dalloway 10.09.03, 22:19 Jak robicie śliwki w occie? Moje są dobre w smaku, ale za mało jędrne, bo się rozgotowują w trakcie pasteryzacji. A zaprawiam twarde i pasteryzuję 20 min. Czy macie jakiś sposób? Bo jak nie, to chyba wole sklepowe od swoich. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gospodyni Re: śliwki w occie IP: *.uz.zgora.pl 11.09.03, 14:16 Śliwek w occie wcale nie trzeba pasteryzować. Śliwki trzeba zalać najpierw zimnym octem, na drugi dzień zlać, zalać letnim, następnego dnia zlać, śliwki do słoików starannie wymytych i z dobrymi zakrętkami, zalać wrzącym octem, zakręcić. Ocet: zwykły ocet + woda + cukier + trocę goździków, skórki cytr. i cynamonu, razem zagotowane. Proporcje? W zależności, jak się lubi (ma być słodko-kwaśne, ale niektórzy wolą bardziej kwaśne, inni bardziej słodkie), ja daję mniej więcej jedną trzecią octu, dwie trzecie wody i dosładzam, aż uznam, że mi smakuje. W ten sam sposób można zrobić wiśnie w occie, gruszki w occie, dynię w occie (z tym, że miąższ dyni musi być pokrojony w kostkę; gruszki obrane, pozbawione gniazda nasiennego i zblanszowane, czyli przelane wrzącą wodą, z gatunku raczej dość twardych, nieprzejrzałe). Odpowiedz Link Zgłoś