Dodaj do ulubionych

ryż inaczej

16.09.03, 13:10
Danie nazywa się "brudzony ryż", wczoraj ugotowałam cały garnek i natychmiast
wszystko, z niewielką pomocą konkubenta (tak każe na siebie mówić),
wszamałam!!!
Potrzebne będą: marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek (2 ząbki), 1 paczka
ryżu (najlepiej basmati albko jaśminowy), 1 szklanka rosołu (może być z
kostki), 1 puszka pomidorów w zalewie (ja używam najcz. Valfrutta)
Brudzony ryż robi się tak:
Bierzemy po jednej cebuli, marchewce, białą część pora, jak ktoś lubi
pietruszkę i seler to też bierzemy, i kroimy wszystko w cienkie paseczki. Na
patelnię wrzucamy rozdrobniony czosnek i cebulkę, smażymy do szklistości, a
potem wrzucamy resztę warzyw. To się smaży, smaży, a my w tym czasie wrzucamy
do kubka jedną kostkę rosołową.
Kiedy warzywka się podsmażą, wrzucamy je do garnka z grubym dnem, dolewamy
bulion i wrzucamy puszkę krojonych pomidorów w zalewie. Teraz pieprzymy,
solimy, doprawiamy i próbujemy. najważniejszy moment: wrzucamy ryż (jeśli
jest w torebkach, rozcinamy torebkę) i mieszamy. Ryż będzie pęczniał,
nabierał smaku i wchłonie całą wodę. Trzeba cały czas mieszać, żeby nie
dopuścić do przypalenia! Po ok. 20-30 minutach ryż się ugotuje, opatulamy
wtedy garnek z ryżem gazetami i jakimś kocykiem, żeby ryż "doszedł do
siebie". Można podawać! Pychota!
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ariel23 Re: ryż inaczej 16.09.03, 13:28
      Zdenerwowalas mnie! ;)
      Siedze w pracy i umieram z glodu, a za ryzem po prostu przepadam!
      Wyobrazilam sobie jakie to musi byc pyszne!
      A lubisz szpinak? Bo znam super przepis na ryz ze szpinakiem :)
      • Gość: Totoro Re: ryż inaczej IP: 213.17.165.* 16.09.03, 13:45
        Ojojoj! Pycha. Ja tak samo robię ryż z cukinią i papryką albo z brokułami i
        kalafiorem.
        • Gość: babeczka podajcie ten przepisa na ryz ze szpinakiem albo .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.03, 13:52
          Dziewczyny i chlopaki, podajcie ten przepisa na ryz ze szpinakiem albo ... z
          kalafiorem, musi byc super a nigdy nie wpadlabym ze tak go mozna przyrzadzac,
          dziekuje z gory,pzodrowionka,
          Babeczka
          • segovia Re: podajcie ten przepisa na ryz ze szpinakiem al 16.09.03, 13:55
            ja też chcę!! podłączam się pod prośbę babeczki!!
    • ariel23 Ryż ze szpinakiem 16.09.03, 15:30
      Przepis jest skopiowany z gazeta.pl- kuchnia.
      Zapewniam, ze jest PYSZNY :)

Składniki:
      3/4 szkl. Ryżu, 1 kg mrożonego szpinaku, 1 szkl. mleka, 3 łyżki masła po 1
      łyżeczce: słodkiej papryki, mielonej kolendry i pieprzu ziołowego, 2 liście
      laurowe

Masło rozpuść w garnku o grubym dnie. Kiedy się zrumieni, wsyp przyprawy i
      liście laurowe. Smaż je przez kilka sekund. Wsyp ryż i smaż wszystko razem 3-5
      minut, aż ryż stanie się szklisty. Dodaj nie rozmrożony, ale potłuczony na małe
      kawałki szpinak, wymieszaj, zalej odrobiną wody i przykryj. Pogotuj do czasu,
      aż szpinak chociaż w części się rozgotuje, wtedy dolej mleko. Zmniejsz ogień i
      gotuj ryż pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli ryż
      będzie przywierał do dna, wlej do garnka trochę wody. Na koniec dodaj 2 płaskie
      łyżeczki soli. Danie jest gotowe, gdy ryż jest lekko rozgotowany. Możesz to
      sprawdzić, rozgniatając jedno ziarenko pomiędzy palcami. Powinno być zupełnie
      miękkie, klejące się i dające łatwo rozetrzeć. Ryż ze szpinakiem powinien mieć
      konsystencję bardzo gęstej zupy. Najlepiej smakuje na gorąco, podawany z
      kromkami świeżego chleba posmarowanego masłem.

• Gość: Totoro Re: Ryż z kalafiorem IP: 213.17.165.* 17.09.03, 08:38
        Ryż z kalafiorem robię tak samo, jak ten wyżej, ze szpinakiem, tylko zamiast
        mrożonego szpinaku do ryżu dodaję umytego i podzielonego na różyczki kalafira,
        albo brokuła, albo i to i to. Zalewam wszystko wodą (tak mniej więcej 1 - 2 cm
        nad powierzchnię ryżu), solę i chwilę gotuję. Zestawiam garnek z ognia, a
        potrawa sama sobie dochodzi. W tym czasie nie zaglądam do środka, bo uchodząca
        para opóźnia gotowanie. Po 20 minutach powinno być gotowe - jakoś zawsze udaje
        mi się utrafić z ilością wody. Posypuję żółtym serem i zjadam.
        Pozdrawiam, Totoro
        • Gość: babeczka Re: Ryż z kalafiorem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.03, 09:02
          Dzięki dziewczyny, wyglada smakowicie. A jeszcze jedno pytanie, taki ryz
          traktowac jako samodzielne danie, ewentualnie do chlebka czy jako przystawka?
          pozdrawiam
          Babeczka
          • Gość: Totoro Re: Ryż z kalafiorem IP: 213.17.165.* 17.09.03, 12:32
            Ja zjadam jako danie samodzielne.
            Pozdrawiam, Totoro
    • anzza Ryz po Meksyka& ntilde;sku 17.09.03, 19:02
      Jest naprawde pyszny i zawsze wychodzi swietnie.

Skladniki:
      1 szklanka ryzu, 2 pomidory, 1 ziemniak, 1 marchewka, 1 puszka, lub opakowanie
      zielonego groszku, cebula, czosnek, kminek, sól i 3 szklanki rosolu z kury, lub
      bulionu z paczuszki.

Oplukac ryz, oczyscic, zalac wrzatkiem i rozmoczyc jakies 15 do 30 minut.
      W miedzyczasie, obrac warzywa i pokroic na malutkie kawalki. Cebule pokroic w
      kosteczke, i podsmazyc w garnku na oleju (nie masle). W blenderze zmielic (nie
      na paste) pomidory z czosnkiem i rosolem, lub bulionem, sola i kminkiem.
      Wrzucic do garnka ryz juz bez wody (moze byc troche mokry) i mieszac bez obawy,
      smazac go jakies 5 minut, az sie zrumieni troszke. Przelac przez sito pomidory,
      dodac warzywa i gotowac na silnym ogniu az do wrzenia, potem zmniejszyc ogien
      na najmniejszy, zamieszac troche ten ryz juz czerwony i przykryc pokrywka.

Powinien byc gotowy za jakies 20 minut. Mozna przykryc go recznikiem na jakies
      15 minut zeby jeszcze bardziej spulchnial.

Smacznego
      Anza
    • saiss Re: ryż inaczej 18.09.03, 13:30
      ja z ryzu robie zupke przepyszna, dietetyczna dosc i wogole bardzo zdrowa i
      pychulkowa, poza tym z warzywkami z patelni.Jak ktos zyczy sobie przepisiki, to
      prosze pisac!!!
      • Gość: ecik Re: ryż inaczej IP: *.innsoft.com.pl 18.09.03, 13:37
        to jak można to ja poproszę na elapietka@wp.pl
      • Gość: ja Re: ryż inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 13:48
        a można prosić o przepis na tą zupkę bo mam na nia ochotę :)
        • saiss Zupka 19.09.03, 14:43
          Obieramy marchewke, mozna dodac tez pietruszke i kawaleczek selera.Marchewke i
          pietruszke trzemy na tarce (najgrubszej), seler zostawiamy w calosci.Wrzucamy
          warzywka do wrzacej wody,gotujemy do pol-miekkosci.Jak uzyskamy pozadano
          twardosc, dosypujemy ryz (4 lyzki na 3 srednie marchewki) i zasilamy zupke
          kostka lub wywarem.Jak ryz zmieknie, zupke solimy.Podajemy z zielona pieruszka
          i pieprzem.Pyszna jestprawie wrzaca, najlepiej smakuje.Polecam!
          • Gość: ja Re: Zupka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.03, 14:18
            Mogłabyś mi podać jeszcze jakiś inny przepis na jakąś taką podobną, zdrową,
            smaczną poprostu taką fajną zupke jakiś jeszcze inny przepis? Bardzo proszę.
            • saiss Re: Zupka 21.09.03, 15:06
              JABLKOWA!!!!Gotuje sieobrane jablka, miksuje i zaprawia smietana wymieszanaq z
              kisielem w proszku (czerwonym) i juz.U nas w domu schodza tego cale gary :P
              Smacznego!
    • Gość: Tashi Re: ryż inaczej IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.09.03, 20:59
      Mi zupke ryzowa obrzydzila babcia. Nie dosyc, ze u mnie w domu nazywalo sie to
      nie wiedziec czemu "zemsta stalina" :))) (juz sama nazwa odpychajaca) to
      jeszcze ohydnie smakowalo. Ryz toleruje tylko w cytrynowej albo pomidorowej.
      • Gość: Linn Re: ryż inaczej IP: *.dialup.tiscali.it 20.09.03, 10:15
        A risotto?
    • Gość: gosia Re: ryż inaczej IP: *.oslo-ost.alfanett.no 21.09.03, 11:11
      A moj maz zrobil wczoraj przepyszne ryzowe placuszki. Podawal to z dzemem
      malinowym i smietana. Pycha.
      Pozdrawiam Gosia
      • Gość: marinik Re: ryż inaczej IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 21.09.03, 14:28
        Ryzowe placuszki???? Zaintrygowalo mnie to. Z ryzu, czy z maki ryzowej???
        Poprosze o przepis

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka