Dodaj do ulubionych

potrawy wegetariańskie na Wigilię

IP: *.icpnet.pl 18.12.07, 16:13
Mam pytanie - jakie znacie ciekawe potrawy wegetariańskie (bez mięsa
i bez ryb) oprócz tych takich standardowych typu zupa, pierogi itd.

Ja chę zrobić taki zestaw w tym roku:
- barszcz
- pierogi z kapustą i grzybami
- coś wege na ciepło
- kompot z suszonych owoców
- kisiel z żurawin
- kluski z makiem - makiełki
- sernik, keks itp.

Czekam na inspirujące pomysły:)
Obserwuj wątek
    • figgin1 Jak rany... 18.12.07, 17:54
      Wyrzucając ryby to wigilia standardowo jest wegetariańska. Możesz zrobić jakiś
      pasztet, żeby było uroczyściej. Bardzo smaczny jest z fasoli.
    • dominikjandomin Re: potrawy wegetariańskie na Wigilię 19.12.07, 13:52
      Co to jest "coś wege na ciepło"?
    • saiss Generalnei tradycja o ile się nie mylę 19.12.07, 14:23
      nakazuje Wigilię jarską. Kościół odwołał to niedawno.
      Zupa na wywarze jarzynowym, pierogi ( tu można poszaleć z formą), ciasta,
      kapusta z grochem, wszelkie kombinacje okołomakowe,kutia, kompot. Można co
      najwyżej zastąpić śledzie sałatką, żeby się biedny wegetarianin nie nudził przy
      przystawkach ;)
      • jottka ooo 19.12.07, 14:41
        a mnie zaciekawiły te tradycyjne potrawy z mięsem na wigilię - zna ktoś jakieś?:)
        • vereena Re: ooo 19.12.07, 14:54
          Karp, ryba w galarecie, ryba po grecku, śledzie w oliwie, sałatka
          śledziowa, itd...
          • jottka Re: ooo 19.12.07, 15:01
            to byłoby oczywiste, gdyby nie to, że wątkodawczyni napisała, że chce potrawy
            wege 'bez mięsa i bez ryb':) znaczy to jednak nie to
        • saiss Jottko 19.12.07, 16:22
          teraz to sobie możesz strzelić wigilijny tradycyjny bigos z kiełbasą, do tego
          wigilijny schab ze śliwką i na dodatek wigilijne schabowe, bo czemuż by nie? ;)
    • Gość: pychota Re: potrawy wegetariańskie na Wigilię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 14:45
      dobry zestaw, popieram, dodatkowojeszcze grzybowa z kluchami może
      być na maselku lub na kostce rosołowej, ale barszczyk jest
      najlepszy...z krokietami czy uszkami mniam...
    • Gość: Jaga Re: potrawy wegetariańskie na Wigilię IP: *.icpnet.pl 19.12.07, 20:32
      Chyba raczej nikt mi nic nie podpowiedział...
      Upiekę pasztet z fasoli lub grochu i podam z jakimiś sosami.
      • ilekobietamalat Re: potrawy wegetariańskie na Wigilię 19.12.07, 20:40
        pasztet z fasola i pieczarkami, albo z kurkami... mmm
        pierogi drozdzowe z nadzieniem ryzowo pieczarkowym.
        wigilia jest dosyc tradycyjna, wiec jakis cudow niewidow nie
        proponuje;)
        u mnie dla miesozernych jest ryba smazona, ryba w galarecie, i
        sledzie (na ktore raz w roku jestem wstanie sie skusic;> jako
        niemiesna), a reszta to same wegetarianskie:) czyli
        pierogi,grzybowa, kompot z suszu, salatka jarzynowa, i racuchy:D
      • ba_nita Re: Wejdź dzioucha na forum wegetariańskie. Tutaj 19.12.07, 20:49
        wegetarian niedostatek a tam nawet takie wątki są:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=72171062
        Szukaj u źródła a nie w obcych landach.
        • figgin1 Żarujesz? 20.12.07, 16:19
          A kto jej tam poda jakiekolwiek przepisy? No dobrze, ja <lol>
      • figgin1 Ej... 20.12.07, 16:15
        Pomysł na fasolowy pasztet był mój! Proszę mi nie wypominać!
        • Gość: Do figgin To poproszę o przepis:) IP: *.icpnet.pl 20.12.07, 18:35
          Pomysł z pasztetem był jedynym, który mi się spodobał.
          • figgin1 Re: To poproszę o przepis:) 20.12.07, 22:57
            Fasolę typu jaś gigantes namaczasz na noc. Gotujesz, ale umiarkowanie, żeby taka
            twardawa była. Z liściem laurowym i zielem angielskim. Mielisz ją z cebulą i
            czosnkiem. Dodajesz jajko i mąkę. I tutaj masz do wyboru. Albo dodajesz pieprzu,
            gałki muszkatołowej i tyle. Możesz dodać do niej grzyby. Mogą być w
            ostateczności pieczarki.To wersja bardziej tradycyjna. Mogą być do tego wędzone
            śliwki. Można i zupełnie inaczej. Dodajesz kuminu, curry, i ciutkę cynamonu.
            Można do masy dodać sera żóltego i bazylię, do tego pasuje krzyna pomidorów.
            Pakujesz to do formy i zapiekasz w 200 stopniach dopuki się nie zrumieni na
            wierzchy. Świetny jest też pasztet z selera, podobne w wykonaniu tylko zamiast
            fasoli używasz gotowanego selera.
            • yuka66 Re: To poproszę o przepis:) 21.12.07, 09:26
              W niektorych regionach Polski podaje sie na Wigilie golabki z kasza
              gryczana i grzybami - swietnie, wegetarianskie danie wigilijne.
              Mozna tez nadziewac golabki ziemniakami i podawac z sosem grzybowym.
              • figgin1 Re: To poproszę o przepis:) 21.12.07, 11:09
                Przyszło mi jeszcze coś do głowy. Panierowane kanie albo boczniaki i "soja po
                grecku" to jest ryba po grecku z soją zamiast ryby.
                • Gość: night Re: To poproszę o przepis:) IP: *.torun.mm.pl 21.12.07, 17:09
                  O, z tą soją w "rybie" to świetny pomysł. Ja zazwyczaj odkładam dla siebie po
                  prostu duszoną marchew z cebulą i przyprawami, zanim ryba zostanie dołączona.
                  Dołożenie kostki da gęstsze i bardziej treściwe danie.
                  Poza tym - pasztet sojowy z marchewką, pycha. A na obiad w pierwszy dzień swiąt,
                  gdy wszyscy opychają się kurczakiem i indykiem - krokiety ziemniaczane z
                  orzechami, ryż brązowy, sałatka plus jakiś sos, np. pieczarkowy. Mięsożercy
                  zawsze patrzą pożądliwie w mój talerz:)
                • Gość: Jaga Do figgin IP: *.icpnet.pl 21.12.07, 22:40
                  Bardzo proszę o podanie przepisu na soję ,,po grecku".:)
                  • figgin1 Re: Do figgin 21.12.07, 23:27
                    Kotlety sojowe gotujesz w bulionie z czosnkiem i jeśli używasz sosem rybnym (to
                    tylko zapach, obok ryb pewnie nawet nie stoi). Panierujesz ( ja do jajka daję
                    zioła prowansalskie i ciut rozmarynu. Smażysz. Na grubej tarce trzesz marchew i
                    selera. Kroisz grubo cebulę i dusisz na oliwie na wolnym ogniu z kuleczką ziela
                    angielskiego i listkiem laurowym. Pod koniec dodajesz pomidory, o tej porze roku
                    najlepiej z puszki. Najlepsze są takie kwaskowate. Solisz, pieprzysz ;) dodajesz
                    natkę pietruchy. Kotlety sojowe do brytfanki, na to warzywa, i na chwilkę do
                    piekarnika żeby "przeszło"
                    • Gość: Jaga Re: Do figgin IP: *.icpnet.pl 22.12.07, 00:22
                      A te warzywa to maja być talarki czy takie normalne grube ,,wiórki"?

                      Kotlety mają być normalnie spanierowane?
                      • figgin1 Re: Do figgin 22.12.07, 10:22
                        Ja robię grube wióry. Myślę, że najlepiej poporcjować to tak, jak się lubiło
                        jadać rybę.
                        • Gość: Jaga Re: Do figgin IP: *.icpnet.pl 22.12.07, 12:59
                          Zrobię plastry, bo tak lubię.
                          A rybę jadłam ostatnio 13 lat temu...
                    • Gość: Jaga Re: Do figgin IP: *.icpnet.pl 23.12.07, 21:32
                      Zrobiłam wczoraj całą brytfannę kotletów sojowych po grecku. Było
                      pyszne, a koszt takiej potrawy śmiesznie tani...

                      Dzięki wielkie za przepis:)
                  • poszukiwaczarmi Re: Do figgin 21.12.07, 23:41
                    Moi drodzy. Jeśli myślimy o barszczu na Wigilię, warto rozważyć przygotowanie go
                    samodzielnie. Rzecz nie jest trudna, wymaga tylko trochę czasu. Pokrojone w
                    plastry buraki układa się w kamiennym naczyniu albo w słoiku, dodaje się kilka
                    ząbków czosnku oraz czerstwą kromkę razowego chleba i zalewa się do pełna
                    przegotowaną wodą. Całość przykrywa się, odstawia w chłodne miejsce na tydzień.
                    Po tygodniu otrzymujemy wyborny zakwas, z którego - po odcedzeniu i dodaniu
                    przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz, majeranek) - otrzymamy
                    doskonały barszcz. Nawet jeśli nie zdążymy już z zakwasem na Wigilię, warto go
                    przygotować na sylwestrowe szaleństwa. Doskonały będzie także rankiem w Nowy Rok
                    • Gość: en Re: Do figgin IP: *.chello.pl 22.12.07, 00:15
                      A kotleciki z suszonych grzybow moze? Namoczyc, ugotowac, odcedzic,
                      zemlec, dodac bulke namoczona (w odcedzonym smaku), cebulke
                      pokrojona drobno i podsmazyc lekko, wrzucic grzyby, podsmazyc. Jak
                      przestygnei, dac ze 2 jajka, doprawic sola, pieprzem, ja lubie
                      jeszcze troche tymianku. Zrobic male kotleciki, panierowac w mace
                      albo i jajku + bulce, usmazyc. Dobre do kapusty.
                      • Gość: en Re: Do figgin IP: *.chello.pl 22.12.07, 00:19
                        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,73442046.html
                        tutaj bardzo kuszace lamance z makiem - wegetarianskie, zdrowe,
                        tradycyjne i w dodatku (mak) obiecujace bogactwo - o ile sie nie
                        myle. W kazdym razie cos milego
    • snajper55 Re: potrawy wegetariańskie na Wigilię 22.12.07, 13:37
      Gość portalu: Jaga napisał(a):

      > - barszcz
      > - pierogi z kapustą i grzybami
      > - coś wege na ciepło
      > - kompot z suszonych owoców
      > - kisiel z żurawin
      > - kluski z makiem - makiełki
      > - sernik, keks itp.

      U mnie zawsze Wigilia jest bezmięsna, ale rybna (karp, śledzie).

      Z potraw bezmięsnych można dopisać jeszcze:

      - zupa grzybowa z łazankami
      - kutia
      - kapusta z grochem
      - kapusta z grzybami

      S.
    • asiabed Re: potrawy wegetariańskie na Wigilię 22.12.07, 17:54
      Ja wlasnie ide kleic pierogi z farszem soczewicowym.
      Jutro bede piec serniczek z tofu i marchewkowy piernik.
      Zrobie sobie tez salatke warzywna - z fasolkami i buraczkami (pisze sobie, bo u
      mnie w domu malo kto lubi warzywa..).
      No i oczywiscie buraczki tarte z chrzanem oraz z rodzynkami, morelkami i
      orzeszkami wloskimi (buraczki tarte na tarce o wiekszych oczkach).


    • mika_p Re: potrawy wegetariańskie na Wigilię 22.12.07, 19:19
      fasola na szaro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka