republican 08.09.03, 01:00 CYTUJE JEDNA WYPOWIEDZ Z INNEGO WATKU: "skwareczki to sama sobie możesz ze słoninki uczynić z cebulką..." DlaCZEGO TAK PISZEMY, CZYZBY: Sloninka+cebulka= gowienko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... 08.09.03, 09:55 Mnie te wszystkie zdrobnienia do szału doprowadzają:(((Co innego użyć tego raz bo czasem trzeba,ale cały czas tak pisać to przesada.Ale na tym forum to jeszcze nic,na f.uroda to dopiero-te włoski,skórka,twarzyczka itp itd.Mocno to wszystko przesłodzone jak dla mnie.No ale może ja już za stara jestem i nie rozumiem dzisiejszej młodzieży;)Ostatecznie jak się komuś tak podoba to trudno,w końcu to mój problem że tak nie lubię. Słodziutkie pozdrowionka;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roy Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.09.03, 10:02 Nie jesteś sama mnie też to poprostu wk...ia. "pozdrowionka" jest super. Na razie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... IP: 217.11.133.* 08.09.03, 12:23 To taki kelnerski styl: kotlecik, wódeczka, zakąszeczka, rachuneczek. Ale rzeczywiście drażni to okropnie, najbardziej w TV, gdy bardzo poważny ekonomista mówi "pieniążki" - dostaję furii. Może jeszcze "giełdyjka", "inflacyjka", "bezroboćko", "stópka kredycikowa". Ożeż k[...]ewka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kojka Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... IP: *.kom / 10.104.36.* 08.09.03, 12:37 to ja tak napisałam :)bo mi sie tak podobało i wiesz,myślę ,że się po prostu czepiasz,tutaj prawie w każdym poście są zdrobnienia,i jakoś żyjemy :))sądzę że są większe problemy,na które możesz poświęcić swoją energię :) pozdrawiam Cię serdecznie ps osobiście obiecuję że postaram się już tak nie zdrabniać,po prostu nie sądziłąm,że to może przeszkadzać komuś.:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.03, 14:16 i jeszcze pieniazki..;-( Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... 08.09.03, 15:15 "kabanosik z pomidorkiem i chlebusiem....." brrrrrrrrrrr wrrrrrrrrr wypowiedziane ustami wielkiej ciezkiej baby z wasami, wrzenie piorunujace i warto sobie zdawac z tego sprawe mowiac w ten sposob, wszak to JAK mowimy/piszemy wiele o nas mowi. jasne, ze ludzie gloduja w Somali, ze bezrobocie, ze inflacja i temu podobne ciezkiej wagi problemy TEZ nas nurtuja ale nie lekcewazmy i co czasem dodaje smaczku rozmowie bedzie smieszne i irytujace gdy naduzyte. nie lubie takiej mowy, ani to ladne ani dowcipne ani potrzebne, co wnosi do opisu ? czy upieksza ? watpie, raczej drzani i zalatuje infantylnoscia autora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... IP: *.pop.e-wro.net.pl 08.09.03, 15:38 Kiedyś też coś zdrobniłam na forum i dostało mi się. Zdrobnienia są charakterystyczne dla "języka kuchennego" i jak nie jest ich dużo to dodają przepisowi uroku. Ja natomiast bardzo sobie cenię to, że ktoś potrafi gotować, że ma pomysły i umie wyczarować coś z niczego. Do szału mnie doprowadzają przepisy z egzotycznymi składnikami w cenie złota lub diamentów, sery za 100zł za kilogram. Na forum Uroda dostaję białej gorączki jak czytam o kremach za 150 zł. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... 08.09.03, 15:39 aniutek napisała: > "kabanosik z pomidorkiem i chlebusiem....." brrrrrrrrrrr wrrrrrrrrr > wypowiedziane ustami wielkiej ciezkiej baby z wasami, wrzenie > piorunujace i warto sobie zdawac z tego sprawe mowiac w ten > sposob, wszak to JAK mowimy/piszemy wiele o nas mowi. > jasne, ze ludzie gloduja w Somali, ze bezrobocie, ze inflacja i temu > podobne ciezkiej wagi problemy TEZ nas nurtuja ale nie lekcewazmy > i co czasem dodaje smaczku rozmowie bedzie smieszne i irytujace > gdy naduzyte. > nie lubie takiej mowy, ani to ladne ani dowcipne ani potrzebne, co > wnosi do opisu ? czy upieksza ? > watpie, raczej drzani i zalatuje infantylnoscia autora to dlatego napisalas: smaczku? Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... 08.09.03, 19:44 smak to nie smaczek zapach nie zapaszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.09.03, 09:30 Aniutek - szczególnie ten "smaczek". Czy też Cię denerwuje?Maria Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... 10.09.03, 02:44 Gość portalu: Maria napisał(a): > Aniutek - szczególnie ten "smaczek". Czy też Cię denerwuje?Maria tez mnie denerwuje, masz racje kajam sie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helio pieniążki najgorsze IP: *.acn.waw.pl 08.09.03, 19:26 Znoszę, jak muszę, "kremiki" i "skwareczki" (skwareczki zresztą bez bólu), ostatecznie chybą przełknę "inflacyjkę". Natomiast jak słyszę "pieniążki"... no, po prostu dostaję wysypki. A jak o wpłaceniu czy wypłaceniu "pieniążków" mówi ktoś, kto wypowiada się oficjalnie - to ta wysypka swędzi. A jak jeszcze ktoś, kto reprezentuje bank, towarzystwo ubezpieczeniowe czy coś w tym rodzaju to oprócz wysypki - nstynkt morderczy mi się uaktywnia.h Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... 08.09.03, 15:32 Mnie też do szału doprowadzają zdrobnienia. Takich jak my jest więcej. Na Forum językowym był wątek o denerwujących wyrażeniach. Bardzo dużo wpisów dotyczyło "zdrobniatek". Gdy słyszę prawko do kontrolki proszę, to mam ochotę zrobic coś złego funkcjonariuszowi na służbie. W sklepach, restauracjach nagminne sa mięska, marcheweczki, zupki. Czy wszyscy są jeszcze w przedszkolu czy żłobku. Totalne zdziecinnienie. Ale nie mylny grochu i groszku, talerza i talerzyka, rondla i rondelka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... IP: *.de.ibm.com 08.09.03, 15:37 Mnie osobiście dużo bardziej rażą błędy ortograficzne czy brak dużych liter i kropek. Ale nic nie mówię, bo zaraz podniósłby się krzyk, że to internet i każdy może sobie pisać, jak mu się żywnie podoba... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: kod 08.09.03, 19:32 moi kochniutcy. powiem wam szczerzutko, ze zdrobnienka to pewniusio kodzik dla obcokrajowczykow. kto to zrozumie? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... 08.09.03, 19:45 eeeeeeeeeeeetam wszysciutko w porzadeczku :P kazdy pisze, jak lubi..... Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... 09.09.03, 10:48 Roznie to z tymi zdrobnieniami. Niektore naleza do folkloru- np. "wychylic kieliszeczek pod sledzika" to nie jest ten samo co "zakasic wodke sledziem". Ale zgadzam sie z Wami, ze zdrabnianie wszystkiego jest okropne. Mnie najbardziej razi rozpowszechnione od jakiegos czasu "sorki"... brrrrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
tintarella Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... 09.09.03, 11:38 Wszelkie zdrobnienia są czasami nawet mile widziane, ale nadużywanie ich w wypowiedziach jest chyba trochę przesadne. Mnie szczególnie irytuje to, gdy dorośli-poważni ludzie zwracają się tak do dzieci sądząc, że odnajdą w ten sposób jakiś wspólny język!!!??? A swoją drogą Aniutek, Dziuuunia to chyba jakieś zdrobnienia...??? Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... 09.09.03, 13:13 Dziuunia jak najbardziej:)Mój męzio tak na mnie woła;))) POZDR P.S.Ale Dziunieczka to już nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... 10.09.03, 02:46 tintarella napisała: > Wszelkie zdrobnienia są czasami nawet mile widziane, ale nadużywanie ich w > wypowiedziach jest chyba trochę przesadne. Mnie szczególnie irytuje to, gdy > dorośli-poważni ludzie zwracają się tak do dzieci sądząc, że odnajdą w ten > sposób jakiś wspólny język!!!??? > > A swoją drogą Aniutek, Dziuuunia to chyba jakieś zdrobnienia...??? no zdrobnienia ale chyba widzisz roznice - chlebusiek, marcheweczka, sledziczek czy prawko jazdy do sprawdzonka ...... Odpowiedz Link Zgłoś
mickey_kr Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... 09.09.03, 12:52 te zdrobnienia to jest cecha typowa dla krakowa jak pojdziemy na targ to pani zapyta czy nie kupimy jabluszek, w kiosku bilecik itd. jest to denerwujace ale nie ma innej metody niz sie przyzwyczaic pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
merigold_triss Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... 09.09.03, 16:12 a swistak siedzi i sie z nas smieje. sorki swistaczek! Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... 09.09.03, 18:21 Dziekuje, mialem ubaw. Nigdy nie przypuszczalem ze rozpetam taka burzecke. Byliscie wspaniali, Aniutek tez. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: PIEKNE ZDROBNIENIA.... 10.09.03, 02:51 republican napisał: > Dziekuje, mialem ubaw. Nigdy nie przypuszczalem ze rozpetam taka burzecke. > Byliscie wspaniali, Aniutek tez. heheheheh wiecie co od kiedy czytam forum robie starszne bledy ort choc kiedys tak nie bylo, tak samo uzycie slowa smaczek w mojej wypowiedzi...... nie lubie tego u siebie tez miedzy innymi dlatego, ze jakos tak zapada w glowe i czlek pisze odruchowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaggieMay a propos smaczek IP: *.crowley.pl 13.09.03, 07:59 Co do tego określenia, to inaczej się nie da. Jeśli chce się podkreślić, że coś zyskało. cytuję za słownikiem PWN samczek 2. «osobliwość, charakterystyczny szczegół w utworze literackim, obrazie filmowym itp.» Gra pełna smaczków. Nie dla wszystkich widzów zauważalne smaczki Jak powiecie: "Gra pełna smaków" to nikt nie zrozumie o co chodzi. Więc smaczek niech zostanie jak jest. A co do "pieniążków" - brrrr. Ktoś mądry kiedyś powiedział, że próbujemy trywializować jako społeczeństwo wartości materialne i wstydzimy się mówić o zarobkach, pensjach etc. Stąd te "pieniążki"..... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś