1memorka 16.04.08, 11:51 Nie mam ogródka ani balkonu, ale mam zielnik w duzej, podłużnej donicy na parapecie w kuchni i zioła przez cały rok. Teraz mam melise, tymianek, rozmaryn i majeranek. Bardzo bujne krzaki. Co Wam dobrze rośnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani.serwusowa Re: zielnik na parapecie 16.04.08, 14:55 Najbujniej to rozmaryn i mieta. Poza tym mam szczypiorek, tymianek i bazylie, ktora cos mi wcina. Odpowiedz Link Zgłoś
1memorka Re: zielnik na parapecie 16.04.08, 15:02 szczypiorek mam oddzielnie, kupuje w takich malenkich doniczkach. Kiedys miałam w zielniku, ale za szybko zjadaliśmy i ciągle musiałam grzebać w tej skrzynce aby uzupełnić. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: zielnik na parapecie 16.04.08, 15:05 Ja też mam bazylię i szczypiorek, reszta w ogródku, tylko jeszcze trochę za wcześnie :( Co do robali wcinających bazylię to zrób miksturę czosnkową lub pokrzywową. Wrzuć do miksera kilka ząbków czosnku (lub świeżej pokrzywy) zalej wodą i dokładnie wymiksuj. Odstaw w ciepłem miejsce w ciemnym naczyniu na dwa dni. Zlej płyn i popryskaj nim te robale, powinno pomóc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: zielnik na parapecie 16.04.08, 15:10 Problem polega na tym, ze nie jestem pewna, czy to robale ;) To moga byc ptaki. Rzeczywiscie, nieco za wczesnie, aby na ziola trzymane na zewnatrz zaczely rosnac, choc u mnie pojawila sie juz mieta. Choc jak tak dalej pojdzie z pogoda, to nie doczekam sie niczego. Wczoraj byla burza z gradobiciem. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: zielnik na parapecie 16.04.08, 15:23 Zamówiłam na allegro trawę cytrynową.Poza tym mam zasiane: cząber, majeranek,miętę,szpinak nowozelandzki,koperek i pietruszkę naciową.W przygotowaniu - bazylia cytrynowa,okra,rukola (okrągłolistna).4 duże,szerokie doniczki.Szczypiorek rośnie w ogródku, jak i rozmaryn, oregano, szałwia,tymianek,mięta niepieprzowa,ogórecznik, lubczyk,trybula i hyzop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: zielnik na parapecie IP: *.bri.connect.net.au 17.04.08, 12:28 kocia_noga napisała: > Zamówiłam na allegro trawę cytrynową. czy masz ja zamiar hodowac? w jakich waruankach? w szklarni? W doniczze? Pytam, bo wiem ze to roslina cieplolubna chyba... no i tak z ciekawosci Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: zielnik na parapecie 17.04.08, 15:53 Gość portalu: senin napisał(a): > kocia_noga napisała: > > > Zamówiłam na allegro trawę cytrynową. > czy masz ja zamiar hodowac? w jakich waruankach? w szklarni? W > doniczze? > Spędziłam trochę czasu na wyszukiwanie informacji - podobno dobrze rośnie w domu, w doniczce,latem w gruncie. Następny do eksperymentów ma być galangal... > Pytam, bo wiem ze to roslina cieplolubna chyba... no i tak z > ciekawosci Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: zielnik na parapecie 21.04.08, 11:45 kocia_noga napisała: > Zamówiłam na allegro trawę cytrynową.Poza tym mam zasiane: cząber, > majeranek,miętę,szpinak nowozelandzki,koperek i pietruszkę naciową.W > przygotowaniu - bazylia cytrynowa,okra,rukola (okrągłolistna).4 > duże,szerokie doniczki.Szczypiorek rośnie w ogródku, jak i rozmaryn, nie mosisz zamawiac bo to dostaniesz w sklepie taniej > oregano, szałwia,tymianek,mięta niepieprzowa,ogórecznik, > lubczyk,trybula i hyzop. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: zielnik na parapecie 21.04.08, 16:35 mhr-cs napisała: > > Zamówiłam na allegro trawę cytrynową.> nie mosisz zamawiac > bo to dostaniesz w sklepie taniej U mnie nie, najwyżej suszoną bardzo drogą.Trawka już przyszła w paczce, aklimatyzuje się na balkonie.Jestem dobrej mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
1memorka Re: zielnik na parapecie 16.04.08, 17:25 uups, faktycznie, powinno być: "Donica z roślinami zielarskimi na parapecie" Odpowiedz Link Zgłoś
n_i_n_k_a Re: zielnik na parapecie 17.04.08, 10:06 ja uprawiam najprościej - szczypior na cebulach w doniczce, natkę na korzeniu pietruszki i rzeżuchę oczywiście. No to nie do końca zioła, ale pyszne witaminki :) Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: zielnik na parapecie 18.04.08, 09:09 Ja mam bazylię i rozmaryn - przesadzone do dużych doniczek z tych małych, w których można zioła kupić w marketach. Natomiast nie udaje mi się utrzymać lubczyku. Po przesadzeniu pada. Teraz kilka łodyżek jeszcze żyje, ale i tak na wszelki wypadek kupiłam nasionka, i spróbuję wysiać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: zielnik na parapecie 18.04.08, 09:46 w zeszlym roku lubczyk 'kradziony' od dziadka z dzialki, wkopany do mnie w ogrodzie natychmiast padl.. ale nie ruszalam go, padniety sobie istnial, i odzyl po tygodniu;) tzn cos tam z niego nowego zaczelo wyrastac:) a teraz zeszlorocznie posiane nasionka wyrastaja:) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: zielnik na parapecie 21.04.08, 11:51 ilekobietamalat napisała: > w zeszlym roku lubczyk 'kradziony' od dziadka z dzialki, wkopany do > mnie w ogrodzie natychmiast padl.. ale nie ruszalam go, padniety > sobie istnial, i odzyl po tygodniu;) tzn cos tam z niego nowego > zaczelo wyrastac:) lubczyk musi miec czas 1-2 lat a potem zobaczysz wiecej nie bedziesz kradla > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
crusader96 Re: zielnik na parapecie 18.04.08, 13:12 Nie mogę mieć ziół w donickach, bo wszystko zjada kot. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: zielnik na parapecie 18.04.08, 16:20 crusader, przeczytaj ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=77069307 Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: zielnik na parapecie 19.04.08, 22:02 A moje koty nie lubią ziół, chyba z powodu mocnego zapachu. Obgryzają tylko jedno drzewko szczęścia, a i to symbolicznie - po prostu co jakiś czas potrzebny im duży, mięsisty liść do zabawy. Ziół nie ruszały nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: zielnik na parapecie 21.04.08, 11:59 crusader96 napisał: > Nie mogę mieć ziół w donickach, bo wszystko zjada kot. zalezy jakie nawet jak ja dostane kwiatki to musze postawic do sypialni to jest natura kotka on lubi swierza ziemie ale on jest wspanialy i zawsze znajde miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: zielnik na parapecie 21.04.08, 11:39 my mamy ogrod zima wiadomo jak jest ale zawsze mamy swierzy szczypiorek do doniczek wkladamy normalna cebulke odkroic czubek cebuli ok.0,5mm i wlozyc do ziemi,masz cala zime szczypiorek z korzen pietruszki terz masz zielonke w doniczce oczywiscie w najzimniejszym pokoju(18) (zly polski,moze ktos zrozumie przepraszam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: zielnik na parapecie IP: 62.233.233.* 28.04.08, 23:28 mi jescze super rośnie tak własnie w doniczce i pięknie pachnie bazylia , oregano i mięta :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: zielnik na parapecie 29.04.08, 10:01 do tego mam jeszce rozmaryn,tymianek,salbai i cytrynowa miete Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia.kasia Re: zielnik na parapecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.08, 10:16 salbei a nie salbai - z niemieckiego szałwia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
becikowe5 brak słońca a zioła 22.05.08, 11:38 Czy na całkowicie zacienionym oknie mogę hodować rukolę? Jest jasno, nie ma drzew ale promienie słońca padają tylko do 9 rano :-( Odpowiedz Link Zgłoś
asik12 Re: zielnik na parapecie 22.05.08, 15:40 U mnie świetnie rosnie bazylia. Teraz mam jeszcze kolendrę, ale chyba marną kupiłam bo mi nie rośnie. Muszę kupić nową. Odpowiedz Link Zgłoś