mirka40 15.12.07, 13:33 pomóżcie potrzebny mi przepis na łososia w galarecie, zawsze robiłam karpia, ale to wyciąganie ości - koszmar Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: łosoś w galarecie 15.12.07, 13:37 w zasadzie poza inna rybka nie ma wiekszych zmian zrobic wywar rybno warzywny, podgotowac w nim rybke zredukowac wywar, ewentualnie dodac zelatyne do galarety rybnej zawsze dodaje biale wino Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms_fanny Re: łosoś w galarecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 13:48 a czy możecie mi w ogóle opisać jak się robi rybę w galarecie? Szukałam na forum i nic. A chciałabym jakiś sprawdzony przepis... i najchętniej chciałabym nie takie coś, że rybka pokryta warstwą galaretki, tylko coś takiego jak są np w sklepach z kawałkami ryby, groszkiem, marchewką. o jak np: www.lisner.pl/index.php?page=22&_shop_t=218 takie coś jak galaretka z nóżek, tylko, że z ryby.. nie wiem czy wiecie o co mi chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: łosoś w galarecie 15.12.07, 14:23 yba (filety z karpia, lina, szczupaka, dorsza itp) – 70-80 dag Na wywar: pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, sól. Na 500 ml wywaru 3-4 łyżeczki żelatyny dodanej do gorącego wywaru i dokładnie rozmieszanej. Filety z ryby po sprawieniu i umyciu można namoczyć w mleku. Z włoszczyznę po obraniu i umyciu ugotować wywar z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i solą. Cebulę obrać i przypalić na suchej patelni i dodać do wywaru. Ugotowany wywar przecedzić, doprawić do smaku, włożyć pokrojoną rybę (po zagotowaniu usunąć szumowiny) i gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Następnie rybę ostrożnie wyjąć przestudzić, usunąć ości, ułożyć na półmisku. Posypać pokrojoną marchewką, groszkiem, ułożyć cząstki ugotowanego jajka itp. Te dodatki możesz dać jakie chcesz - to nie ma znaczenia dla ścięcia się galarety. Jeżeli robisz wywar z samej ryby bez dodatkowych łbów i kręgosłupów musisz do gorącego wywaru dodać żelatynę w ilości 3-4 łyżeczki na 500 ml płynu. W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę (przepis na każdym opakowaniu), przestudzić i zalać rybę. Wstawić do lodówki. Galaretę podawać z sokiem z cytryny lub octem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms_fanny Re: łosoś w galarecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 14:35 o dziękuję bardzo :) właśnie o coś takiego mi chodziło :D będę robić :D Odpowiedz Link Zgłoś