amisia_19 14.09.03, 23:30 heja :) Mam malusie pytanko: zna ktoś jakieś przepisy co można zrobić z cukini?? I yyyyy czy wie ktoś czy ona jest baaaardzo kaloryczna ? bo ja bym mogła ją jeść kilogramami :P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
republican Re: cukinia 15.09.03, 02:24 amisia_19 napisała: > heja :) > Mam malusie pytanko: zna ktoś jakieś przepisy co można zrobić z cukini?? > I yyyyy czy wie ktoś czy ona jest baaaardzo kaloryczna ? bo ja bym mogła ją > jeść kilogramami :P Idz na Google i wpisz "Cukinia", masa przepisow. Sprobuj tez "Zuccini" Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: cukinia 15.09.03, 03:58 sama w sobie ma malo kalorii reszta zalezy od przyzadzenia. najczesciej i najszybciej robie tak: obcinam koniec i poczatek cukini reszte kroje w ukosne 0,5 cm plastry, wrzucam na rozgrzana patelnie z oliwa i kilkoma zabkami czosnku, smazy sie krotko na silnym ogniu, najlepsza jeszcze odrobine krucha, nie wrzuc jej zbyt duzo - jedna warstwa inaczej zrobi sie ciapowata. mozna po przekrojeniu na pol nadziac miesem i upiec, dodac do sosu pomidorowego podac ze spaghetti, zrobic z jej dodatkiem leczo. kupujac cukinie ( zielona) wybieraj taka wielkosci ogorka zielonego i raczej cienka, wieksze egzemplarze maja pestki i twarda skore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: cukinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 08:02 Składniki: (10 porcji) Bakłażany - 0,7 kg Żółtka - 6-8 szt. ¦mietana kremówka - 0,2 l ¦rednie różyczki brokuł - 0,2 kg Papryka czerwona - 0,1 kg Cukinia - 0,4 kg Ser żółty - 0,2 kg Sól, gałka muszkatołowa, pieprz biały, oliwa z oliwek Sposób przyrz±dzenia: Bakłażany obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, posolić i podsmażyć na oleju. Następnie podsmażone bakłażany wyłożyć na ręcznik papierowy w celu odsi±knięcia oleju. Tak przygotowanymi bakłażanami wykładamy formę. Na spodzie umieszczamy różyczkę brokuł i pokrojon± w kostkę czerwon± paprykę, cało¶ć zalewamy mleczkiem. Formę umieszczamy w piecu w temperaturze 85 st. C na okres 45 min. Mleczko: żółtka ubijamy razem ze ¶mietan± i doprawiamy do smaku. Sos pomidorowy z kawałkami pomidorów: Pomidory 0,5 kg Cebule 0,1 kg Czosnek, sól, pieprz, chili Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na oleju, następnie dodać pomidory i dalej podsmażać. Doprawić do smaku. Podsmażone pomidory z cebul± zmiksować, przecedzić. Do sosu dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Cukinia: Cukinię pokroić w cienkie plastry, wyłożyć na talerzu. Wyłożone cukinie przykryć żółtym serem i włożyć na chwilę do kuchenki mikrofalowej w celu poł±czenia plasterków cukini topniej±cym serem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: cukinia IP: 217.17.46.* 15.09.03, 08:37 A jak długo powinno się piec taką cukinie z miesem w piekarniku (wielkośc ok.20cm.)? Czy ewentualnie dusic na patelni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: cukinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 10:08 W piekarniku zdecydowanie, mysle ze z pół godz., bo mieso musi sie udusic, poza tym zalezy od wielkosci cukini. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: cukinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 10:09 W piekarniku zdecydowanie, z pół godziny mysle , patyczkiem sprawdz czy cukinia miekka, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubek Re: cukinia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.09.03, 09:57 Ja cukinie dusze z ziolami prowansalskimi i maslem.Za dlugo dusic nie mozna bo sie rozpacka.10 min wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emi Re: cukinia IP: *.metronet.pl 15.09.03, 10:22 Przyznaję ,, że podkradłam ten przepis jednej z forumowiczek , ale wypróbowałam i jest smaczne : młodą cukinię ścieramy na tarce + 20 dag. startego żółtego sera + 4 jaja wymieszane z 7 łyżkami mąki i łyżeczka proszku do pieczenia + sól pieprz , bazylia i smażymy z tego placki wielkości ziemniaczanych . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuma Re: cukinia IP: *.dip.t-dialin.net 15.09.03, 21:07 Ja robie z cukini i marchewki jarzyne do miesa czy ryby. Kroje cukinie w plastry, marchewke takze i wrzucam do garnka z maslem. Masla musi byc dosc sporo aby sie nic nie przypalilo. Kiedy marchewka jest miekka zalewam wszystko slodka smietana i jeszcze troche trzymam na ogniu. Nie dodaje zadnych przypraw- smakuje to lekko slodkawo. Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: cukinia - placki 16.09.03, 14:51 Placki rzeczywiscie sa dobre, nadaje sie do tego nawet taka wieksza cukinia (trzeba ja tylko obrac i wydrazyc pestki). Ja robie je bez sera zoltego - na zasadzie plackow ziemniaczanych, ale dokladnego przepisu nie podam, bo robie zawsze "na oko". Trzeba tylko dac wiecej maki niz do zwyklych plackow, bo cukinia jest bardziej wodnista. Odpowiedz Link Zgłoś
magurka Re: cukinia 16.09.03, 09:01 Robię z cukinii zupę. Kroję ją byle jak i z posiekaną cebulą zesmażam chwile na maśle by była miękka. Potem miksuje razem z odrobina bulionu warzywnego, ale może być też mięsny, byle nie wołowy. Wlewam potem do reszty bulionu, dolewam kieliszek białego wina, gotuje... Zaprawiam potem śmietana i ... mniam... Można posypać pietruszką, dorzucić do wywaru marchewke, by zupa byla bardziej kolorowa. Podawac z makaronem, oczywiście al dente:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: cukinia IP: *.dialup.tiscali.it 16.09.03, 16:38 Gnocchi z cukini 600 g cukini – 150 g maki – listki bazylii – siekana natka pietruszki – 1 jajko – 1 cebulka / wloski “scalogno”, ktory mozna zastapic cebula i czosnkiem w proporcjach 1:1 / – oliwa extravergine – sol – pieprz Cukinie umyc, pokroic w kostke, poddusic na oliwie razem z siekana cebulka, posolic i dusic przez 7-8 minut. Dodac posiekana bazylie i natke, wszystko zdjac z ognia i zmiksowac, ostudzic. Do maki dodac cukinie, jajko i szczypte soli, wyrobic drewniana lyzka az do uzyskania jednolitej masy. Dalej robic tak, jak zwykle / waleczki, pokroic na kluski, ewentualnie przesunac na odwrotnej stronie widelca – utworza sie rowki wchlaniajace sos /. Ugotowac i podawac z ragù warzywnym lub tylko maslem, szalwia i parmezanem. Odpowiedz Link Zgłoś