Dodaj do ulubionych

Ketchup domowej roboty

IP: *.w81-49.abo.wanadoo.fr 29.08.03, 08:29
Szukam przepisu na ketchup domowej roboty. Przed laty mama robila takie
pysznosci. Niestety przepis sie gdzies zawieruszyl (czeste przeprowadzki).
Mam pomidory, czas i duzy apetyt na ketchup (domowej roboty). Prosze
forumowiczow o pomoc i z gory dziekuje.

Maggie
Obserwuj wątek
      • mamamikolaja Re: Ketchup domowej roboty 29.08.03, 10:02
        Mogę Ci podpowiedzieć jak robiłam, ale ja zawsze wszystko na oko daję, więc
        proporcjami nie posłużę (zawsze wychodzi mi ciut inny smaczek)
        W jednym garze robię przecier pomidorowy (zazwyczaj z 4-5kg limy lub innej
        mięsistej odmiany pomidorków) - kroję, duszę, przecieram przez sito, odparowuję
        do gęstości.
        W drugim na oliwie podsmażam ok kg cebuli, kg papryki czeronej (obranej ze
        skóry po uprzednim wyprażeniu w piekarniku), dwie zazwyczaj papryczki ostre,
        seler naciowy, kilka ząbków czosnku. Dolewam ciut wody, dodaję kilka wędzonych
        śliwek, ziarna ziela ang, listki laurowe, pieprz czarny, sól i cukier na oko.
        Duszę pod przykryciem aż zmięnie całkiem, miksuję na pulpę. Mieszam z
        przecierem, jeśli rzadkie to odparowuję jeszcze chwilę i przyprawiam
        ostatecznie. Gorące do słoików, na wierzch po łyżce oliwy, zakręcam i
        pasteryzuję kilkanaście minut.
        W tym roku do warzyw dodałam bakłażna przygotowanego jak papryka, smak lepszy,
        ale zobaczymy, czy się utrzyma - mam pewne obawy, z dyniowatymi nigdy nie
        wiadomo...
        jaga
        • wilnianka Re: Ketchup domowej roboty 31.08.03, 16:23
          Goraco polecam taki przepis:

          Domowy keczupik

          5 kg dojrzałych pomidorów
          1 szkl. drobno posiekanej cebuli
          160 - 200 gr cukru
          30 gr soli
          1 szkl octu 9%
          1/2 łyżeczki nasion selera
          po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, goździków, nasion gorczycy i cynamonu

          Pomidory pokroic na nieduże kawałki, wsypać cebulę i rozparzyć pod przykryciem
          na małym ogniu. Masę przetrzeć przez sito.
          Powstały sok gotować na bardzo małym ogniu, aż zostanie tylko połowa. Dodać
          sól, cukier, ocet i wszystkie przyprawy wsypane do małego woreczka z płótna lub
          zwyczajnej gazy. Pogotować jeszcze chwilę - ok. 7-10 min. i rozlać do umytych i
          wyparzonych słoików.
          Źródło: Notatnik mojej Mamy

          Bozenka z Wilna :-)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka