coś jak galaretka z nóżek, tylko, że z ryby.. nie wiem czy wiecie o co mi
        chodzi...
        • ba_nita Re: łosoś w galarecie 15.12.07, 14:23
          yba (filety z karpia, lina, szczupaka, dorsza itp) – 70-80 dag
          Na wywar: pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela
          angielskiego, 5 ziaren pieprzu, sól. Na 500 ml wywaru 3-4 łyżeczki żelatyny
          dodanej do gorącego wywaru i dokładnie rozmieszanej.

Filety z ryby po sprawieniu i umyciu można namoczyć w mleku.
          Z włoszczyznę po obraniu i umyciu ugotować wywar z liśćmi laurowymi, zielem
          angielskim, pieprzem i solą. Cebulę obrać i przypalić na suchej patelni i dodać
          do wywaru.
          Ugotowany wywar przecedzić, doprawić do smaku, włożyć pokrojoną rybę (po
          zagotowaniu usunąć szumowiny) i gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut.
          Następnie rybę ostrożnie wyjąć przestudzić, usunąć ości, ułożyć na półmisku.
          Posypać pokrojoną marchewką, groszkiem, ułożyć cząstki ugotowanego jajka itp. Te
          dodatki możesz dać jakie chcesz - to nie ma znaczenia dla ścięcia się galarety.
          Jeżeli robisz wywar z samej ryby bez dodatkowych łbów i kręgosłupów musisz do
          gorącego wywaru dodać żelatynę w ilości 3-4 łyżeczki na 500 ml płynu.
          W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę (przepis na każdym opakowaniu), przestudzić
          i zalać rybę. Wstawić do lodówki.
          Galaretę podawać z sokiem z cytryny lub octem.
          • Gość: ms_fanny Re: łosoś w galarecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 14:35
            o dziękuję bardzo :)
            właśnie o coś takiego mi chodziło :D
            będę robić :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka