Gość: Anka IP: *.adsl.alicedsl.de 16.12.07, 14:31 Jak wyzej, ma ktos sprawdzony przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Flaczki z kurczaka 16.12.07, 14:38 Ugotuj klasyczny rosół, obierz kurczaka z mięsa, pokrój je w paseczki i masz flaczki.Możesz jeszcze zaciągnąć je zasmażką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Flaczki z kurczaka IP: *.adsl.alicedsl.de 16.12.07, 14:48 Dzieki, a jak myslisz jakie wyszlyby z samych piersi? Odpowiedz Link Zgłoś
agbrz78 Re: Flaczki z kurczaka 16.12.07, 19:43 Witam:) Właśnie dzisiaj gotowałam takie flaczki:) A więc tak potrzebujesz: - 4-5 udek z kurczaka (bez skóry) - 3-4 marchewki - por - pietruszka - seler - 5 ziaren ziela angielskiego - liśc laurowy - kostka rosołowa knorra - pieprz ziarnisty - majeranek - 2 lub trzy łyżki przyprawy "maggi" - sól i pieprz Udka Odpowiedz Link Zgłoś
agbrz78 Re: Flaczki z kurczaka 16.12.07, 19:50 Flaczki z kurczaka Składniki: - 3-4 udka kurczaka (bez skóry) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 por - 1-2 cebule - 5 dag masła - 2 łyżki mąki - 1 liść laurowy - 5 ziaren ziela angielskiego - sól - pieprz - 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru - 1.5 łyżki majeranku - przyprawa do zup - po 1/2 pęczka koperku i natki Sposób przyrządzania: Udka zalej 2 l zimnej wody. Posól, wrzuć listek i ziele angielskie, gotuj na średnim ogniu. Dodaj marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i pora. Przykryj, zagotuj, zmniejsz płomień i uchyl pokrywkę. Warzywa wyjmij po 20 minutach, a kurczaka gotuj jeszcze 15-20 minut. Przecedź wywar do innego garnka, warzywa pokrój w paski, a przyprawy, cebulę i pora wyrzuć. Wyjmij kości z kurczaka, mięso pokrój wzdłuż włókien na paski. Utrzyj masło z mąką, dodaj nieco gorącej zupy, rozetrzyj i wlej do pozostałej zupy. Zagotuj, mieszając, włóż warzywa i mięso, dodaj imbir i 1-2 łyżki przyprawy do zup. Zamieszaj, przykryj, gotuj 3-5 minut. Przypraw solą, pieprzem, imbirem i majerankiem, zdejmij z ognia. Posyp zieleniną Ja nie zaprawiam masłem z mąką oraz nie dodaję imbiru. Są rewelacyjne Smacznego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Flaczki z kurczaka IP: 93.105.211.* 22.04.15, 08:54 przyprawa do zup? dla niemowlaka? sól i glutaminian? to nie jest przepis na zupkę dla dziecka tylko na alergie lub leśniowskiego- crohna! poza tym należy unikać podawania wywarów mięsnych i kostnych dzieciom do ukończenia 1 roku życia, Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Flaczki z kurczaka 22.04.15, 10:49 > przyprawa do zup? dla niemowlaka? Jak już wykopałaś archiwalny wątek, to wytłumacz mi, gdzie tu widzisz jakiegoś niemowlaka??? Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwiec.zlosliwiec Re: Flaczki z kurczaka 22.04.15, 11:02 Mamy wszędzie widzą dzeciątka i czyhające na nie niebezpieczeństwa. Szósty zmysł, czy jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś
agbrz78 Re: Flaczki z kurczaka 18.12.07, 23:16 Witam:) Dodaję do wszystkiego:) Można bez;) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Flaczki z kurczaka 19.12.07, 00:26 agbrz78 napisała: > Dodaję do wszystkiego:) Można bez;) Do herbaty, zupy mlecznej, kompotu, kawy też? Współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś