Gość: joa IP: 213.33.69.* 19.08.03, 11:43 Poratujcie mnie przepisem na obiad proszony (cztery osoby), raczej z miechem, ale bohaterem wydarzenia maja byc warzywa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inika Re: sezon na warzywa 19.08.03, 12:02 Jakieś preferencje co do warzyw, rodzaju mięsa, sposobu przygotowania? Bo pomysłów na teraz jest mnóstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: sezon na warzywa IP: 213.33.69.* 19.08.03, 15:21 inika napisała: > Jakieś preferencje co do warzyw, rodzaju mięsa, sposobu przygotowania? > Bo pomysłów na teraz jest mnóstwo... ojej w zasadzie wsierawno moze kura i jakies cukinie. Jak masz fajny przepis na fasolke i baklazana, pomidory czy ziemniaki tez biore i dziekuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inika Re: sezon na warzywa IP: 81.210.121.* 19.08.03, 15:29 Z tych rzeczy pasuje mi coś a'la leczo, można by dodać papryki... Najmniej pracy. Ale pewnie wolałabys coś bardziej efektownego? Na kiedy ten obiad, bo zaraz muszę zniknąć. :( Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: sezon na warzywa 19.08.03, 15:35 Gazpacho na pierwsze:) a potem może "zapiekanka" z cukinii, sera i jajek? M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: sezon na warzywa IP: 213.33.69.* 19.08.03, 16:21 czasu mam niewiele a goscie to francuskie pieski :) Nie moge podac leczo, moze to cos z cukini bo cukinie mam nie zostawiajcie mnie samej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midm Re: sezon na warzywa IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 16:27 moze > to cos z cukini bo cukinie mam Jak duza to mozesz zrobic nadziewana (miesem z ryzem) w zalewie pomidorowej. Choc lepszy do tego jest kabaczek albo patison. Baklazan tez w zasadzie, nawet najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: sezon na warzywa IP: *.acn.pl 19.08.03, 18:10 600 g cukinii 300 g sera zóltego lub mozzarelli kilka gałązek pietruszki 6 jajek oliwa sól, pieprz Piekarnik rozgrzac do 200 stopni Cukinię pokroic w plastry. Ser pokroic rowniez w plastry (jesli to mozzarella to dokładnie odsączyć) Natke posiekac Forme wysmarowac oliwą, ułożyc na niej jedną warstwę cukinii, przykryc warstwą sera, posypac natką.. i tak na zmianę do wyczerpania sera i cukinii:) (zakończyc serem) Jajka rozbic i rozbełtac, dodać sól i pieprz. Wylac na cukinię, dokładnie rozprowadzić. Piec 15 min.. jeśli w połowie pieczenia ser zaczyna sie za mocno przypiekać przykryć forme folią aluminiową. Natke mozna zastąpic bazylią Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: sezon na warzywa IP: *.dialup.tiscali.it 20.08.03, 08:09 Calkiem calkiem. Tylko ten piekarnik trzeba wlaczyc i uciekac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: sezon na warzywa IP: *.acn.pl 20.08.03, 09:40 Linn????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: sezon na warzywa IP: *.dialup.tiscali.it 20.08.03, 17:35 Margusiu, chyba nie musze Ci mowic, ze we Wloszech od ponad 3 miesiecy sa upaly nie do wytrzymania. Piekarnik ostatnio wlaczalam na Wielkanoc, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: sezon na warzywa IP: *.acn.pl 20.08.03, 22:07 Wiesz, zupelnie o tym nie pomyślałam:))) M. PS. Zrób sobie chłodniczek z jogurtu:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maggie Re: sezon na warzywa IP: *.w81-53.abo.wanadoo.fr 20.08.03, 10:05 Gość portalu: joa napisał(a): > Poratujcie mnie przepisem na obiad proszony (cztery osoby), raczej z miechem, > ale bohaterem wydarzenia maja byc warzywa. Polecam: na pierwsze: cukinie marynowana lub salate zielona z grzankami doprawiana sosem vinaigrette; na drugie: ratatouille, smazona piers z kurczaka lub sznycel cielecy w sosie z wina bialego; do tego ziemniaki z wody, ryz albo szeroki makaron (taglitelle); na deser: lody, sorbet lub mousse au chocolat Zycze smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: sezon na warzywa IP: 213.33.69.* 20.08.03, 10:55 Menu dla gosci Salaty z czerwonymi winogranami i sosem czosnkowym na cieplo uda indycze faszerowane estragonem a dotego chce zrobic zapiekane z cukini wdl. przepisu marghe 72- ale nie wiem czy pasuje do drobiu???? deser melon, arbuz zapijamy winkiem :) ojej juz bym jadla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maggie Re: sezon na warzywa IP: *.w81-50.abo.wanadoo.fr 20.08.03, 11:21 Gość portalu: joa napisał(a): > na cieplo uda indycze faszerowane estragonem a dotego chce zrobic zapiekane z > cukini wdl. przepisu marghe 72- ale nie wiem czy pasuje do drobiu???? ---Uwazam, ze jak najbardziej. Zycze udanego obiadku. Ciao! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: sezon na warzywa IP: 213.33.69.* 21.08.03, 10:19 Spotkalam sie raczej z mizernym odzewem na tym forum:( szkoda. Ale wczoraj wyczarowalam zupelnie niezly obiad. Podsmazylam cebule z curry i czosnkiem, do tego dodalam dynie (zwala sie dynia tajlandzka i miala zbladozolty miazsz) dusilam. Wyszlo pysznie. Do tego uda indycze faszerowane estragonem. Panowie wcinali, az im sie uczy trzeslo Odpowiedz Link Zgłoś