bogna71 22.07.08, 12:34 Dostałam kilka słoiczków różności, między innymi właśnie ghee - do czego nadaje się najbardziej??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glasscraft Re: Ghee - do czego użyć?? 22.07.08, 12:40 Do przygotowywania wszelkich potraw indyjskich Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Nie tylko. 22.07.08, 12:43 Również do wszystkiego do czego w naszej kulturze i innych używa się masła. Ghee ma to do siebie, że po sklarowaniu odchodzą z masła wszelkie zanieczyszczenia i... brak w nim "złego" cholesterolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityczka Re:Nie tylko. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.08, 13:25 > i... brak w nim "złego" cholesterolu. A to jakim cudem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maka100 Re:Nie tylko. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.08, 17:16 Ghee nie ma cholesterolu? Zawartosc cholesterolu w jednej lyzeczce ghee wynosi 8 mg, a masla 10 mg. Ghee, tak jak maslo zawiera tluszcze nasycone, ktore sa zrodlem cholesterolu. Klaryfikacja masla powoduje oddzielenie czastek stalych, ktore powoduja przypalanie masla i sa rakotworcze, zmniejsza tez troche ilosc cholesterolu. Inna sprawa jest, ze ostatnie badania wskazuja na znacznie mniejsza zaleznosc pomiedzy zawartoscia cholesterolu w pozywieniu, a poziomem cholesterolu w organizmie niz kiedys myslano. Na zadanie moge dostarczyc linki do artykulow na ten temat w jezyku angileskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiek średni Re:Nie tylko. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.08, 09:41 lekarka powiedziała mi-niech pani nie wariuje z tym cholesterolem.Nie da pani mężowi jajek,sera,masła,podrobów to organizm męża zsyntetyzuje sobie cholesterel nawet z najzdrowszych jarzyn.Znajomy od lat ma cholesterol w wysokości dwukrotnie przekraczającej normę,jest szczupły i ma naczynia i serce w porządku Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Ghee - do czego użyć?? 22.07.08, 12:51 Do smażenia warzyw, placuszków... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Ghee - do czego użyć?? 22.07.08, 12:53 ja juz kiedys pisalam na ten temat, moze byl wyzucony nie wiem, do wszystkiego(mieso,warzywa)ja dodaje na koniec, bo ma wspanialy smak,zapach, nie wiem jak smakuje ten co go kupujesz, ja robie sama ze starej rezepty cos wspanialego, Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: Ghee - do czego użyć?? 22.07.08, 13:08 A można nim np. potraktować fasolkę gotowaną???:) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Ghee - do czego użyć?? 22.07.08, 13:14 oczywiscie, ale to zalezy od twojego smaku, a nie wiem jak te kupowany smakuje, a wiadomo, jak cos zrobisz sama to jest inny smak Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: Ghee - do czego użyć?? 22.07.08, 13:16 Mam dokładnie to ---> www.mniammniam.pl/sklep/index.php?act=det&kat1=&kat2=&srt=&id=4113 zaraz sobie dokładnie poczytam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Ghee - do czego użyć?? IP: *.pools.arcor-ip.net 22.07.08, 13:23 choc ghee to maslo sklarowane, ma jednak inny smak i aromat od masla. tam, gdzie jakis klasyczny, tradycyjny przepis wymaga dodania masla, raczej zrobilabym to. tak samo do slodkich wypiekow i kremow uzylabym raczej masla niz ghee. ghee jest wspaniale do smazenia na nim miesa, bo nie pali sie w wysokich temperaturach. oczywiscie tak samo do obrobki termicznej warzyw itp. jasne, nie ma zakazu polania nim samym np fasolki, ale bedzie miala nieco inny smak, niz polana zwyklym roztopinym maslem. sa potrawy, w ktorych taki rezultat jest pozadany, inne znowu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Ghee - do czego użyć?? 22.07.08, 13:44 tez poczytalam, ciekawe odpowiedzie, a nikt nie napisal ze sam robil, a wiec nie zna roznicy smaku bo to tak samo, jak ogorki kiszone,kapusta kiszona i inne, proponuje zrob sama, na probe wiekszy wydatek jak zrobisz tylko z 250g masla, ja biore 2kg masla i do garnka, na malej temperanturze ma sie rozplywac, a potem powoli(zalezy jaki elektryczny piecyk masz), ma sie troche po malutku bulgotac(nie znam innego slowa), a potem widzisz na dnie zbieraja sie odpadki, tego nie mozna opisac, a pote przecedzic na czysto chlodny wlac do sloika i koniec, moze stac w kuchni bez lodowki 100lat, tego smaku nie kupisz, warto sprobowac,taniej i smaczniej. jak cos zle napisalam przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: Ghee - do czego użyć?? 22.07.08, 13:51 mhr-cs napisała: > a nikt nie napisal ze sam robil, Bo pytanie bylo do czego uzyc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Ghee - do czego użyć?? 22.07.08, 13:57 hallo, glasscraft a jaki problem masz, oczywiscie do czego uzyc, ale byloby dobrze wiedziec czego sie uzywa, czy nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: Ghee - do czego użyć?? 22.07.08, 14:13 hallo, mhr-cs Cytuje za zalozycielka watku: "Mam dokładnie to ---> www.mniammniam.pl/sklep/index.php?act=det&kat1=&kat2=&srt=&id=4113 a na zdjeciu mamy napisane "Masło klarowane Ghee" wiec wyglada na to, ze wiadomo czego sie uzywa. Poza tym zakladam, ze osoby odpowiadajace na pytanie do czego uzyc ghee wiedza, co to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: Ghee - do czego użyć?? 22.07.08, 15:05 No patrzcie, a na słoiczku jak byk jest data ważności: 12.2008... Ja to dostałam, nigdy nie próbowałam, więc zanim zabiorę się do produkcji onego (o ile stwierdzę, że jest mi do życia niezbędne...;) chciałam wiedzieć, do czego to służy... Dziękuję za wszystkie odpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Proszę jeszcze: 22.07.08, 15:47 kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1,55741,554546.html#more Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ghee - do czego użyć?? 24.07.08, 20:28 Moja teściowa to robi- z tego, co mówiła "ważne" jest dwa tygodnie, choć u mnie w lodówce stoi chyba już 2 m-ce i wciąż wygląda tak samo. Ale jakoś nie mogę się do niego przekonać- zapach mnie odrzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Zaraz, zaraz - zapach powinien być jakby 25.07.08, 20:54 lekko orzechowy (smak zresztą też), więc prawdopodobnie Teściowa coś robi nie tak. Prawdopodobnie za duży ogień i spala masło zamiast je klarować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmetolog Re: Ghee - do czego użyć?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.08, 11:53 Takie klarowane masło jest podstawą wielu naturalnych kosmetyków. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Ghee -co i jak 27.07.08, 01:38 W Szukaj na forum wpisz gee, kliknij na tę "rakietkę". Po otwarciu w Rok wpisz 2005 i w Autor ampolion. Wyjdzie dyskusja o gee, w której podaję ponownie moje opracowanie ze źródeł hinduskich co to jest gee, jak się je robi i jakie ma zalety. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-olga pytanie do ampolion 28.07.08, 21:52 ampolion napisał: > W Szukaj na forum wpisz gee, kliknij na tę "rakietkę". Po otwarciu w Rok wpisz > 2005 i w Autor ampolion. Wyjdzie dyskusja o gee, w której podaję ponownie moje > opracowanie ze źródeł hinduskich co to jest gee, jak się je robi i jakie ma zal > ety. W jednym z postów które wyrzuciła wyszukiwarka znalazła się Twoja informacja, że ghee i klarowane masło to nie to samo. Jaka jest różnica między jednym a drugim? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-olga Re: Ghee - do czego użyć?? 28.07.08, 21:46 Do smażenia ryb słodkowodnych. Może morskich też, ale nie próbowałam. Wigilijny karp smażony w klarowanym maśle przebija wszelkie inne. Poza tym możesz smażyć na tym wszystko to, do czego normalnie użyłabyś oleju, chociaż w wielu wypadkach to bardzo rozrzutne rozwiązanie. Kopalnią wiedzy o ghee jest książka "Kuchnia Kryszny" Adiraja dasa wydana przez The Bhaktivedanta Book Trust. I jeszcze jedna uwaga: "kupne" ghee bywa fałszowane olejami roślinnymi. Dlatego kolor i zapach może być inny od tradycyjnego maślanego koloru i zapachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Ghee - do czego użyć?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 21:48 I dlatego(z powodu fałszowania) ma ono krótszy okres przydatnosci do spozycia. Dobre masło klarowane wytrzyma pół roku,a w chłodni nawet kilka lat Odpowiedz Link Zgłoś