Dodaj do ulubionych

kurczak-prosba

IP: *.tele2.pl 22.08.03, 11:41
dawo juz nie kupowalam calego kurczaka. I zastanawiam sie.Kupilam warzywa i
moge go ugotowac a potem zrobic risotto, tyle ze nie umiem a poza tym
obieranie z kosci to troche nudzne zajecie. Moze go upiec ? Jakas marynata?
Sama nie wiem........Podpowiedzcie cos. Te kurczaki sa ostatnio paskudne,
niestety.....Moze go podziele na kawalki i upieke nasmarowanego oliwa i
cytryna???
Obserwuj wątek
    • Gość: Fly Re: kurczak-prosba IP: 156.24.231.* 22.08.03, 12:32
      ja kurczaka robie tak:

rozgrzewam odrobine oleju w garnku, dodaje maggi, pieprz, sol, majeranek,
      czosnek, pieprz ziolowy - na rozgrany olej klade kurczaka podzielonego
      wczesniej i natartego tymi przyprawami...dusze...mniam, mniam...!!!
      podobnie robie zeberka...
      milego,
      Fly
      • Gość: Rita Re: kurczak-prosba IP: hpcache:* 22.08.03, 12:35
        Ja dzielę kurczaka na porcje ukladam na blaszce wyłożonej folią aluminiową,
        solę, pieprzę, posypuję papryką w proszku i smaruję majonezem. Potem zapiekam
        (bez przykrycia) w piekarniku. Pycha!!! I jak szybko
    • hania55 Re: kurczak-prosba 22.08.03, 12:37
      Kasiu, nasmaruj kawałki kurczaka zaprawą z oliwy, cytryny, miodu, czosnku i
      ostrej papryki zmieszanej pół na pół ze słodką + odrobina octu balsamico.
      Zostaw je (te kawałki kurczaka) w zaprawie na noc, a co najmniej na kilka
      godzin. Później należy mięsko upiec - ja piekę w brytfance na kuchence, pod
      przykryciem. Przepyszne!
      • Gość: kaska Re: kurczak-prosba IP: *.tele2.pl 22.08.03, 12:42
        hania55 napisała:

> Kasiu, nasmaruj kawałki kurczaka zaprawą z oliwy, cytryny, miodu, czosnku i
        > ostrej papryki zmieszanej pół na pół ze słodką + odrobina octu balsamico.
        > Zostaw je (te kawałki kurczaka) w zaprawie na noc, a co najmniej na kilka
        > godzin. Później należy mięsko upiec - ja piekę w brytfance na kuchence, pod
        > przykryciem. Przepyszne!
        No i takw lasnie zrobilam:-) Przed sekunda go zamarynowalam iw sadzilam do
        lodowy. Jutro upieke. Wszystko dalam, co mowisz, poza miodem......(nie mam).
        • hania55 Re: kurczak-prosba 22.08.03, 12:47
          Nie szkodzi. Będzie po prostu pikantny, a nie słodko-pikantny :-)

PS. Tak dla wyjaśnienia - hania55 to hania_76, tylko, że po zmianie adresu.
          Moja poprzednia skrzynka została zawalona mailami z wirusem SoBig.F, więc
          poprosiłam administratora o zlikwidowanie tego konta. Pozdrawiam :-)
          • Gość: kaska no wlasnie hania... IP: *.tele2.pl 22.08.03, 12:48
            ...mialam Cie o to spytac ale poznalam po sposobie pisania, ze to Ty;-)
            • hania55 Re: no wlasnie hania... 22.08.03, 14:18
              Gość portalu: kaska napisał(a):

> ...mialam Cie o to spytac ale poznalam po sposobie pisania, ze to Ty;-)

Brawo, Sherlocku! :-)
    • Gość: Magdabi Re: kurczak-prosba IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 22.08.03, 13:26
      A ja kiedyś podpatrzyłam w akademiku jak robią kurczaka Arabowie. Najprostszy,
      najszybszy, pyszny, wcale nie egzotyczny.
      Kurczaka podzielić na części, natrzeć solą, pieprzem, czerwoną papryką w
      proszku, wg uznania może być ostra, można nieco curry, czosnku w proszku.
      Rozłożyć kurczaka na natłuszczonej blasze do pieczenia przekładając pokrojonymi
      w plastry ziemniakami i cebulą (też w plastrach). Tych ziemniaków i cebuli nie
      żałować, ja biorę ok. kilograma ziemniaków i 2-3 dorodne cebule. Całość
      popieprzyć, posolić (ze szczególnym uwzględnieniem ziemniaków i cebuli). Lekko
      polać olejem bądź nałożyć na wierzch w paru miejscach margarynę. Przykryć folią
      aluminiową, zapiekać w gorącym piekarniku jakąś godzinę-półtorej. Kwadrans
      przed końcem zdjać folię żeby się przyrumieniło. Te ziemniaki z pieprzem,
      miękką cebulką z sosem... Nie muszę przy tym specjalnie robić sałatek, osobno
      ziemniaków.
      • Gość: lola Re: kurczak-prosba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 15:10
        Gość portalu: Magdabi napisał(a):

> A ja kiedyś podpatrzyłam w akademiku jak robią kurczaka Arabowie.
        Najprostszy,
        > najszybszy, pyszny, wcale nie egzotyczny.
        > Kurczaka podzielić na części, natrzeć solą, pieprzem, czerwoną papryką w
        > proszku, wg uznania może być ostra, można nieco curry, czosnku w proszku.
        > Rozłożyć kurczaka na natłuszczonej blasze do pieczenia przekładając
        pokrojonymi
        >
        > w plastry ziemniakami i cebulą (też w plastrach). Tych ziemniaków i cebuli
        nie
        > żałować, ja biorę ok. kilograma ziemniaków i 2-3 dorodne cebule. Całość
        > popieprzyć, posolić (ze szczególnym uwzględnieniem ziemniaków i cebuli).
        Lekko
        > polać olejem bądź nałożyć na wierzch w paru miejscach margarynę. Przykryć
        folią
        >
        > aluminiową, zapiekać w gorącym piekarniku jakąś godzinę-półtorej. Kwadrans
        > przed końcem zdjać folię żeby się przyrumieniło. Te ziemniaki z pieprzem,
        > miękką cebulką z sosem... Nie muszę przy tym specjalnie robić sałatek,
        osobno
        > ziemniaków.

Znam, i polecam Kiedys robiłam tez tak: na patelnie oliwa + masło, grube
        kawały ziemniaków i marchewki, cebuli(najlepsze młode), podsmazyc, dodac
        jeszcze masła i podduszac, dac przyprawy i piersi z kurczaka lub indyka
        rozbite, saute,warzywa na boki, kurczak na srodku podsmazyc, szybko i pysznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka