niedzwiedzica_sousie 08.02.08, 09:44 mam kawałek mięsa - jak w temacie, chcę z tego zrobić obiad, ale sama ta szynka to za sucha, jak dla mnie. może jakąś zapiekankę z tego skonstruować, albo sos do niej? ma ktoś pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: co zrobić z pieczoną szynką 08.02.08, 11:22 Ja bym zmieliła, dodała jajko, przyprawy (pieprz, sół, przsmażona cebulka), może trochę masła albo oleju jeśli mięso było suche, a następnie użyła jako farszu do pierogów, naleśników albo pyz. W wersji "na leniucha" sam farsz uformowałabym w zgrabne wałeczki, obtoczyła w jajku i bułce i usmażyla na złoto jak krokieciki. Do tego np. sos pomidorowy,grzybowy albo jakaś surówka - powiedzmy z kiszonej kapusty. W wersji na "mega leniucha" przygotowany farsz wymieszałabym z ugotowanym niezbyt grubym makaronem (np. wstążki), podsmażyła całość razem i podała z kiszonym ogórkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f świetny pomysł właśnie. W kierunku nadzionka 08.02.08, 11:33 jakiegoś mielonego (te kuleczki przemawiają do mnie - dobrze doprawione), albo pokawałeczkowanego nadzienia do tortilli z warzywami... Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: co zrobić z pieczoną szynką 08.02.08, 14:44 może ktoś jeszcze ma pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś