kamapka21 28.01.08, 21:19 Za kilka dni Tłusty Czwartek. Co planujecie na ten dzień- kupujecie pączki, faworki itp. czy sami przygotowujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mia77 Re: Tłusty Czwartek 28.01.08, 21:23 Kupować? Najwyżej do pracy, żeby były rano świeże. A po południu sama usmażę pączki, mniam, mniam... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kamapka21 Re: Tłusty Czwartek 28.01.08, 21:25 Ja robię faworki, jak co roku-najlepsze domowe. A pączki kupuje mama, bo ja pomimo, że lubię piec, na pączki się jeszcze nie zdecydowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Tłusty Czwartek 31.01.08, 09:16 Paczkow sie nie piecze. :P Ja nie mam czasu dzisiaj na smazenie, kupie paczki w Arnold's: arnolds.fi/originalit Moze sie nawet skusze na te czarne z lukrecja. :) Ale i tak tesknie za paczkami mamy i tymi z wroclawskiego Wolaka... Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: Tłusty Czwartek 29.01.08, 01:20 Na Kociewiu faworki nazywają się "grochowinki", troszkę się różnią od faworków, a gospodynie smażyły je kiedyś na smalcu. Więcej o grochowinkach:www.poszukiwaczesmaku.pl/index.php?id0=wydarzenia&cwid=81 Odpowiedz Link Zgłoś
karola_17 Re: Tłusty Czwartek 30.01.08, 10:57 U mnie na faworki mówi się chruściki:) I właśnie takie robię sama, natomiast pączusie kupuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Tłusty Czwartek 30.01.08, 11:55 sama robie chrust - tak się u nas mówi na faworki. Pączki raz sama zrobiłam ale nie wyszły :( to już nie próbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: Tłusty Czwartek 30.01.08, 13:35 U mnie Tlusty Czwartek we wtorek :-) (Shrove Tuesday) - smaze nalesniki, zwykle bylyby z cukrem i sokiem cytrynowym a w tym roku z sosem pomaranczowym. Odpowiedz Link Zgłoś
karola_17 Re: Tłusty Czwartek 30.01.08, 14:01 Mmmmm:) No to ciekawe te naleśniczki:) Mogłabyś podać przepis. My na szczęście już jutro będziemy się objadać, a ty poczekasz sobie jeszcze do wtorku;] Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: Tłusty Czwartek 30.01.08, 14:16 Boooo..... :-( ale za to wam tluszczyku przybedzie kilka dni wczesniej :-))))))))))))))))); a tak zeby sobie ponarzekac, to brakuje mi paczkow Tlusto-Czwartkowych.... Sos pomaranczowy (przepis z Lakeland'u) 125g masla 200g cukru "zdrapana" skorka z polowy pomaranczy (zest) - mam nadzieje, ze wiecie o co mi chodzi jak wyzej oraz sok z malej cytryny 150ml likieru pomaranczowego (tak podane w przepisie, ale wydaje mi sie ze to za duzo, wiec zastapie sokiem z pomaraczy i "kropla" likieru) Maslo rozpuscic, dodac cukier oraz elementy owocowe, gotowac 5 min, dodac likier. Polewac nalesniki, jesc, recenzja w przyszla srode :-). A te tradycyjne, podaje "gole" i kazdy sobie posypuje cukrem i polewa sokiem cytrynowym w preferowanych ilosciach. Odpowiedz Link Zgłoś
mayme Re: Tłusty Czwartek 30.01.08, 14:39 Jako że nie przepadam ani za pączkami, ani za faworkami, skubnę najwyżej jak mnie kto w pracy poczęstuje :) Odpowiedz Link Zgłoś