IP: *.aster.pl 02.04.08, 22:04
Zbieram ciekawe przepisy.
Obserwuj wątek
      • nobullshit Re: Fondue? 03.04.08, 00:16
        Marghe - uwielbiam Cię :)

        Wando-Mario, właśnie z Twojego postu wkleiłam sobie do archiwum coś takiego, bo
        jest to bardzo pouczające i zwięzłe, i w ogóle. :)
        W wątku się nie dopisałam, dziękuję teraz.

        Zasady ogolne:
        Garnek /fr. caquelon / natrzec zabkiem czosnku. Dodac tarte sery,
        wino lub in. i podgrzewac, az sie sery rozpuszcza. Trzeba stale
        mieszac, robiac " 8 ". Na koniec doprawic, dodac kirsch lub wodke.

        Rodzaje fondue:

        1/ f.podstawowe:
        350 g Emmenthal, 350 g Gruyère, 1/2 l bialego wytrawnego wina, 1
        kieliszek kirsch'u lub wodki, 1 z. czosnku, sol, pieprz, galka
        muszk., ew. 1 lyzeczka maki kukurydzianej;

        2/ f. royale:
        350 g Edamskiego, 300 g Gouda, 1/2 l wina, 50 g mielonych orzechow,
        75 g jasnych rodzynek / wczesniej namoczonych /, 1 lyz. maki
        kukurydz., sol, pieprz, galka muszk.

        3/ f. szwajcarskie:
        200 g Comté, 200 g Appenzell, 200 g Emmenthal, 3/4 l wina, 1-2 z.
        czosnku, 1 kieliszek kirsch'u, 1 lyz. maki kukur., sol, pieprz,
        galka muszk.

        4/ f. Cantal:
        300 g Cantal, 300 g Gruyère, 300 g Comté, 1 z. czosnku, 3/4 l wina,
        1 kiel. kirsch'u, sol, pieprz.

        5/ f. normandzkie:
        300 g Comté, 300 g Emmenthal, 1/4 l soku jablkowego, 1 z.czosnku, 3
        lyzki soku z cytryny, 1 lyzka papryki w proszku, 1 lyzka maki
        kukur., galka musz., sol.

        6/ f. z parmezanem:
        75 g masla, 100 g parmezanu, 6 jajek, sol, pieprz.
        / maslo rozpuscic, dodac ser, a na koncu jajka/.

        7/ f. alzackie:
        500 g Gruyère, 200 g munster, j/w z. czosnku, wino / np.
        gewurztraminer, Edelzwicker /, sok z cytryny, sol, pieprz, kminek.

        8/ f. holenderskie:
        200 g Edam, 200 g Gouda, 150 g Leyde, 150 g mimolette, 100 g
        smietanki, 1 mala cebula / podsmazona /, 250 ml jasnego piwa, sol, 1
        kiel. jalowcowki.



        --
        PLANUJĘ - co? (rzeczownik, rzeczownik odsłowny) - imprezę / urządzenie imprezy
        ZAMIERZAM - co zrobić? (bezokolicznik) - urządzić imprezę
          • ba_nita Re:Takie i tu można kupić: 03.04.08, 14:07
            www.swiatkuchni.com/go/_info/?id=534
            I tu też:
            www.allegro.pl/item325154297_paliwo_zel_do_fondue_raclette_wok_1_l_puszka.html
            --
            Z młodych gniewnych wyrastają starzy wku..eni.
            Agnieszka Osiecka
        • wanda-maria Re: Fondue? 03.04.08, 22:12
          Oprocz fonduez sera sa jeszcze inne, najbardziej popularne sa z
          miesa, podrobow, warzyw ... Sa tez fondue deserowe, najbardziej
          znane czekoladowe.
          Pisalam o tym wczesniej, ciesze sie, ze nobullshit zapamietala.
          O tych innych znajdziecie na wyszukiwarce.
          Nie pisalam o sosach, jesli kogos zaiteresuja moge podac...

          Co do zestawow do fondue, najlepsze i najpraktyczniejsze sa
          elektryczne, pozwalaja na regulowanie temperatury.
            • wanda-maria sosy do fondue 05.04.08, 10:39
              Zawsze robie sama, te gotowe sa dla mnie niejadalne. Za tluste, za
              duzo chemii i roznych sztucznych dodatkow.
              Zasady:
              - robie sosy w wersji light, tj. pol na pol dobrego majonezu i
              gestego chudego jogurtu;
              - nalezy je obowiazkowo pozostawic na noc w lodowce, aby sie
              przemacerowaly;
              - nastepnego dnia doprawic, ew. dodac wiecej skladnikow.

              Nizej podaje skladniki, ktore mieszam z majonezm i jogurtem.
              Skladniki sa rozdrobnione, podaje " na oko ", kazdy w zaleznosci od
              ilosci i gustu dozuje sam.

              1/ sos tatarski:
              3-4 lyzki zieleniny / np. natka, koperek, szczypiorek /, 1 szalotka,
              2 lyzki kaparow, 2 korniszony, 1 jajko na twardo, sol, pieprz.

              2/ sos czosnkowy aïlloli:
              4-5 zabkow czosnku, 1 lyzka soku z cytryny, sos Wocester /
              niekoniecznie /, mlody szczypiorek, sol, pieprz.

              3/ sos andaluzyjski:
              przecier pomidorowy, ew. ketczup, czerwona konserwowa papryka, ostra
              papryka w proszku, ew. mala ostra paryczka lub sos chili, sok z
              cytryny, sol.

              4/ sos jajeczny:
              2 jajka na twardo, 2 korniszony, 1 czerwona cebula, natka, sol,
              pieprz.

              5/ sos curry:
              3-4 lyzeczki curry, 6 lyzek mango-chutney, 2 szalotki, sos sojowy,
              sol, pieprz kajenski.

              6/ sos zurawinowy:
              male marynowane cebulki, tyle samo zurawin ze sloika, papryka w
              proszku lub sos chili, sol.

              7/ sos koktajlowy:
              2 lyzki galaretki z porzeczek, 2 lyzki ketczupu, sok z cytryny, 1-2
              lyzki whisky lub koniaku, sos tabasco lub Worcester, pieprz, sol.

              8/ sos chrzanowy:
              1-2 lyzki chrzanu ze sloika, sok z cytryny, sos Worcester, sol,
              pieprz, szczypta cukru.

              9/ sos musztardowy:
              2 lyzki lagodnej musztardy, sok z cytryny, sos Worcester, szczypta
              cukru, sol, pieprz, szczypiorek.

              10/ sos cytrynowy:
              1 szalotka lub mloda cebulka, sok z cytryny, melisa lub mieta,
              szczypta cukru, sol, pieprz.

              Poza tym mozna podac inne sosy / bez majonezu /, np. pesto, mietowy,
              raita, guacamole, tzatziki, Cumberland i in.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka