Dodaj do ulubionych

potrzebny przepis na masę do ciasta

IP: *.net.pl 26.08.03, 19:15
proszę was o najlepsze, sprawdzone przepisy na masę do ciast. Jakie macie
zdanie o gotowych polewach.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 27.08.03, 08:29
      proszę, wyślijcie coś
      • Gość: ewiesia1 Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.exbud.com.pl / 10.40.16.* 27.08.03, 08:49
        Ja nie lubię mas tłustych, jeśli już wogóle jakieś masy sotsuję to zawsze
        według jednego wzoru:

Dwa budynie z cukrem gotuję na mleku w ilości zmniejszonej o połowę (czyli na
        dwa budynie pół litra mleka). Do gotowania budyniu dodaję odrobinę masła, żeby
        się nie przypalił i mieszam. Po wystudzeniu miksuję na wysokich obrotach z
        kostką miękkiego masła. Robięto w oparciu o budyńwanilionwy, śmietankowy lub
        czekoladowy.

Aleternatywnie zamiast budyniu gotuję gęstą kaszę mannę na mleku z dodatkiem
        cukru waniliowego. Dalej analogicznie.

Co do polew gotowych to stosuję , zarówno te które sięmieszaz tłuszcem i
        odrobiną wody , jak i zrobione z czekolady ( pojęcie umowne, bo mam na myśłi
        polewy białem orzechowe i czekoladowe) , którą rozpuszcza się w gorącej
        kąpieli wodnej. O ile te pierwsze nawet po wystygnięciu są miękkie
        i "ciapowate", te drugie tworzą na ciaście skorupkę. Do ozdabiania małych
        ciasteczek wolę twardą skorupkę (można nawet rysować wzorki), do piernika czy
        murzynka wolę miękką polewę.

• Gość: Monika Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: 80.51.255.* 27.08.03, 09:03
        1/2 litra mleka
        0,5 szklanki cukru
        2 kopiate łyżki mąki pszennej
        1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
        2 żółtka
        pół torebki cukru waniliowego
        1 kostka masła

Trochę mleka odlać do duzego kubka, reszte zagotowac z cukrem i cukrem
        waniliowym. Do mleka w kubku dodać mąkę zwykłą i ziemniaczaną i 2 zółtka,
        zmiksować blenderem na gładko i dodać do gotującego się mleka, po zgęstnieniu
        odstawić z ognia. Kiedy wystygnie zmiksować z kostką masła. Do masy można
        dodawać posiekane orzechy, kakao, wiórka kokosowe itp.

Lekka masa serkowa

3 albo 4 serki homogenizowane waniliowe
        1 galaretka

galaretkę przyrządzić z połowy wody i kiedy zacznie teżeć zmiksować z serkami
        homogenizowanymi, odczekać kiedy i ta masa zacznie teżeć i można nakładać na
        ciasto. Ja stosuje do kruchych babeczek i biszkopta, można nawet wylać masę na
        kupne małe biszkopciki poukładane w torownicy a potem jeszcze na to owoce i
        galaretka.
    • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 27.08.03, 10:00
      dzięki za wszystkie przepisy, postaram się je wypróbować, jednocześnie
      przychodzi mi na myśl masa wyglądająca jak gęsta czekolada ale bardziej
      pulchna, czy ktoś juz robił coś takiego?
      • Gość: lola Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 17:24
        Gość portalu: Zocha napisał(a):

> dzięki za wszystkie przepisy, postaram się je wypróbować, jednocześnie
        > przychodzi mi na myśl masa wyglądająca jak gęsta czekolada ale bardziej
        > pulchna, czy ktoś juz robił coś takiego?

Robiłam do tortu z bitej smietany, rozpuszczonej czekolady i zelatyny,
        proporcje na oko
    • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 27.08.03, 13:37
      proszę tez o masę do faszerowania ciasta, tz. taką którą mozna piec razem z
      ciastem, np. z orzechami, z góry dziękuję.
      • Gość: lidia Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.dialup.telenergo.pl 27.08.03, 19:21
        Polecam pyszną masę z daktyli i orzechów:
        20 dkg suszonych daktyli bez pestek
        2 jajka
        10 dkg cukru pudru
        2 łyzki śmietany
        2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
        szklanka posiekanych orzechów włoskich

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, mieszamy z posiekanymi daktylami i orzechami,
        mąką ziemniaczaną , śmietaną i dobrze ubita pianą z białek. Masę tą wykładam na
        podpieczony spód z kruchego ciasta posmarowany dżemem z czarnej porzeczki i
        posypany wiórkami. Ciacho pieczemy około pół godziny - uwaga, lubi się
        przypalać. Jest to ciacho, które (przynajmniej w moim przypadku) zawsze się
        udaje i smakuje rewelacyjnie. Naprawde polecam!
        Aha, po wystudzeniu nalezy polać polewą i posypac wiórkami.
        • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 27.08.03, 19:43
          muszę przyznać, ze ta masa jest dość ciekawa, dzięki
    • Gość: a Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 28.08.03, 12:35
      piszcie
    • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 01.09.03, 19:31
      ponawiam temat a to dlatego ze mój synek (5 lat) w sobotę ma urodziny, proszę
      podajcie jakiś wyjątkowy przepis, dziękuję
      • Gość: Ula Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.acn.pl 01.09.03, 19:41
        1 galeretka np. truskawkowa
        1 szkł śmietany kremówki-najlepsza łaciata 30%

Robi się to tak. Jeżeli ciasto jest spore, to w jednej szkalnce wody
        rozpuszczam całą galaretkę i czekam aż wystygnie ale nie może się ściąć,
        najlepiej jak jest dobrze schłodzona. W międzyczasie ubijam proporcjonalnie
        jedną szklankę bardzo dobrze schłodzonej śmietany (można ją np. na chwilę
        wstawić do zamrażarki).jak śmietana jest dobrze ubita dodaję płynną, schłodzoną
        galaretkę i dalej ubijam. Masa jest pyszna. Polecam. Można zrobić takie kremy
        różnokolorowe, wystaczy rozrobić dwie lub trzy różne galareki tylko zmniejszyć
        proporcję wody do galaretki i porcję śmietany np. w 1/2 szkl. wody rozrobić
        niecałą galaretkę i ubić 1/2 szkl śmietany
        • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 01.09.03, 19:46
          a nie trzeba dodać cukru?
          • Gość: Ula Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.acn.pl 01.09.03, 19:49
            Nie \, dlatego, że galaretka rozpuszczona w tak małej ilości wody jes dosyć
            słodka
            • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 01.09.03, 19:52
              nie pomyślałam o tym, dzięki i proszę o jeszcze, pozdrawiam
    • Gość: tangerines Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.pop.e-wro.net.pl 01.09.03, 19:58
      Ta puszysta masa czekoladowa o której pisałaś to masa truflowa. Mam przepis,
      ale zaznaczam lojalnie zrobię to dopiero za 3 tygodnie, nie sprawdzałam.
      200 ml kremówki Łowicz z kartonika, 400 g ciemnej czekolady, 70 g prawdziwego
      masła, 2 łyżki rumu (lub 2 łyżki spirytusu, odrobina kandyzowanej skórki
      pomarańczowej i kilka kropli zapachu do ciast pomarańczowego), można dodać
      orzechy.
      Śmietanę zagotować, odstawić, rozpuścić w niej pokruszoną czekoladę i masło,
      dodać alkohol i bakalie, wymieszać. Wystudzić, odstawić do lodówki, jak
      osiągnie odpowiednią konsystencję rozsmarować na ciasto. Ewentualnie zrobić z
      niej kulki, obtoczyć w kakao i są gotowe trufle.
      • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 01.09.03, 20:03
        a z tą śmietaną nic się nie stanie jak ją zagotuję? nie zetnie się?
        • Gość: tangerines Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.pop.e-wro.net.pl 01.09.03, 20:12
          To ma być ta konkretna kremówka. Makłowicz robił kilka razy patenty z
          gotowaniem śmietany i mu wychodziło. Ważne, żeby ją tylko zagotować na
          umiarkowanym ogniu i wyłączyć. Mam nadzieje, że wyjdzie. Tylko mnie nie
          odstrzel w razie czego. Przepis mam z renomowanej ksiązki kucharskiej ale tak
          jak pisałam nie sprawdzałam. O ile pamiętam kremówki w kartonikach mają różny
          poziom tłuszczu, weź więc Łowicz ale musi mieć min. 30% a najlepiej 36%.
          • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 01.09.03, 20:17
            muszę przyznać ze ten przepis bardzo mnie zaciekawił, juz sobie odpisałam i
            będę próbować, zresztą wszystkie wypróbuję, mam trzy smerfy w domu i kazde chce
            torta na urodziny, dziękuję i pozdrawiam
    • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 02.09.03, 10:20
      piszcie, piszcie, piszcie
    • noemi76 Re: potrzebny przepis na masę do ciasta 02.09.03, 11:55
      Spróbuj kiedyś zrobić masę orzechową lub toffi

Masa orzechowa
      15-20 dag zmielonych orzechów włoskich
      1/2 szkl. mleka
      1/2-3/4 szkl. cukru
      30 dag masła (82%tłuszczu)
      50g spirytusa (nie koniecznie, ale masa jest wtedy lepsza)

Mleko zagotować z cukrem, wsypać orzechy i gotować na wolnym ogniu do
      osiagnięcia gestej masy. Ukręcic masło mikserem i dodawać po łyzce wystudzoną
      masę orzechową. Na koniec wlać spirytus i zmiksować.

Masa toffi
      Puszkę słodzonego mleka skondensowanego gotować 4 godz. (nie krócej bo masa
      później nie zastygnie dobrze, będzie za rzadka) Mleko wystudzić i dodawać po
      troche do utartego masła (25 dag), dodać troch spirytusu.

A co do masy truflowej wczesniej opisywanej to śmietana wiadomo 30-36%, ale nie
      musisz jej gotować wystarczy jak ją mocno podgrzejesz (prawie do temp. wrzenia.
      Ja daję więcej niż 200ml (ok.350ml) śmietany na 400g czekolady i często daję
      jedną czekoladę mleczną i 3 gorzkie. Czekolada musi być dobrej firmy. Masa
      powinna się udać. Jest bardzo smaczna. Ja po wystudzeniu i schłodzeniu ubijam
      ją chwilę mikserem wtedy jest bardziej puszysta i nie dodaję aromatu
      pomarańczowego i skórki, wtedy ma naprawdę czekoladowy smak, ale z pomarańczową
      nutą też jest smakowita.

Pozdrowienia
      • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 02.09.03, 12:01
        a do tej truflowej dodajesz masło i rum? ile? pozdrowienia
        • Gość: noemi76 Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.acn.waw.pl 02.09.03, 16:51
          do masy truflowej daję 1/3 kostki masła(ale dobrego 82,5% tłuszczu) a rumu do
          smaku
          • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 02.09.03, 17:48
            dzięki stokrotne
            • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 03.09.03, 09:49
              proszę o dalsze propozycje
    • Gość: ja Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 03.09.03, 15:14
      chyba temat wyczerpany?
    • kathy38 Re: potrzebny przepis na masę do ciasta 04.09.03, 12:29
      Ja robię masę z dodatkiem jajek ubijanych na parze z cukrem. Po ostygnięciu
      masę jajową łączę z utartym na puch masłem i dalej ucieram. Na końcu dodaję
      dodatki smakowe - rozpuszczoną czekoladę, kakao, kawę, sok z cytryny, itp. Krem
      uzyskany tym sposobem jest wyjątkowo lekki, puszysty i z racji pracy jaką
      trzeba włozyć robiony tylko na specjalne okazje. Ale warto. Aha, ten krem
      najlepiej wychodzi ucierany ręcznie, w makutrze.

