Dodaj do ulubionych

baba ziemniaczana

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 16:43
Było juz o plackach, wiec napiszcie czy robicie taką babe z tartych
ziemniaków i jak podajecie, bo ja bardzo lubie
Obserwuj wątek
        • Gość: lola Re: baba ziemniaczana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 17:50
          Robi to moja mama wiec dokładny przepis za jakis czas podam, w kazdym razie
          składniki jak na placki ziemniaczane- czyli tarte ziemniaki, cebula , czosnek,
          przyprawy, jajka, maka,oraz podsmazony boczek i kiełbase(pokrojone w kostke),
          wlewa mase do posmarowanej olejem prostokatnej formy(ale w keksówce mozna )i
          do piekarnika.Ja bardzo lubie własnie ze smietaną, ale najbardziej na zimno,
          próbowałąm odgrzewane ale jak dla mnie to za ciezkostrawne, wiec wyjadam zimne.
        • dziuunia Re: baba ziemniaczana 28.08.03, 19:39
          Gość portalu: mika 49 napisał(a):

          > podaj proszę przepis
          Przepisu jako takiego nie ma bo robi się to 'na oko' w zasadzie tak jak placki
          ziemniaczane no i dodaje się tak jak Lola i Wędrowiec napisały wędlinę czyli
          boczek,szynkę lub/i kiełbasę,dużo tłuszczu z podsmażenia tychże wędlin i
          przyprawy-u nas tylko sól i pieprz no i cebulę,jajka i trochę mąki ale
          niedużo.I moja babcia piecze to na tzw. płycie czyli w kuchni węglowej w
          dochówce czyli piekarniku.Robiłam w piekarniku elektrycznym i jednak to nie to
          samo.Dochówka najlepsza:)
          POZDR
    • wedrowiec2 Re: baba ziemniaczana 28.08.03, 18:36
      Fragmenty mojej rodziny też pochodzą z Litwy, więc babka kartoflana jest mi
      doskonale znana. składniki takie jak do placków - tarte ziemniaki, cebula (nie
      dodajemy czosnku!), sól, pieprz, bardzo dużo majeranku, jajka. Po wyrobieniu
      masy dodaje się dużo (bardzo dużo) tłuszczu - stopiona słoninka, a jeszcze
      lepiej boczek. Całość piecze się długo - nawet do dwu godzin (najlepiej w peicu
      po pieczeniu chleba :))). Nie można dodawać zbyt wielu aromatycznych przypraw.
      Jeszcze raz powtarzam - najważniejsze są majeranek, pieprz i cebula. A na
      drugi dzień, jak napisano we wcześniejszych postach, odsmażana na maśle.
      • docg Re: baba ziemniaczana 29.08.03, 12:59
        mój sposób robienia babki ziemniaczanej jest prawie identyczny (bez czosnku i
        bez kiełbasy) z tym, że zamiast maki dodaję kaszy mannej (jeśli akurat jest), a
        jemy ze śmietana lub borówkami ze słoika (jeśli akurat są:-) )
        pozdrawiam
    • quba Re: baba ziemniaczana 29.08.03, 10:22
      Dwa kg dużych ziemniaków
      Jajko
      Łyżka mąki
      Cebula
      Mięso mielone przyprawione wg uznania lub duszone pieczarki
      Z ziemniaków sporządzić ciasto jak na placki
      Formę wysmarować GRUBO tłuszczem
      ½ ciasta ułożyć na spodzie
      na ciasto ułożyć farsz (mięso lub pieczarki) - nakryć pozostałą częścią
      ciasta
      Formę wstawić do rozgrzanego (ok. 180-200 stopni)
      Piec ok. 1 godz. – do suchego patyczka
      Surówka wg uznania
      Jeśli danie ma być wykwintne – polać sosem np. grzybowym, albo pieczeniowym
      jeśli jest z g rzybami
      Ciasto może być bez nadzienia – podane np. z kefirem – także jest bardzo
      dobre
      Najlepsza potrwa na jesień – bo wtedy na dworze jest zimno, a kiedy się w
      kuchni coś piecze – to zawsze jest znacznie przyjemniej
      Smacznego


    • myshen82 Re: baba ziemniaczana 29.08.03, 14:00
      My dodajemy tylko boczek i na wierzch sypiemy bazylie,
      tudzież inne przyprawy - tez pasuje.
      Jak tylko przyjeżdzam do domu (mieszkam w Białymstoku) to
      mama mi robi - mniam mniam
    • wilnianka Re: baba ziemniaczana 31.08.03, 16:30
      Gość portalu: lola napisał(a):
      > Było juz o plackach, wiec napiszcie czy robicie taką babe z tartych
      > ziemniaków i jak podajecie, bo ja bardzo lubie

      No coz... widze, ze jest tu sporo sympatykow litewskiej kuchni :-) To polece
      tez moze i moj rodzinny przepis:

      Kugelis - Babka ziemniaczana
      Babka ziemniaczana (lit. kugelis) jest bardzo znana i lubiana na Litwie,
      dokładnie tak samo jak np. cepeliny lub kiszka ziemniaczana. Przepisów też jest
      mnostwo. Moja ulubiona to z boczkiem lub wędzoną słoninką, ale można zrobić z
      wieprzowiną, kurczakiem, twarogiem, a nawet drozdzową.

      1 kg ziemniakow
      1 szkl mleka
      2 łyżki mąki
      2 jajka
      2 cebule
      200 - 300 gr wędzonego boczku lub słoninki
      sól, majeranek.

      Surowe ziemniaki zetrzeć. Odcisnąć. Zalać gotującym się mlekiem, wsypać mąkę,
      wbić jajka i wrzycić przyprawy. Dobrze wymieszać. Boczek lub słoninkę pokroię
      dosyć drobno i ładnie zrumienić razem z cebulka, musi wytopić się trochę
      tłuszczyku. Boczek z cebulką i tluszczykiem wylać do masy ziemniaczanej i
      dobrze wymieszać.
      Blachę wysmarować tłuszczem (masło, margaryna itd.) i wyłozyc nasze ziemniaki.
      Zapiekać ok. 1 - 1,5 godz.
      Podawać najlepiej ze śmietaną lub sosem.

      Sos:
      Boczek (słoninke) usmazyć z cebulką na ładne skwareczki. Można dodać śmietanę
      lub twaróg.
      Źródło: Przepis rodzinny

      Bozenka z Wilna :-)
      kucharek.host.sk

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka