GoĹÄ: Krynia IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 12:05 Chciałabym umiec szybko przygotować tzw. "coś z niczego".Proszę o rade. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Ag Re: obiad IP: 213.199.238.* 10.09.03, 12:14 Tak calkiem z niczego to sie nie da :) Ale sa proste potrawy, na ktore skladniki z reguly kazdy w domu ma. Chocby makaron do spagetti z jakims prostym sosem. Ale zaproponuje cos innego: Placuszki warzywne tniemy na drobne kawaleczki warzywa dostepne nam akurat pod reka, nawet konserwowe pasuja, mieszamy z ciastem z jajek, maki i przypraw (lepkie i geste ciasto, ilosc dostosowana do warzyw, maja sie zlepic) i smazymy z obu stron. Moja ulubiona wersja jest puszka groszek+kukurydza a do tego rozdrobnione brokluly z mrozonki. Jadalne samo, na pelny obiad z ryzem z torebki. Dobre i cieple i zimne. Czego to glodny student nie wymysli :P Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Fly Re: obiad IP: 156.24.231.* 10.09.03, 14:13 1. Gotujesz makaron rurki lub spagetti podsmazasz troche wedzonego boczku lub wedzonki drobno pokrojonej dodajesz to do makaronu, wbijasz zoltko wymieszane z odrobina smietany, posypujesz natka pietruszki i masz penne lub spagetti a la carbonara... /tylko wszystko musi byc gorace jak mieszasz!/ 2. ugotowany makaron odsmazasz z boczkiem i jajkami... pychotka 3. gotujesz ziemniaki, podsmazasz na zloto cebulke drobno pokrojona, dodajesz do ugotowanych ziemniakow, ubijasz to razem, smazysz jaja sadzone podajesz z zimnym kefirem lub mlekiem zsiadlym...mniam..mniam.. 4. kroisz ziemniaki w grubsze plastry posypujesz pieprzem ziolowym, sola czasami dodaje curry...smazysz na patelni... mozna dodac schabowe miesko pokrojone w paski i panierowane jak kotlety...szybkie i pozywne... 5. gotujesz wode, dodajesz kilka kostek rosolowych knorra (wolowe) dodajesz odrobine zieleninki (natka, koperek) troche tartej marchewki (lub jaka masz) robisz lane kluseczki i zajadasz.... 6. bierzesz jajka, make, mleko lub smietane, troche cukru, mieszasz dodajesz pokrojone jablka, rozgrzewasz olej i smazysz racuchy z jablkami... 7. o plackach ziemniaczanych pisac nie bede...to umie zrobic kazdy... z roznymi dodatkami.. zawsze mam w domu barsz bialy Winiar lub Knorra jaja make ziemniaki makaron olej cebule a w lodowce mrozone ryby, pyzy, frytki, warzywa, kotlety... sama jestem ciekawa co inni poleca... pozdrawiam Fly Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kaska Re: obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 16:30 do rondelka wlewasz kubek smietany - musi byc tlusta - podgrzewasz, wrzucasz pokruszony ser rokpol lub jakikolwiek plesniowy. Polewasz sosem serowym makaron, posypujesz natka. Dobry jest tez do np podsmazonej piersi z kurczaka czy do warzyw. Robi sie w kilka minut. To tak zakladajac, ze masz w lodowce taki ser. Bo nie wiem co znaczy to " z niczego". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kkkkkkkkkk Re: obiad IP: *.centertel.pl 29.05.22, 19:46 jakis makaron najlepiej kolanka lub swiderki gotujemy , dajemy na patelnie i dodajemy ser zolty starty na drobnej tarce zapiekamy albo dodajemy podsmazone jablka z cynamonem starte na tarce i troche cukru moze by przecier jablkowy z kauflandu ten najtanszy za 4 zeta sloik bo ma zapach jablek kupujemy sloik z fasolka po bretonsku dwie puszki fasolki czerwonej gotujemy razem i podajemy z ryzem kasza lub makaronem albo z chlebem no i niesmiertelna salatka warzywna groszek zielony ziemniaki ogorki kiszone jaka kukurydza kminek lubczyk pietruszka seler jablko kielbasa krakowska szynka plus chlebek z maselkiem lub bez Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: razina Re: obiad IP: *.artnet.gda.pl 06.03.23, 07:10 No ja zwykle zaglądam co mam w lodówce. Poza tym w szafce mam gotowce, z których mogę przyrządzić obiadek ryż pomidory w puszce suszone pomidory makarony.. No i kawałek sera w lodówce Od siebie polecam zajrzeć sobie również na ten blog kulinarny kulinarnypodryw.pl/ Znajduje się tutaj wiele pomysłów na potrawy, które nie wymagają wielu składników ani jakiejś wielkiej umiejetności gotowania :) Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: obiad 16.03.23, 02:59 Nie jestem pewien jakie nic wchodzi w grę. Jak dysponuję np.: cebulą, kapustą, papryką (chili), ewentualnie pieczarkami, to po rozdrobnieniu smażę to na tłuszczu kokosowym. Następnie dodaję mleko, mąkę, jaka, sól i smażę całopatelniowe, grube naleśniki, które zlewam sosem pomidorowym zmieszanym z jogurtem greckim. Odpowiedz Link Zgłoś
ytartu Thermomix 23.03.23, 19:39 Gość portalu: Krynia napisał: > Chciałabym umiec szybko przygotować tzw. "coś z niczego".Proszę o rade. Tylko Thermomix!!! Odpowiedz Link Zgłoś