Dodaj do ulubionych

Prosty deser

IP: *.proxy.aol.com 20.09.03, 16:56
Czy macie jakies sugestie na szybki, prosty, latwy deser?
Slucham.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tashi Re: Prosty deser IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.09.03, 20:54
      Jablko wydrazyc, wlac do srodka miod z cynamonem i na przyklad z otrebami (ale
      niekoniecznie), wlozyc do piekarnika, poczekac az sie upiecze, ma wierzch
      polozyc lody waniliowe i delektowac sie :)
      • Gość: Adas Re: Prosty deser IP: *.proxy.aol.com 22.09.03, 05:16
        Jablko mozna upiec szybciutko i bez goraca w mikrofalowce.
        • Gość: hippa Re: Prosty deser IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.03, 20:04
          Kisiel z owocami z kompotu polany smietana i posypany cukrem, galaretka z bita
          smietana, bita smietana polana sosem czekoladowym...
          • jottka Re: Prosty deser 22.09.03, 20:16
            szybki to on nie będzie, ale przyjemnie prosty

dowolne owoce mrożone nierozmrożone zalewamy dowolną gorącą galaretką i
            odstawiamy gdzieś, żeby się ścięło (pare godzin :(

po czym zjadamy, posypac można czym nam sie podoba

wersja klasyczna to truskawki z zamrażarki zalane truskawkową galaretką + bita
            śmietana i troche czekolady

idea jest taka, że owoce nie będą ponuro rozpaciane, a galaretka szybciej sie
            zetnie
            • apolka Re: Prosty deser 23.09.03, 13:04
              Tak, tak, taki sposób przyrządzania galaretki z owocami jest rewelacyjny, wg.
              mnie właśnie ze względu na zachowany kształt i konsystencję (nic z nich nie
              zdąży wyciec) owoców. Ja robię galaretki głównie zimą i wczesną wiosną, kiedy
              nie ma świeżych (dobrych) owoców. Zaś w sezonie ... gromadzę w zamrażalce
              truskawki, maliny, jagody, jeżyny itp. Zwykle wyjmuję po paczuszce (zamrażam
              niewielkie porcje) z kilku rodzajów owoców, 2-3 galaretki, dokładam czasem
              jabłko, gruszkę z kompotu lub banana i mam mocno witaminowe deserki na 2-3 dni
              (dziennie pochłaniamy 2 do 3). Tak więc warto zrobić raz więcej i mieć zapas.
              W podobny sposób można zrobić "chudy" torcik owocowy (mój tato po operacji nie
              mógł jeść wielu rzeczy, w ten sposób uczciliśmy jego urodziny), po prostu
              układać zamrożone owoce warstwami w misce i zalewać galaretką, jak się zetnie
              włożyć na momencik do gorącej wody i odwrócić nad talerzem. Można potem
              dekorować czym dusza zapragnie, owocami (najlepiej z zalewy), bitą śmietaną,
              lodami, musem owocowym itp.
              Z innych deserków polecam płatki owsiane wymieszane z masą kakaową, robi się
              szybko ale trzeba poczekać aż masa stwardnieje a wtedy - mamy pyszną zdrową
              (jak na słodkości) zagryskę na kilka dni. Przepis był tu chyba kiedyś
              podawany , jeśli trzeba podam później.
              pozdrawiam
              • Gość: kamila Re: Prosty deser IP: *.brpo.gov.pl 23.09.03, 13:19
                bardzo proszę o przepis na płatki owsiane z masą kakaową
              • grail Re: Prosty deser 13.10.03, 10:59
                > Z innych deserków polecam płatki owsiane wymieszane z masą kakaową, robi się
                > szybko ale trzeba poczekać aż masa stwardnieje a wtedy - mamy pyszną zdrową
                > (jak na słodkości) zagryskę na kilka dni.

