Dodaj do ulubionych

szpinak i ricotta

12.08.03, 16:32
Kolezanki i Koledzy!

Czy ktos z Was wie, jak zrobic sos do makaronu ze szpinaku i ricotty?

pozdrowienia

A.
Obserwuj wątek
    • Gość: tangerines Re: szpinak i ricotta IP: *.pop.e-wro.net.pl 12.08.03, 18:22
      We wrześniowym numerze Poradnika Domowego jest książeczka "Viva la pasta".
      Strasznie mi się podoba. Co prawda nie ma dokładnie tego przepisu ale mogę dać
      Ci podobny z tej właśnie książeczki. Zielone tagliatelle to makaron barwiony
      szpinakiem, więc blisko.
      Zielone tagliatelle z trzema serami:
      40 dag zielonych tagliatelli
      6 dag gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
      15 dag ricotty
      2 łyżki startego parmezanu
      2/3 szklanki kremówki
      kilka listków szałwi, grubo mielony pieprz, sól
      Do dużego rondla wlać śmietanę, dodać drobno pokrojony ser pleśniowy, ricottę i
      parmezan. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż sery się roztopią i utworzą
      jednolitą gładką masę, nie dopuszczając do zagotowania. Ugotowany al dente
      makaron włożyć do garnka z sosem, wsypać posiekaną szałwię i mieszając chwilę
      podgrzewać na małym ogniu. Przełożyć na ogrzany półmisek i natychmiast podawać.
      • Gość: Linn Re: szpinak i ricotta IP: *.dialup.tiscali.it 12.08.03, 19:18
        No niezupelnie jest to to samo. Mam gdzies taki przepis, ale byc moze po
        wlosku. Sprawdze i podesle.
        • Gość: kaska Re: szpinak i ricotta IP: *.tele2.pl 12.08.03, 22:18
          jak mialam swiezy szpinak, to dodalam zamiast smietany wlasnie ricotte. Wyszedl
          pyszny! Ze szpinaku i ricotty mozna tez zrobic gnocci.
          • Gość: Linn Re: szpinak i ricotta IP: *.dialup.tiscali.it 13.08.03, 08:12
            Gnocchi.
            Na razie znalazlam, ale takze z pomidorami i filecikami sardeli. No i ricotta
            jest "stagionata", starta.
            Makaron ze szpinakiem i ricotta / np. fusilli, penne /
            300 g makaronu, 100 g pomidorow / moga byc z puszki /, 100 g szpinaku, 4 filety
            sardeli w oliwie, 80 g ricotty / tzw. stagionata, czyli tarda i lekko
            pikantna /, 1 cebula, oliwa, sol, pieprz
            Cebule posiekac, podsmazyc na oliwei razem z filetami sardeli, dodac pomidory,
            posolic i dusic przez kilka minut. Dodac liscie szpianku i jeszcze poddusic, az
            uzyska sie sos jednolity. Ugotowac makaron, wrzucic do sosu, wymieszac /
            jeszcze na malym ogniu /, posypac starta ricotta.
            • Gość: Linn Re: szpinak i ricotta IP: *.dialup.tiscali.it 13.08.03, 08:13
              Ricotta twarda / Word ciagle mi poprawia /.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka