kartoflana 19.06.08, 14:09 Do tej pory jakoś nie było mi z nimi po drodze, kilka razy kupiłam ser kozi camebert z Turka. Kupujecie? Jakie możecie polecić? Aktualnie potrzebuję sera koziego do tarty z pomidorami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hossa76 Re: sery kozie 19.06.08, 18:03 Proponuję zamiast koziego kupić do tarty oryginalną owczą fetę (koszt 12-13 zł) re-we-la cja! :) A tak serio, to jakoś mi z kozimi nie po drodze - smakują mi kozim cyckiem - chociaż w życiu takowego nie próbowałam:D Natomiast owcze są oki. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: sery kozie 20.06.08, 08:11 kupowałabym częściej, gdyby nie to że są wściekle drogie :// więc nie kupuję wcale, to nie będę się mądralować w temacie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflana Re: sery kozie 20.06.08, 09:12 No więc tak: kupiłam 2 opakowania sera sałatkowego o nazwie FetiKoz, smakuje jak feta, tyle, że twardszy, no i ten posmak kozy.. :), oraz ser kozi marki kerfur for kerfur, w plastrach, coś w stylu krowiego delikatnego sera żółtego. Ten fetowaty dałam pod pomidory, a ten plasterkowy na górę. Wyszło pysznie, choć oczywiście pomidory się trochę rozciapkały. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_w_gazecie Re: sery kozie 21.06.08, 14:44 Też się nie będę mądralować, bo określenie "z kozimi serami mi nie po drodze" to dla mnie szczyt eufemizmu... Ale przy okazji - może któraś z Was ma podobne doznania i mi podpowie - CZYM smakuje ser kozi (chodzi mi to to coś nieprzyjemnego, to co niektórym przeszkadza). Ja nie mogę znaleźć stuprocentowego odpowiednika. Na razie jestem gdzieś pomiędzy nieświeżym kierpcem i góralskim swetrem. Kozi cycek? Hmmm... Możliwe, ale nie zaznałam. No co to jest to COŚ? Odpowiedz Link Zgłoś
doominikaa Re: sery kozie 10.07.08, 20:55 a próbowałyście koziego mleka ale od kozy prosto, a nie ze sklepu? Te sklepowe produkty to g jakieś w porównianiu z żywą kozą. Kozie mleko na przykład nie ma WCALE zapachu, jest dużo delikatniejsze od krowiego i w ogóle pychota. też źle myślałam o kozich produktach dopóki nie spróbowałam prawdziwego koziego mleka. (10 zł za litr u znajomych rolników, brrr) Odpowiedz Link Zgłoś