kilka dni???? sorki, ale u mnie w domu musiały by być pod prądem, żeby
                wytrzymać dłużej niż dwa ;) No chyba, że ilości są hurtowe, ale znając mojego
                szacownego brata i to nie jest pewne...
    • Gość: kaska Re: Prosty deser Po wlosku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.03, 13:12
      1. zabaione
      300 g zielonych i ciemnych winogron, 1 cytryna, 4 duze zoltka, 50 g cukru, 80
      ml marsali, 2 galazki melisy cytrynowej. Winogrona przekroic, ulozyc w
      miseczce. wycisnac sok z cytryny. Do miski do ubijania dac zoltka, cukier,
      skorke z cytryny i sok. Dolewac delikatnie marsale. Ubic krotko trzepaczka.
      Miske wlozyc do zerokiego garnka z goraca woda. Na malym ogniu trzymac i
      ubijac trzepaczka przez 5 minut. Masa ma byc gesta i jasna. najlepiej podawac
      taki deser na cieplo.
      2. Prostsza wersja
      Zabaione mozna przygotowac z winem bialym zamiast marsali, na koniec ubic na
      zimno. Ubic na sztywno okolo 150 ml smietany z odrobina cukruw aniliowego i
      dodac do zabaione. Rozne owoce skropic cyrtyna i zostawic na krotko. Potem
      owoce do miski, na nie krem i mozna na wierzch prazone platki migdalow.
    • silverstone prosty az do obrzydzenia deserek... 23.09.03, 16:07
      ... movenpick winogronowe no po prostu odlot mrrrrrrrrrrrrrr......
      • Gość: aniel prosty jak na tort IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.03, 19:03
        1. paczka biszkoptów

2.opakowanie mrozonych truskawek lub czarnej porzeczki

3. mleko lub śmietana

owoce ze śmietaną miksujemy(powinno być dość gęste), nie zapominajac
        poslodzic, jak to mi sie czesto zdarza :)

4.żelatyne przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, po ostudzeniu
        mieszamy z masa owocowa

5.wkladamy na chwile do lodowki, jak lekko(!) zgestnieje wylewamy do
        tortownicy wylozonej biszkoptami

na wierzch galaretka i bita śmietana, często zamiast żelatyny używam
        galaretki, ale tort jest wtedy za slodki

pychota, opis moze i brzmi skomplikowanie, ale to ciacho robilam majac 12 lat
    • Gość: ToeToe Re: Prosty deser IP: *.static.ihug.co.nz 24.09.03, 06:36
      lody z owocami (waniliowe z truskawa, nie do przebicia:)), salatki owocowe...
    • Gość: :) Re: Prosty deser IP: *.parczew.sdi.tpnet.pl 12.10.03, 19:14
      :)
    • Gość: cinka Re: Prosty deser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 10:36
      jesli chodzi o desery ktore robilam bedac w podstawowce to np:

bezy - prostsza wersja:
      dwa razy tyle cukru co bialek [objetosciowo]
      bialka utrzepac na sztywno i trzepac dodajac cukier
      ukladac bezy na blasze, do piekarnika na 50 stopni, godzine piec w zamknietym,
      godzine w otwartym, pozostawic do wystygniecia w stygnacym piekarniku [wtedy
      sie wysusza].

mozna robic rozne smaki, np dodac troche kawy neski, albo cukru wanilinowego.
      robie je zawsze jak zostana mi bialka :)
      • Gość: cinka Re: Prosty deser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 10:40
        acha, i otwarty piekarnik=wsadzona lyzeczka miedzy drzwiczki aby zostawic
        szczeline. przypuszczam ze w nowszych piekarnikach mozna wlaczyc jakis
        wentylator :)
    • apolka Do Kamili 13.10.03, 11:40
      Strasznie przepraszam, przegapiłam wątek i dopiero dziś zauważyłam Twoją prośbę
      o przepis. Jeśli dotychczas nie znalazłaś to obiecuję na jutro, a może uda się
      dziś wieczorem ...
      Jeśli chcesz wcześniej nabyć produkty to będziesz potrzebować: margarynę,
      trochę mleka, cukier, kakao i paczkę płatków owsianych (górskich);
      • apolka Re: Do Kamili 14.10.03, 07:30
        A oto i on:
        Czekoladki z płatków owsianych
        1/2 margaryny,
        1 szklanka cukru,
        5 łyżek mleka,
        4 łyżki kakao,
        wszystkie te składniki zagotować, zdjąć z odnia i do gorącej masy wsypać 2
        szklanki płatków owsianych. Wymieszać i rozłożyć ok. 2cm. warstwę na blasze lub
        pergaminie. Kroić, gdy wystygnie.
        Ja zawsze podwajam ilość składników (dla jednej porcji to chyba szkoda garów
        brudzić :o) ), i na koniec wsypuję całą paczkę płatków owsianych górskich. Jest
        ich trochę więcej, ok. 4,5 szklanki ale to niczemu nie przeszkadza, masa jest
        po prostu trochę gęściejsza.
        Smacznego.
    • Gość: Kuchta Re: Prosty deser IP: *.uz.zgora.pl 14.10.03, 10:25
      Przygotować:
      - trzy albo cztery galaretki owocowe każdą inną (zielona, żółta, czerwona,
      pomarańczowa; polecam Oetkera cytrynową i z owoców tropikalnych)
      - dwa małe opakowania jogurtu albo kefiru naturalnego (biały, niesłodzony)
      Dwie galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dając ociupinkę mniej
      wody, wylewamy na talerz i zostawiamy do zastygnięcia.
      Dwie pozostałe przygotowujemy każdą osobno w ten sposób: rozpuszczamy porządnie
      galaretkę w o,1 litra (kilka łyżek) wrzątku, a potem wlewamy to do jogurtu,
      utrzepując intensywnie trzepaczką i odstawiamy do zastygnięcia, a drugą do
      wystygnięcia (ma być zimna ale płynna).
      Trzeba tak skoordynować zajęcia, żeby mieć jedną zimną płynną galaretkę w
      jogurcie, a pozostałe już twarde.
      Te twarde kroimy w nieregularną kostkę, albo po prostu nabieramy łyżeczką i
      wrzucamy do salaterki (ja używam specjalnej foremki ozdobnej do galaretek,
      przedwojennej, ale bardzo dobrze się sprawdzają niektóre plastikowe
      przezroczyste opakowania, np. po tortach, bo łatwo z nich potem galaretkę wyjąć
      i ma efektowny wygląd). Chodzi o to, żeby kolory się mieszały. Teraz wlewamy tę
      zimną jogurtową (powinna je przykryć). Odstawić do zastygnięcia.
      Salaterkę (czy też foremkę) wstawić na chwilę dnem do wrzątku i szybko wyrzucić
      całość na płaski talerz. Po przekrojeniu wygląda bardzo efektownie, no i jest
      zdrowa, niezbyt kaloryczna i smaczna.
      Jak ma już być całkiem super, można do środka dać w trakcie zastygania jakieś
      owoce z kompotu albo mrożone, albo już gotową udekorować bitą śmietaną, owocami
      lub czekoladą.
      To jest bardzo proste, choć wyszło dość rozwlekle.

• Gość: Pichciarz Re: Prosty deser IP: *.proxy.aol.com 25.10.03, 00:53
      Znalazłem coś baaardzo prostego i właśnie probuję w piecu:
      DESER BIEDACZY
      12 niesłonych karakersów (sucharków, herbatników, kruch ciasteczek, itp.)
      3 łyżki gęstego dżemu własnego wyboru
      2 białka
      4 łyżki cukru
      Rozsmarować na krakersach dżem. Ubić białka z cukrem. Nałożyć na wierzch trochę
      piany (maringue). Piec kilka lub kilkanaście minut w niezbyt gorącym piecu
      dopóki maringue nie zbrązowieje. Wystudzić, podawać.
    • Gość: Kasia Re: Prosty deser IP: *.crowley.pl 25.10.03, 21:22
      Dziś robiłam mus jabłkowy z posypką z płatków owsiano-migdałowych pokrytych
      karmelem:

1kg jabłek, obrać i rozgotować z dodatkiem 4 goździków i łyżeczki cynamonu plus
      trochę cukru jeśli ktoś lubi słodkie.

Szklankę płatków owsianych zmieszanych z migdałowymi wrzucić na patelnię z
      dodatkiem 50 gram masła i 2-3 łyżek cukru (lepszy trzcinowy), podgrzewać az do
      lekkiego zbrązowienia i pokrycia się warstwą karmelu, wystudzić, rozkruszyć
      posklejane.

Mus rozłożyć do miseczek i posypać płatkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Wersja mobilna