Gość: Kojka IP: *.kom / 10.104.36.* 08.09.03, 12:48 Jakiej firmy kupić? macie sprawdzone?bo ostatno kupiłam taki okropny,że wylałam całą zupę :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bruno Re: dobry zakwas na żurek IP: 217.11.133.* 08.09.03, 13:03 Najsmaczniejszy będzie jak sama zrobisz. Potrzebna będzie tylko żytnia mąka (jest w sklepach i na targowiskach) + ząbek czosnku + kromka razowego chleba. 3-4 łyżki (kopiaste) mąki zalewasz przegotowaną, ostudzoną wodą (ók. 0,5 l), dodaj czosnek i chleb. Nakryj gazą i za trzy dni - pyszności zakwas. Zamiast chleba możesz dać odrobine kupnego żurku. A jak zrobisz swój, to zawsze zostawiaj trochę na zaczyn następnego zakwasu. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: dobry zakwas na żurek 08.09.03, 15:11 aha. Bruno ma całkowitą rację. Samodzielnie zrobiony zakwas na żurek ma same zalety: - jest łatwiutki - nawet dla osoby, której się wydaje, że nic nie umie zrobić w kuchni - jest tani jak barszcz ;) - jest pyszny - można go pić - szczególnie latem świetnie chłodzi - pięknie pachnie - w całym domu - świetnie się przechowuje - gotowy - kwaśny chowasz po prostu do lodówki, gdzie może stać a stać, - wiesz, co jest w środku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zur Re: dobry zakwas na żurek IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 15:35 Ja kupuje tyylko takie w szklanych butelkach.Raz kupilem w Hicie taki w plastikowej butli , byl do wylania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marinik Re: dobry zakwas na żurek IP: 212.191.160.* 08.09.03, 16:13 Otoż zgadzam sie z tymi, ktorzy twierdza, ze przygotowany samemu TO JEST TO!!! Jednak- choc nie wiem rzeczywiscie co jest w sloiku, choc konsystencja paskudnej galarety wcale nie nastaraja optymistycznie, to obiektywnie musze przyznac- ZUR NATURALNY firmy Vortumnus - w sloiczkach 350 g (ja kupuje w Tesco) jest naprawde fantastyczny. POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
anzza Re: dobry zakwas na żurek 08.09.03, 20:12 A co moglabym uzyc zamiast tego chleba razowego i maki zytniej, bo tutaj nie mamy ani tego ani tamtego??????? :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: dobry zakwas na żurek IP: *.SNVACAID.covad.net 08.09.03, 20:55 Zalezy gdzie mieszkasz...ja w Kalifornii kupuje zytni chleb w delikatesach niemieckich a make zytnia znajduje w wiekszosci sklepow ze zdrowa zywnoscia. Swieta prawda, ze nie ma to jak wlasny zurek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebeka Re: dobry zakwas na żurek IP: *.cps.pl 08.09.03, 21:38 Jeśli nieosiągalna nąka żytnia, to zastosuj zwykłą owsiankę w płatkach. Kromkę chleba możesz sobie darować, tylko nastaw to w cieple (ok 20 stC) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: dobry zakwas na żurek IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 09:20 Moja znajoma najlepsza pod słońcem gospodyni robiła zakwas albo z mąki żytniej , albo z tzw. wysiewek kupowanych na targu/ ten był najlepszy ale w wysiewkach czasem były robale/, albo po prostu parę kromek żytniego chleba. Obowiązkowo w glinianym dzbanku, w środku drewniana łyżka. Stało to przy kuchni żeby odlać do tego wodę z gotowanych ziemniaków i zamieszać . Oczywiście czosnek do środka. Woda musiała być uzupełniana bo ciągle ktoś wypijał zakwas. Smak chyba nadawała woda z odcedzonych ziemniaków. Ale ja idę na łatwiznę i kupuję w Biedronce zupełnie dobry, pachnący czosnkiem zakwas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kojka Re: dobry zakwas na żurek IP: *.kom / 10.104.36.* 09.09.03, 11:58 Dzięki,zrobie sobie,ale czy on może postać?tzn,jak go w tej lodówce przechować? To prawda że najlepsze swoje,ja na wigilię też rozbiłam zakwas z buraków,ale barszczyk był wspaniały!cudowny kolor i zapach mniam mniam żur to będzie debiut! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: dobry zakwas na żurek IP: 217.11.133.* 09.09.03, 12:08 W lodówce może postać, ale przelej go raczej do zamkniętej butelki, bo Ci lodówka przejdzie zapachem. A ja robię inaczej (szkoła mojej babci) do lodówki chowam w małym słoiku odrobinkę zakwasu, taki zaczyn na następną porcję. Trzeba tylko na kilka dni wcześniej zaplanować żur, żeby zdążył się zakisić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska Do Kojki-zakwas z burakow IP: *.nas12.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 12.09.03, 17:46 Gdybys byla tak uprzejma,moge prosic o przepis na zakwas buraczany.Moje barszcze niestety sa niedobre. Odpowiedz Link Zgłoś