Jesli będziesz zainteresowana to poszukam dokładnego przepisu. Pozdrawiam
      • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 04.09.03, 12:51
        JASNE ze chcę, właśnie w sobotę mój synek ma urodziny i panicznie poszukuję
        jakiejś rewelacji cukierniczej, będę zobowiązana, pozdrawiam
        • kathy38 Re: potrzebny przepis na masę do ciasta 04.09.03, 14:40
          Z lektury wątku widzę, ze mamy dzieci rówieśnicze - moja córcia kończy 5 lat w
          poniedziałek za tydzień. Przepis na krem podam jutro, a dziś z ciekawostek
          cukierniczych to mogę Ci podać przepis, na deser właściwie, który robi za tort
          na urodziny dla mojej starszej córki. Ona się krzywi na wszelkie torty więc
          robię jej to co lubi.

GALARETKOWIEC

1. Upiec (lub kupić) cienki spód biszkoptowy.
          2. 3 różnokolorowe galaretki, rozrobić każdą w 1,5 szklanki wody i wylać do
          płaskich naczyń. Gdy stężeją pokroić w kostkę i przełożyć do dużej miski.
          3. Na paterze lub płaskim talerzu położyć obręcz do tortu (może być od
          tortownicy lub pasek folii aluminiowej) w środek włożyć biszkopt.
          4. 0,5 litra mleka zagęszczonego, żelatyna na 1 litr roztworu, cukier do smaku.
          Żelatynę rozrobić w 0,5 litrze wody i odstawić do ostygnięcia. Mleko ubić na
          puszystą masę, osłodzić, dodawać małym strumieniem roztwór żelatyny ciągle
          ubijając. Wyłożyć na kolorowe kostki galaretki i wymieszać.
          Uwaga techniczna: ja dzielę tę porcję na 2 części i każdą ubijam z osobna w
          malakserze z nożem.
          5. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównać. Odstawić do
          zastygnięcia.
          6. Na wierzch można wylać galaretkę. (jeszcze jeden kolor)
          • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 04.09.03, 15:04
            Po tym przepisie dochodzę do wniosku, ze dzieci bardzo lubią wszystko co ma w
            sobie zelatynę i jest oczywiście słodkie, mje dzieci (syn i dwie starsze córki)
            przepadają np. za ptasim mleczkiem mojej roboty, od kiedy zaczęłam je robić na
            te ze sklepu nie chcą patrzeć, dziękuję za twój przepis, napewno zrobi u nas
            furorę.
            • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 04.09.03, 15:13
              oczywiście liczę na ten przepis na masę do tortu, pozdrawiam
              • kathy38 Re: potrzebny przepis na masę do ciasta 05.09.03, 10:21
                Przepis na krem piszę niestety z pamięci, bo się mi gdzieś zawieruszył.

4 jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem! Jajka będą ubijane na parze więc
                należy przygotować 2 garnki, takie, aby jeden wchodził w drugi. W większym
                garnku zagotować tyle wody aby dno mniejszego garnka nie dotykało wody. Do tego
                mniejszego wbić jajka, dodać 25 dag zwykłego cukru i cukier waniliowy, i ubijać
                na parze do momentu aż masa zbieleje, dość znacznie powiększy swoją objętość i
                zgęstnieje (jak na biszkopt). Zdjąć z pary i ostudzić. Ja studzę wstawiając
                garnek do zlewu z zimną wodą i ubijając dalej. W tym czasie zatrudniam męża do
                ucierania masła. 2 kostki masła, wyjętego wcześniej z lodówki, utrzeć na biało
                w makutrze. Dodawać po trochu masę jajeczną. Na samym końcu dodaje się dodatki
                smakowe - sok wyciśnięty z cytryny, rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę,
                rozpuszczoną kawę. Najczęściej krem z tych proporcji dzielę na dwie części i do
                każdej dodaję inny dodatek. Najczęściej do smaku. Bardzo fajny jest krem
                cytrynowy ale sok należy dodawać dosłownie po kropelce aby krem się nie zważył.
                Połączenie kremu cytrynowego i kawowego jest pycha ale to raczej dla dorosłych.
                No i w wersji dla dorosłych do kremu dodaję spirytusu.

Biszkopt przekładam w ten sposób, ze najpierw go nasączam, potem smaruję
                cieniutką warstwą galaretki porzeczkowej (albo przetartym dżemem, ja jak robię
                przetwory zawsze robię trochę galaretki z myślą o tortach) i dopiero wtedy
                smaruję kremem. Krem wg powyższego przepisu jest delikatny, niezwykle puszysty
                a jednocześnie doskonale się nadaje do dekorowania szprycą, każdy wzorek jest
                doskonale odciśnięty.

Z patentów na dekoracje tortów dla dzieci - wszelkie kolorowe drażetki typu
                MMki, galaretki ( w okrągłym pudełku - Macarena), groszek cukrowy na posypanie
                boków tortu. Im bardziej kolorowo tym jest weselej.

pozdrawiam
                • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 05.09.03, 10:47
                  bardzo dziekuje za przepis, napewno wypróbuje, ale mam jeszcze pytanie, czy
                  masz moze jakiś sposób aby biszkopt nie oklapł? pozdrowionka
                  • kathy38 Re: potrzebny przepis na masę do ciasta 05.09.03, 11:01
                    Wiesz czego najbardziej nie lubię w biszkopcie? - Przekrawania go. Piekę więc
                    cienkie placki, które przekładam. Podobno, aby biszkopt nie siadał nie smaruje
                    się boków tortownicy, mnie wtedy się zapadał środek. Już wolałam jak biszkopt
                    nieco opadł ale cały. A biszkopt, który mam przekrawać robię ubijany na parze.
                    • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 05.09.03, 12:22
                      Dlaczego ja nigdy nie wpadłam na to zeby piec kazdy placek osobno??
                      a co do smarowania tortownicy to ja najpierw obklejam wewnętrzne ścianki
                      tortownicy folią aluminiową, po upieczeniu doskonale się ją ściąga.
                  • Gość: Lobelia Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: 195.187.102.* 05.09.03, 12:22
                    Patent mojej mamusi na nie opadający biszkopt - po
                    wyciągnięciu z piekarnika tortownicę z biszkoptem należy
                    odwrócić do góry nogami i ustawić opierając jej brzegi
                    na 4 szklankach. Wwszystko jedno na czym zresztą, grunt,
                    żeby od spodu docierało powietrze, a to na czym
                    tortownica stoi nie dotykało samego ciasta. Biszkopt
                    zostawia się tak do wystygnięcia. Nie przypominam sobie
                    żeby mamusi kiedyś biszkopt opadł. Sama nigdy tego nie
                    wypróbowywałam, bo jakoś ciast "biszkopotowych" nie piekę...
                    • Gość: Zocha Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 05.09.03, 12:26
                      SUPER pomysł
    • Gość: ona Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: *.net.pl 10.09.03, 16:35
      wznawiam wątek
      • Gość: Ag Re: potrzebny przepis na masę do ciasta IP: 213.199.238.* 10.09.03, 18:02
        Jak wznawiasz to ja zaproponuje cos, co zawsze powodowalo, ze dzieci z podworka
        pytaly sie, kiedy znowu mam urodziny :P Idealny tort dla dzieci, pycha po
        prostu.

Tort truskawkowy mojej mamy

Trzeba upiec duzy biszkopt, co najmniej z 8 jajek.

Paczke mrozonych truskawek rozmrozic, odsaczyc na sitku. Utrzec 4 zoltka ze
        szklanka cukru i kostka masla na puch, dodawac po jednej odsaczone truskawki,
        dodac po troche rozpuszczone w soku z truskawek 2 lyzeczki zelatyny, jak
        zacznie gestniec posmarowac ciasto, przybrac zawijaskami i swiezymi
        truskawkami. Mniam, az mi sie dziecinstwo przypomnialo.... Aha, mozna dac
        lyzeczke spirytusu, masa jest mniej tlusta w smaku i bardziej puszysta.

Truskawki musza byc mrozone, zaznaczam, bo gdyby byly swieze to masa by sie
        rozplynela, a z tych z mrozonki woda odcieka.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka