Dodaj do ulubionych

Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

• vandikia masa a woreczki foliowe 26.10.08, 15:19
      piszecie ciagle o tym, zeby mase wlozyc w foliowe woreczki bez dostepu
      powietrza, jak to fizycznie zrobic? Omotać folią to ciasto na maksa czy jak? W
      zalinkowanym gdzies filmiku instruktażowym byly juz popakowane, czyli wrzucić w
      worek śniadaniowy i zakręcić odpada?

PIES. kolor czerwony jak uzyskac naturalnie macie pomysl?
      • wiedzma30 Re: masa a woreczki foliowe 26.10.08, 15:30
        Hmmm...
        Wkladanie do woreczka dotyczylo gotowej, zrobionej masy - PRZED nalozeniem jej
        na ciasto - w celu zabezpieczenia przed wyschnieciem/stwardnieniem. Ewentualnie,
        pozniej pozostalych resztek - ktore moga sie kiedys przydac do dekoracji
        kolejnego tortu.

Tortu z nalozona masa piankowa NIE TRZEBA niczym okrecac/omotywac/wkladac do
        zadnego worka ;))) Zreszta w jakim celu chcialabys to robic? Nie rozumiem ;)))
        • vandikia Re: masa a woreczki foliowe 26.10.08, 15:40
          Ehh bo czytam ten watek i zalinkowane juz chyba 5 raz i nie kumam do konca :)
          dziś bede debiutowac Twoim tortem z deseczek przelozonych budyniem. Skoro juz
          jestes, to wykorzystam chwile i zapytam odrazu czy piecze sie je na patelni
          tylko po 1 stronie?

Co do masy.. dziewczyny pisaly, ze im szybko twardniala, wiec myslalam, ze po
          uformowaniu kuli trzeba ją odrazu zawijac :)

Czy myslisz, ze dobrym pomyslem jest polozenie masy na tort dzis? Konsumowany
          bedzie jutro wieczorem. Jutro bede miala czas 16-18 i nie wiem jak to zaplanowac
          :( Czy zrobic mase i przetrzymac do jutra w folii i jutro rozwałkowac i pacnąć
          na tort? :)
    • ansil torty pietrowe 31.10.08, 15:40
      bede robic tort 3-pietrowy, jedno ciasto na drugim.
      i tu moje pytanie- przykrywacie kazde pietro masa piankowa czy jedna wielka plachta 3
      pierta?
      czy wladacie cos pomiedzy pietra zeby ulatwic krojenie?
      • wiedzma30 Re: torty pietrowe 31.10.08, 16:05
        > i tu moje pytanie- przykrywacie kazde pietro masa piankowa czy jedna >wielka
        plachta 3 pierta?

Nie wyobrazam sobie wywalkowania tak wielkiej plachty, a tym bardziej pozniej
        "poderwania jej od podloza" i nalozenia na tort. Chyba, ze to bedzie malutki
        torcik, to wtedy ok.
        Czyli polecilabym Ci nakrywac kazdy tort osobno, a pozniej dopiero je laczyc.

> czy wladacie cos pomiedzy pietra zeby ulatwic krojenie?

Kazdy z tortow jest na podstawce - krazku - odpowiedniej wielkosci. Mozna
        ewentualnie polozyc najmniejszy torcik bez podstawki - bo w sumie jest lekki.
        Ale juz srodkowa czesc musi byc z podstawka, bo inaczej najwiekszy tort sie
        zapadnie pod ciezarem - chyba, ze robisz jakies twarde ciasto...
        W najwiekszy tort trzeba wstawic patyczki drewniane badz platikowe dlugosci
        jego wysokosci - wzmocni to tort i nie splaszczy sie pod ciezarem pozostalych
        pieter. I dopiero na to polozyc nastepny placek.
        tutaj masz wszystko pokazane na filmie:
        ca.youtube.com/watch?v=3qu9ZtV51RM&feature=related
        Powodzenia.

• krzysia12 Re: mój pierwszy tort ozdobiony dzięki Wam 23.11.08, 17:23
          torcik ozdobiłam dzięki Wam masą z pianek jojo, zobaczćie czy mi się udało
          fotoforum.gazeta.pl/3,0,1564507,2,1.html
          • aniab28 Re: mój pierwszy tort ozdobiony dzięki Wam 26.11.08, 00:57
            śliczny ;)
            również przymierzam się do zrobienia tortu z jojo ;)
            powiedz mi jak się robi takie różyczki ????? :)
            pozdr.
    • goscha barwniki firmy Wilton 03.12.08, 23:59
      Dzień dobry!
      Jestem debiutantką, jeśli chodzi o styl angielski. Na razie wszystkie ozdoby
      robię białe albo czekoladowe, bo nie mogę się zdecydować na dodawanie barwników.
      Mam alergiczne dziecko a na stronie producenta nie znalazłam składów. Prosiłam o
      podanie tych informacji dystrybutora, ale odpowiedziała mi głucha cisza. Czy
      któraś z Was mogłaby mi przesłać skład barwników w żelu firmy Wilton? Albo
      wyraźny skan opakowania, żeby nie trzeba było przepisywać?
      Będę bardzo wdzięczna.
      Pozdrawiam :)
      • wiedzma30 Re: barwniki firmy Wilton 06.12.08, 04:16

www.shopbakersnook.com/IcingColorsbyWilton.html
        • wiedzma30 Re: barwniki firmy Wilton 06.12.08, 04:19
          Mam troche barwnikow z Wiltona. Moze mam kolor, ktory cie interesuje. Napisz, to
          wklepie sklad.
          • goscha Re: barwniki firmy Wilton 06.12.08, 11:18
            Jeśli byłabyś tak uprzejma, to poproszę o podanie składu czerwonego, zielonego i
            niebieskiego. Będę bardzo wdzięczna:)
            • wiedzma30 Re: barwniki firmy Wilton 06.12.08, 13:39
              Mozeszpodac konkretne nazwy kolorow? Bo jest kilka czewonych, zielonych i
              niebieskich...

www.wilton.com/store/site/product.cfm?id=3E30B2D9-475A-BAC0-5D5C3DB846DFD354&fid=3E33265A-475A-BAC0-597A6ED538D55E2B
              • goscha Re: barwniki firmy Wilton 06.12.08, 20:06
                Wiedzmo, bardzo mi pomożesz, jeśli dysponujesz składami barwników:

Sky Blue Icing Color - 610-700
                Leaf Green Icing Color - 610-809
                Christmas Red Icing Color - 610-302

Akurat te odcienie są dostępne w Krakowie. Ale wydaje mi się, że kluczową
                informacją dla mnie będzie przede wszystkim skład żelowej bazy - nośnika koloru.
                Z góry dziękuję.
                • wiedzma30 Re: barwniki firmy Wilton 08.12.08, 17:22
                  Mam takie kolory:

Royal Blue - Sugar, Corn Syrup, Glycerine, Water, FD&C Colors (Blue 1, Red 3),
                  Vegetable Gums, Potassium Sorbate & Citric Acid.

Leaf Green - Sugar, Corn Syrup, Glycerine, Water, FD&C Colors (Yellow5, Blue 1),
                  Vegetable Gums, Potassium Sorbate & Citric Acid.

Juniper Green - Sugar, Corn Syrup, Glycerine, Water, FD&C Colors (Yellow 5,
                  Yellow 6, Blue 1, Red 3), Vegetable Gums, Potassium Sorbate & Citric Acid.

Red (no taste) - Sugar, Corn Syrup, Glycerine, Water, FD&C Red 40, Vegetable
                  Gums, Potassium Sorbate & Citric Acid.

Tutaj znalazlam, co oznacza FD&C Colors:
                  en.wikipedia.org/wiki/Federal_Food,_Drug,_and_Cosmetic_Act

Mam nadzieje, ze choc troche pomoglam :)

P.S. Skoro mowisz, ze masz takie w sklepie, to dlaczego nie sprawdzisz skladu?
                  Myslalam, ze chcesz zamawiac przez internet i dlatego pytasz...

• goscha Re: barwniki firmy Wilton 08.12.08, 19:46
                    Ogromnie Ci dziękuję. Bardzo mi pomogłaś.
                    Sama baza jest bezpieczna, ale jak poczytałam o tych barwnikach, to trochę mi
                    się słabo zrobiło. Muszę się jeszcze zastanowić.
                    Serdecznie Ci dziękuję za pomoc.
                    Pozdrawiam

P.S. W sklepie żadnym nie ma, nieprecyzyjnie się wyraziłam:) Mogę zamówić w
                    cukierni, ale na miejscu nie mają.
                    Chyba będę dalej szukać, może gdzieś dostanę barwniki flawonoidowe...
    • mart.jo Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy 05.12.08, 13:00
      Witajcie, zainspirowana waszymi wspaniałymi dziełami postanowiłam i ja spróbować :)
      Zrobiłam masę piankową z pianek Haribo, jedno opakowanie na próbę rozpuściłam wg
      przepisu, ale zrobiła się z tego kleista masa, która w żaden sposób nie przypimina
      plasteliny :( Możecie mi wyjaśnić, jak spowodować, żeby masa nie kleiła sie do rąk?
      • wiedzma30 Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy 06.12.08, 04:17
        Trzeba dodawac cukru pudru, az przestanie sie lepic i osiagnie konsystencje
        plasteliny.
        • Gość: zoe7 Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 15:53
          Wiedźmo, wstyd się przyznać, ale dziś próbowałam ulepić niektóre małe elementy
          przed Sobotnią Wielką Próbą Robienia Tortu ze Scooby Doo i podsypywałam masę
          MĄKĄ....to się strasznie brudzi!!!! Czy kiedy użyję, jak Pan Bóg przykazał,
          cukru pudru to on nie będzie brudził lukru?? (nie podoba mi się jak to wygląda
          :( szczególnie na czarnym lukrze). Bardzo proszę o odpowiedź. Jak Ty to robisz?
          • zoe7 Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy 17.12.08, 18:48
            może ktoś inny pomoże? Do soboty niedaleko :(
          • wiedzma30 Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy 18.12.08, 04:16
            Maki daje sie malutko. Zanurzam dlon w mace, otrzepuje i dopiero "smaruje" blat
            pod masa. Jak juz poloze mase na tort, to omiatam ja delikatnie z maki miękkim
            pędzlem i nie ma sladow.

>Czy kiedy użyję, jak Pan Bóg przykazał,
            > cukru pudru to on nie będzie brudził lukru??

Mysle, ze tutaj przykazal make ziemniaczana/kukurydziana...
            Sprobuj z cukrem pudrem - ja go nie lubie, bo "wrabia" sie w mase, ktora nadal
            sie lepi...
            • Gość: zoe7 Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.08, 19:32
              Dziękuję :) Jeśli wyjdzie przyzwoity plagiat tortu ze Scooby'm to na pewno
              zamieszczę jakąś fotkę.
    • goscha Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy 26.12.08, 00:03
      Masę piankową robiłam 3 razy i juz nigdy więcej. Klei się, paprze i pomimo
      dosypania 2 razy większej ilości cukru niż w przepisie ciągle się klei. Może to
      zależy od pianek ale wypróbowałam za każdym razem inną firmę i rezultat ciągle
      ten sam.
      Zdecydowanie wolę masę z przepisu z żelatyny, glukozy i cukru. Robi się szybko,
      łatwo, masa ma lepszą konsystencję. No i jest biała, a białych pianek jeszcze w
      sklepie nie widziałam:)
    • mikuu87 Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy 11.01.09, 22:52
      tnij.com/skorka moja skórka :)
    • Gość: abc Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy IP: 89.108.211.* 18.03.09, 20:35
      ok
    • monjan i świnki 23.03.09, 08:52
      do świńskiego tortu
    • Gość: aaaaaaaaaaa Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.09, 17:02
      witam

zrobilam ozdoby wielkanocne na mazurki itp (marsmallows dwukolorowe
      rozdzielilam i biale "wykapane "porozkladalam do miseczek plus rozne
      barwniki wyszly cudowne
      tetraz pytanie jak je przytwierdzic do mazurka ktory np jest oblany
      galaretka albo do ciasta w ogole?
      oczywiscie chodzi o :"klej " cukierniczy

dzieki8 z gory za odp
      a
    • Gość: ania Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy IP: *.zax.pl 20.04.09, 09:41
      Po raz pierwszy zrobiłam tę masę i okazała się wyjątkowo prosta w produkcji. Radzę barwić przed zagniataniem, bo przy półtora kilograma masy, te płynne niemieckie barwiniki rzeczywiście długo się rozprowadzają. Może te żelowe łatwiej rozprowadzić.

Mam link, który może trochę pomóc:
      www.youtube.com/watch?v=p9rlJeJsJR0
      Poradziłam sobie bez mikrofali, stosując zwykłą kąpiel wodną do rozpuszczenia pianek i dużą część cukru dodałam, gdy masa była jeszcze nad parą. Łatwiej wtedy się łączy. A pianki pocięłam nożyczkami na mniejsze kawałki i wyczekłam, aż się same rozpuszczą, podlewając w trakcie tymi kilkoma łyżkami wody.

Zastosowałam również tłuszcz do wyrabiania, tzn. nasmarowałam ręce i blat Plantą (wydaje mi się, że jest to najbliższy tłuszcz odpowiadający amerykańskiemu shortening). W tej chwili masa posmarowana Plantą i owinięta folią leżakuje w lodówce. Zanim będę ją rozwałkowywać wyjmę ją na kilka godzin z lodówki, a potem włożę do pojemnika i zanurzę na chwilę w gorącej wodzie. Dzięki temu zmięknie. Już testowałam ten sposób.

Znalazłam na ocojęzycznej stronie informację, że jeśli tort pokryty jest marcepanem, to należy go posmarować wodą lub brandy, które pozwalają spoić marcepan z masą piankową. Na forum wyczytałam jednak, że alkohol rozpuszcza masę.

Mam więc pytanie: czy ktoś próbował nakładać masę na tort posmarowany kremem z alkoholem. Jaki był efekt?
    • aja84 różowy torcik urodzinowy 15.05.09, 13:02
      Witam, chciałabym pokazać wam mój debiutancki tort urodzinowy przy wykorzystaniu
      masy marshmallows.
      W trakcie wyrabiania masy było ciężko, bo strasznie się kleiło i myślałam, że
      już dam sobie spokój, ale w końcu wyrobiła się z tego kulka o konsystencji
      plasteliny, czyli tak jak pisałyście.
      Tort jest różowy, bo nie miałam barwników, tylko pianki biało-różowe. Przy
      waszych dziełach mój być może wygląda bardzo amatorsko, ale powiem wam, że i tak
      jestem zadowolona z niego. Wszystkim bardzo smakował i nikt nie odkładał na bok
      masy (bałam się, że okaże się za słodka). Córeczce też się podobał. :)
    • mhr-cs Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy 17.08.09, 16:15
      tego nie jemy,cos okropnego,

nie wiem gdzie macie rozum,
    • Gość: incandense:) Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.08.09, 21:23
      Witam :)
      Bardzo się cieszę, że mogłam w końcu dowiedzieć się jak zrobić tą
      masę. Od kilku lat piekę torty dla moich dzieci. Są bardzo różne.
      Ale zawsze chciałam upiec i udekorować takiego jak na tych
      zdjęciach. które oglądałam właśnie tutaj. To wspaniale, że właśnie
      dziś znalazłam tą stronę. W poniedziałek będe piekła tort dla mojej
      córuni :) To będzie kucyk ponny i właśnie tą masę będe robić
      pierwszy raz! Już nie mogę się doczekać:) Dziękuję za przepis:)
    • foczka85 Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy 19.08.09, 11:51
      Witam,
      co można zrobic z masą (niewałkowaną) która została po robieniu torta kilka
      miesięcy temu? Czy da się ją jeszcze jakoś wykorzystać?
    • kasia2511 Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy 21.08.09, 18:51
      i ja dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam masę

efekty poniżej ;)
    • incandessense Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy 23.08.09, 18:45
      Rewelacyjny przepis!!! Oto mój torcik. Pierwszy z tej masy:) Ale
      zapewne nie ostatni:) Można go zobaczyć w moich zdjęciach:)
      • incandessense Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy 23.08.09, 19:24
        link do moich zdjęć:)
        fotoforum.gazeta.pl/5,2,incandessense.html
    • sonia-3 Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy 25.08.09, 08:30
      Dzwoniłam do producenta barwników do jajek, spytałam czy można tymi barwnikami zabarwiać masy do pokrycia tortów. Pani odpowiedziała, że jak najbardziej można tylko aby robić to z dużym umiarem bo barwniki są bardzo silnie barwiące i żeby nie przesadzić z intensywnością koloru.
    • ansil Kolejny torcik 03.11.09, 12:47
      nie bede zakladac kolejnego watku, ot tak pokaze tutaj
      przepis ten sam co tu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89984063,89984063.html
      a torcik z okazji urodzin malego sasiada..
    • foretka Pytanie techniczne:-) 28.11.09, 09:34
      Mam zamiar zrobic dzisiaj ozdoby z masy piankowej, nie bede pokrywala nia tortu - nie
      czuje sie na silach;-)
      Nie mam barwnikow spozywczych i dzisiaj ich nie kupie - czy mogę dodac kilka kropli
      koncentratu z burakow:D aby pianki mialy rozowy kolor?
      Czy do lepienia kwiatkow itp. lepiej zmienic cos w proporcjach?

Jakies rady ogolne odnosnie klejenia dekoracji?

Aha - to bedzie tort rafaello obsypany wiorkami, wierzch chcialabym udekorowac
      kwiatuszkami.

Pozdrawiam ~ foretka ~ mama Natalki (30.11.2008) i Paulinki (13.09.2004)
      Zakątek Szczecińskich MaM!
      Zaglądnij do Mateusza!
      • foretka Sama sobie odpowiem:-) 29.11.09, 11:54
        Nie bylo koniecznosci uzycia "barwnika" - z pisenek wyszedl fajny, delikatny rozowy kolor.
        Robilam mase na oko - z opakowiania 90g i wyszla calkowicie ok.
        Nie wiem jedynie czy dzisiaj uda mi sie owinac tort tasma - czy czasem nie zesztywniala
        za bardzo masa. Zobaczymy za dwie godziny;-)

Ogolnie wielkie dzieki za ten pomysl - mysle, ze bedzie czesto wykorzystywany.

Zaglądnij do Mateusza!
        • foretka Tort z dekoracja z pianek:-) 30.11.09, 18:14
          Dekoracje proste bo to moj pierwszy raz;-)

Zaglądnij do Mateusza!
    • wiedzma30 Prosze nie wklejac zdjec-watek tylko informacyjny 01.12.09, 17:30

• kinga044 Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy 04.01.10, 09:50
      Witam,
      a jak robicie, ze masa na torcie wyglada gladziutko,obciąga ładnie tort i nie
      jest pomarszczona?

Jak to sie walkuje, zeby taki tort gladki uzyskac?
      bede zabierala sie pierwszy raz za te mase, troche sie boje :-))
      • wiedzma30 Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy 04.01.10, 16:33
        Trzeba ladnie rozwalkowac i gotowe.
        A jak sie naklada rozwalkowany placor na torcie mozesz zobaczyc na filmikach i
        zdjeciach z tego watku.

Powodzenia!
    • doro_ty Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy 16.02.10, 14:57
      Dla inspiracji :)

picasaweb.google.com/cris197722/Pasteles#5408694807884132962
    • Gość: gość Czas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.14, 22:08
      Ile czasu masa może stać w lodówce niewykorzystana, trzeba ją zamrozić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka