IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 12:05
Chciałabym umiec szybko przygotować tzw. "coś z niczego".Proszę o rade.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ag Re: obiad IP: 213.199.238.* 10.09.03, 12:14
      Tak calkiem z niczego to sie nie da :) Ale sa proste potrawy, na ktore
      skladniki z reguly kazdy w domu ma. Chocby makaron do spagetti z jakims prostym
      sosem. Ale zaproponuje cos innego:

      Placuszki warzywne
      tniemy na drobne kawaleczki warzywa dostepne nam akurat pod reka, nawet
      konserwowe pasuja, mieszamy z ciastem z jajek, maki i przypraw (lepkie i geste
      ciasto, ilosc dostosowana do warzyw, maja sie zlepic) i smazymy z obu stron.

      Moja ulubiona wersja jest puszka groszek+kukurydza a do tego rozdrobnione
      brokluly z mrozonki. Jadalne samo, na pelny obiad z ryzem z torebki. Dobre i
      cieple i zimne.

      Czego to glodny student nie wymysli :P

      Pozdrawiam
      • Gość: Fly Re: obiad IP: 156.24.231.* 10.09.03, 14:13
        1.
        Gotujesz makaron rurki lub spagetti
        podsmazasz troche wedzonego boczku lub wedzonki drobno pokrojonej
        dodajesz to do makaronu, wbijasz zoltko wymieszane z odrobina smietany,
        posypujesz natka pietruszki i masz penne lub spagetti a la carbonara...
        /tylko wszystko musi byc gorace jak mieszasz!/

        2.
        ugotowany makaron odsmazasz z boczkiem i jajkami... pychotka

        3.
        gotujesz ziemniaki, podsmazasz na zloto cebulke drobno pokrojona, dodajesz do
        ugotowanych ziemniakow, ubijasz to razem, smazysz jaja sadzone podajesz z
        zimnym kefirem lub mlekiem zsiadlym...mniam..mniam..

        4.
        kroisz ziemniaki w grubsze plastry posypujesz pieprzem ziolowym, sola czasami
        dodaje curry...smazysz na patelni... mozna dodac schabowe miesko pokrojone w
        paski i panierowane jak kotlety...szybkie i pozywne...

        5.
        gotujesz wode, dodajesz kilka kostek rosolowych knorra (wolowe) dodajesz
        odrobine zieleninki (natka, koperek) troche tartej marchewki (lub jaka masz)
        robisz lane kluseczki i zajadasz....

        6.
        bierzesz jajka, make, mleko lub smietane, troche cukru, mieszasz dodajesz
        pokrojone jablka, rozgrzewasz olej i smazysz racuchy z jablkami...

        7.
        o plackach ziemniaczanych pisac nie bede...to umie zrobic kazdy...
        z roznymi dodatkami..


        zawsze mam w domu barsz bialy Winiar lub Knorra
        jaja
        make
        ziemniaki
        makaron
        olej
        cebule
        a w lodowce mrozone ryby, pyzy, frytki, warzywa, kotlety...

        sama jestem ciekawa co inni poleca...

        pozdrawiam
        Fly
        • Gość: kaska Re: obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 16:30
          do rondelka wlewasz kubek smietany - musi byc tlusta - podgrzewasz, wrzucasz
          pokruszony ser rokpol lub jakikolwiek plesniowy. Polewasz sosem serowym
          makaron, posypujesz natka. Dobry jest tez do np podsmazonej piersi z kurczaka
          czy do warzyw. Robi sie w kilka minut.

          To tak zakladajac, ze masz w lodowce taki ser. Bo nie wiem co znaczy to " z
          niczego".
          • Gość: kkkkkkkkkk Re: obiad IP: *.centertel.pl 29.05.22, 19:46
            jakis makaron najlepiej kolanka lub swiderki
            gotujemy , dajemy na patelnie i dodajemy
            ser zolty starty na drobnej tarce zapiekamy

            albo dodajemy podsmazone jablka z cynamonem starte na tarce i troche cukru
            moze by przecier jablkowy z kauflandu ten najtanszy za 4 zeta sloik bo ma zapach jablek

            kupujemy sloik z fasolka po bretonsku dwie puszki fasolki czerwonej
            gotujemy razem i podajemy z ryzem kasza lub makaronem
            albo z chlebem
            no i niesmiertelna salatka warzywna
            groszek zielony ziemniaki ogorki kiszone jaka kukurydza kminek lubczyk
            pietruszka seler jablko kielbasa krakowska szynka
            plus chlebek z maselkiem lub bez

    • Gość: razina Re: obiad IP: *.artnet.gda.pl 06.03.23, 07:10
      No ja zwykle zaglądam co mam w lodówce. Poza tym w szafce mam gotowce, z których mogę przyrządzić obiadek
      ryż
      pomidory w puszce
      suszone pomidory
      makarony..
      No i kawałek sera w lodówce

      Od siebie polecam zajrzeć sobie również na ten blog kulinarny kulinarnypodryw.pl/

      Znajduje się tutaj wiele pomysłów na potrawy, które nie wymagają wielu składników ani jakiejś wielkiej umiejetności gotowania :)
    • al.1 Re: obiad 16.03.23, 02:59
      Nie jestem pewien jakie nic wchodzi w grę. Jak dysponuję np.: cebulą, kapustą, papryką (chili), ewentualnie pieczarkami, to po rozdrobnieniu smażę to na tłuszczu kokosowym. Następnie dodaję mleko, mąkę, jaka, sól i smażę całopatelniowe, grube naleśniki, które zlewam sosem pomidorowym zmieszanym z jogurtem greckim.

    • ytartu Thermomix 23.03.23, 19:39
      Gość portalu: Krynia napisał:

      > Chciałabym umiec szybko przygotować tzw. "coś z niczego".Proszę o rade.

      Tylko Thermomix!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka