j2334 29.02.08, 13:24 mam problem o djakiegos czasu ,Nie wychodzi mi ciasto na pierogi.zawsze wychodiz za twarde.Moz ektos poradzi jak zrobic miekkie? od czego to zalezy? z góry dziekuje za odpowiedzi. Jak maka najlepiej ,czy trzeba dawac jajko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glasscraft Re: ciasto na pierogi,dlaczego twarde? 29.02.08, 13:35 Robie z przepisu ba_nity - maka i goraca woda, bez jajek (bo to chyba one przykladaja sie do twardych pierogow). Uzywam make z Tesco (plain) wiec nie wiem jak to sie na nasza przeklada. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Zwykła pszenna t.650. 29.02.08, 13:47 Dokładny przepis: gotowanie.onet.pl/15921,0,1,pierogi,ksiazka_przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re:Zwykła pszenna t.650. 29.02.08, 13:53 dzieki serdeczne za przepis. ale czy to ciasto trzeba długo wyrabiac? bo mozre tu tkwi mój bład? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Dzoiuszka - dopóki nie będzie wyrobione.))) 29.02.08, 14:16 Chyba nie będziesz robić pierogów z ciasta mającego grudki? Polecam kupno maszyny do chleba. Upieczesz chleb siedząc prze TV lub oddając się ulubionemu hobby i tak samo wyrobisz ciasto na pierogi lub makaron.A biorąc pod uwagę ciągle rosnące ceny pieczywa... Ostatnio nie upiekłem i za "paryską" + 4 bułki z ziarnem zapłaciłem &,30 PLN. Za to to mam 3 jednokilogramowe bochenki, bez chemii i z takimi dodatkami jakie chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
estestest repeto!Banito-do wideł nie do widelca; 29.02.08, 14:21 dama prosi o przepis na pierogi, nie o wasze- banito, bajanie o wypiekach. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Twój przepis jest doskonały!!!!!!!!! 29.02.08, 14:59 Możesz (zanim nauczysz się czytać ze zrozumieniem) wytłumaczyć jak robi się ciasto pierogowe widłami lub widelcem?Baaaardzo ciekawe.//rotfl P.S.Nie masz nic konkretnego do powiedzenia ale pyszczysz i to głupio. Odpowiedz Link Zgłoś
estestest Piszę ,ze wy banita, sie nadajecie do wideł 29.02.08, 15:07 nie ,ze widłami się ciasto wyrabia. Odpowiedz Link Zgłoś
najanaja2 Re:Dzoiuszka - dopóki nie będzie wyrobione.))) 29.02.08, 14:28 mam pytanko do ba_nity : czy wyrabiałeś już ciasto na pierogi w maszynie do chleba ? Jak się udało ? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Tylko w maszynie do chleba. 29.02.08, 15:11 To z linka do mojej książki też jest z maszyny. Nie lubię parzyć rąk wrzątkiem dzięki któremu gluten zawarty w mące sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne i delikatne. Kiedy nie mam dostępu do maszyny - to trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
najanaja2 Re: ciasto na pierogi,dlaczego twarde? 29.02.08, 13:58 popieram dodawanie do mąki(ja używam zamojskiej)-gorącej wody, takiej która aż parzy w ręce-zarabiam łyżką.Kiedy podstygnie -dodaję żółtko(aby nadać ciastu ładny kolor). Można też dołożyć troszkę oleju lub łyżkę śmietany. Ważna też jest konsystencja surowego ciasta-ale to już kwestia wprawy - powinno być dość miękkie, ale jednocześnie takie, aby można uformować w kulę. Potem robić, próbować, poprawiać-i nie zniechęcać się. Ja musiałam zrobić wiele setek pierogów, aby uzyskać zadowalający efekt-teraz ciasto wychodzi mi cieniutkie, miękkie i ,jak twierdzi rodzina-jakby aksamitne. Zyczę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
bodzia50 Re: ciasto na pierogi,dlaczego twarde? 29.02.08, 14:14 Robię podobnie jak -naja- też gorąca woda,też zółtko(nie są blade jak trup) czasem dodaję masła łyżeczkę lub maślanki którą mam do popijania pierogów, lub śmietany co mam "pod ręką". Ciasto ma być jak gładka mięciutka plastelina. Nie ma innego wyjścia jak próbować i próbować. Odpowiedz Link Zgłoś
najanaja2 Re: ciasto na pierogi,dlaczego twarde? 29.02.08, 14:08 Co do długości wyrabiania-staram się niezbyt długo, ale zdecydowanie do momentu, gdy nie będą wyczuwalne jakiekolwiek grudki. Ciasto powinno być jednolite w konsystencji i jak już pisałam dało się uformować w kulę. I pamiętać należy-przepis to jedno, a własna praca i eksperymentowanie drugie. Nie polecam ścisłego trzymania się wagi-każda mąka jest inna, ma różną wilgotność.Proponuję dodawać po odrobinie wody, aż "wyczujemy",że konsystencja jest właściwa. Odpowiedz Link Zgłoś
giwia Witam nowego/nową kompetentną forumowiczkę! 29.02.08, 14:12 Brawo najanaja!Własny fajny przepis zamiast odsyłania do byle czego z sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Gdybyś była mądrzejsza, wiedziałabyś, że odesła 29.02.08, 14:18 łem do SWOJEJ książki kucharskiej. Ale czegóż można od Ciebie wymagać... Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: ciasto na pierogi,dlaczego twarde? 29.02.08, 15:26 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50957103,50957103.html Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia aaaaa Ka2:)) 29.02.08, 15:53 Dziekuje za reklame:DDDD No i naprawde polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaKw Moje ciasto na pierogi IP: *.lublin.enterpol.pl 01.03.08, 11:43 Do malaksera wsypuję: - 1/2 kg mąki - łyżkę miękkiej margaryny( do smarowania pieczywa) - 1/2 szklanki gorącej wody - szczyptę soli. Włączam malakser i miksuję do czasu aż zrobi się z tego kula ciasta.Jak za rzadkie - dodaję mąki,jak za gęste - wody.I to cała filozofia. Ciasto zawsze wychodzi super miękkie a ja nie mam rąk uciapanych w cieście. Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: Moje ciasto na pierogi 02.03.08, 09:59 też kiedyś zaczynałam od ciasta na gorącej wodzie, ale na szczęście jestem otwarta na nowe i sposób z maślanką jest dużo lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Moje ciasto na pierogi 30.03.08, 16:23 Przepis na ciasto maslankowe sprzedalam juz paru znajomym, wszyscy sa zadowoleni, ja oczywiscie rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
astro_glide Re: ciasto na pierogi,dlaczego twarde? 02.03.08, 05:08 Nauczylem sie tego jakis czas temu : do wody dodaje make , ile zabierze i lyzke kwasnej smietany , jajko i co tam jeszcze dusza zapragnie . Ale ta lyzka kwasnej smietany jest najwazniejsza . Ciasto jest bardzo elastyczne i latwo klejace . Jeden pierog mi sie nigdy nie rozlepil w czasie gotowania . Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Do stu litrów wody?Czy 30? 02.03.08, 07:14 Co prawda kuchnia nie apteka ale... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: ciasto na pierogi,dlaczego twarde? 30.03.08, 12:41 ja kiedys znalazlam przepis na makaron i z niego robie tez pierogi na 1/2kg maki 5 jajek i 1 lyzeczke soli maki mozna na poczatek podac mniej(wylozyc troche do szklanki) bo to zalezy od jajek jakie one sa duze wymieszac najpierw widelcem a potem wyrobic recami to mase wlozyc do pastykowej kuchennej torebki i wlozyc do loduwki co najmniej 1 godzine a potem robic co sie chce albo pierogi albo rozne rodzaje makaronu jak ma sie taka maszynke ciasto przewalkowane przez ta maszynke jest cienkie i na pierogi tez wspaniale grubosc mozna nastawic moj maz woli walek bo to sport dla niego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majala Re: ciasto na pierogi,dlaczego twarde? IP: *.rzeszow.mm.pl 30.03.08, 15:09 Po wielu, wielu próbach (nieudanych) zrobienia dobrego ciasta, koleżanki podały mi przepis z gorącą wodą. Od tej pory (czyli od około 25 lat)udaje mi się zawsze, choć już nie daję gorącej, ale ciepłą wodę (bo nie muszę czekać aż cisto wystygnie). Sądzę,że to kwestia wprawy. Po prostu teraz wyczuwam odpowiednią konsystencję ciasta. Wyrabiam na tyle długo, żeby było gładkie i elastyczne a potem pozwalam mu odpocząć pod miską. Zawsze daję też jajko i dobrą łyżkę masmixu lub masła . Ciasto świetnie i cieniutko się wałkuje. Odpowiedz Link Zgłoś