Gość: Doris IP: 217.98.98.* 05.10.03, 13:31 Chyba w przepisie na "Szarlotkę Basi" zapomniano w składnikach ciasta dodać cukru i napisać jaka ma być jego ilość!A z opisu przygotowania wynika,że jednak powinien się w cieście znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Eliza Re: Szarlotka IP: 195.242.46.* 06.10.03, 15:07 Po co do ciasta dodaje sie dwa ugotowane zoltka? Moze ktos mi to wyjasnic? Dziekuje Eliza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Szarlotka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.03, 20:23 Są ciasta do których sie je dodaje, kruche bodajze.Z surowymi wyszło by pewnie twarde. A swoja droga ja bardzo lubie taką "inna" szarlotke- na biszkopcie masa z jabłek i galaretki cytrynowej, na to bita smietana.Pyszna. A taka pieczona z dawnych lat- mało ciasta, duzo jabłek, koniecznie bez kruszonki tylko wierzch posmarowany białkiem- piekny połysk i super smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Szarlotka IP: 217.207.147.* 06.10.03, 15:31 Szarlotka :) od 3 miesiecy siedze sobie w anglii i jak mi sie zateskni za Polska to pieke szarlotke :) Az sie dziwie ze mi tak dobrze wychodzi, bo w anglii obowiazuje regula, ze wszystko smakuje tu gorzej niz w Polsce ;) Moj przepis : -3 szkl maki -1 szkl cukru -1 lyzeczka proszku do pieczenia -2 jajka - kostka masla -1 smietana Siekam maslo, mieszam z maka, proszkiem i cukrem, dodaje smietane i jajko. zagniatam itd. jablka kroje w drobniutka kostke i dodaje cukru do smaku i cynamonu. Ciasto dziele na 2 czesci. wieksza rozwalkowuje na spod, nakladam jablka, mniejsza rozwalkowuje , klade na jablka i robie dziurki widelcem. pieke 45 minut :) smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Szarlotka IP: *.med.Virginia.EDU 07.10.03, 00:13 W Stanach tez wszystko gorzej smakuje ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Szarlotka IP: *.solidworks.com 10.10.03, 17:13 Gość portalu: J. napisał(a): > W Stanach tez wszystko gorzej smakuje ;) > Pozdrawiam Absolutnie się zgadzam... a szczególnie nienawidze tu chleba... a niby odpowiednik szarlotki czyli tradycyjny amerykański apple pie tez jest bleeeeee.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evone Re: Szarlotka IP: *.dyn.optonline.net 13.10.03, 03:54 Podzielam opinie moich poprzednikowz w Stanach wszystko gorzej smakuje, przede wszystkim ciasta. Oni nie maja pojęcia jak wyglada dobre ciasto a smakuje tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Szarlotka IP: *.proxy.aol.com 10.10.03, 23:25 Oprocz stekow i tiramisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nenne Re: Szarlotka IP: *.icpnet.pl / *.cache.icpnet.pl 07.10.03, 16:24 a w jakiej tempreaturze pieczesz? przepisik wydaje sie byc smakowity i prosty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Szarlotka IP: 217.207.147.* 08.10.03, 10:59 normalnie ( czyli w Polsce ;) to w 220, ale tutaj mam przedpotopowy piecyk bez termostatu, wiec tak na oko, na srednim ogniu i tez wychodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Szarlotka IP: *.proxy.aol.com 10.10.03, 23:32 Jak to z ta szarlotka? Wydawalo mi sie, ze jablka trzeba najpierw upiec lub przesmazyc, a nie takie surowe klasc bo wtedy smakuja jakos tak niedokonczone, tak jak w amerykanskim paju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kj Re: Szarlotka IP: *.net 25.11.03, 09:37 Ja dodaję 2 łyżki śmietany,reszta tak samo i ciasto wcale nie jest do wałkowania.Górę wprost trzeba lepić z kawałków,ale właśnie takie jest pycha.Jabłka tarkuję i nie wiem po co ludzie jeszcze je podgotowują przed pieczeniem-bo te są świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Szarlotka IP: *.med.Virginia.EDU 07.10.03, 00:18 Gość portalu: Doris napisał(a): > Chyba w przepisie na "Szarlotkę Basi" zapomniano w składnikach > ciasta dodać cukru i napisać jaka ma być jego ilość!A z opisu > przygotowania wynika,że jednak powinien się w cieście znaleźć. Masz racje, podejrzewam, ze powinno byc od 0,5 do 1 szklanki cukru ;) Dobrze, ze zauwazylas, bo zrobilabym bez cukru ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dragon Re: Szarlotka IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.03, 15:13 Ja też zauważyłam, że jest coś nie tak z tym cukrem do ciasta, ale niestety dopiero w trakcie jego zagniatania i mam wrażenie, że próby uratowania go nie wyszły najlepiej. Upiekłam tak jak było i zobaczę jak smakuje jak wystygnie. Oczywiście nie omieszkam podzielić się wrażeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
hellio Re: Szarlotka 07.10.03, 20:03 Zaczynam obcasy od sprawdzenia, czy w tym tygodniu Kręglicka czy Gessler. Jak ta druga to zwieszam nos na kwintę. Irytują mnie jej teksty, to dziwaczne niczym doprawdy nie uzasadnione samozadowolenie autorki, i te zdjęcia i w ogóle wszystko, co tam jest.h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: Szarlotka IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.03, 08:02 Myślałam, że to tylko ja nie szanuję przepisów p. Gessler. nawet jak podaje cudze. A cukier stoi jak byk w dalszej części przepisu - dodać cukier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Szarlotka IP: *.dialup.tiscali.it 08.10.03, 09:44 Ten z drugiej czesci przepisu dodaje sie do jablek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludmila Re: Szarlotka IP: *.arch.lth.se 10.10.03, 16:02 mnie tez troche irytuje przepisy pani G. ale tylko te ktore zaczynaja sie od przysmazonej cebulki, a teksty sa po prostu inne niz te tradycyjne wiec to na plus... Odpowiedz Link Zgłoś
oposs Re: Szarlotka 08.10.03, 12:07 moja mama upiekła w weekend tę szarlotkę z przepisu i chyba bez cukru w cieście (muszę się od niej dowiedzieć) - załapałam się wczoraj na ostatni kawałek i była dobra... Ja też mam gdzieś przepis na podobną szarlotke na kruchym spodzie (i na wiele innych ciast na kruchym) i tam też (raczej - bo teraz zgłupiałam) nie ma cukru w cieście. Dla mnie jednak takie ciasto jest ciut za mdłe więc dodaje zawsze troche (1/4 szklanki najwyżej) cukru pudru (lepiej się zagniata w kruchym) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Szarlotka IP: 217.98.52.* 08.10.03, 14:59 Kochane moje! Oczywiście, że bez cukru! Znam baaardzo podobny przepis (troszkę inaczej idzie w nim z jajkami), nie dodaje się w każdym razie cukru do ciasta, tylko do piany z białek i jest PYCHA! Z cukrem w cieście byłoby nie do zjedzenia, potwornie słodkie. Spróbujcie, a przekonacie się same. Przepis według mnie jest OK. A gdybyście chciały ten mój, to tak: 2,5 szklanki mąki, cztery jajka, kostka margaryny lub 25 dkg masła, łyżeczka proszku do pieczenia, jabłka (najlepiej szara reneta), szklanka cukru. Mąka,żółtka surowe, margaryna, proszek do pieczenia - zagnieść. Dobrze wyrobione podzielić na dwie nierówne części - jak w przepisie pani Marty (może być mniej niż 1/3, np. 1/5). Większy kawałek ciasta rozłożyć w blaszce i wstawić do lodówki na godzinę, dwie. Mniejszy kawałek włożyć na tyle samo do zamrażalnika. Potem na ciasto wyłożyć starte jabłka (bez cukru!), posypać cynamonem. Białka ubić z cukrem na pianę, położyć na jabłkach, utrzeć na dużych okach tarki resztę zmrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika (ok. 180 stopni) i piec mniej więcej 50 minut. Pycha, mimo, że w cieście nie ma cukru;-)! Pozdrawiam, kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Szarlotka IP: *.range217-44.btcentralplus.com 09.10.03, 22:33 Ja tez w Anglii gdzie wszystko inaczej smakuje, w sobote upieke szarlotke, a raczej moj maz ktory jest specjalista od jabecznika.Bez cukru. tylko czy znajde tu odpowiednie jablka?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Szarlotka: Do Kasi IP: *.acn.pl 10.10.03, 17:33 Dzięki Kasia! podoba mi się taki przepis i ładnie o tym napisałaś. Jutro taką szarlotkę zrobię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Szarlotka - do Kasi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.03, 23:05 dzisiaj zrobilismy szarlotke wg przepisu Kasi mi smakuje , bo lubie rzeczy kwaskowe i herbaty nie slodze ale mąż miał mine niewesołą jabłek chyba daliśmy za dużo (1,5 kg renet)niestety w przepisie nie było ile ale chyba wystarczy kilo , żeby proporcji nie łamać generalnie częśc jabłkowa bardzo kwaskowa i na drugi raz dodam pół szklanki cukru ,które odejmę z piany z białek jabłka starłam na grubej tarce , ale zastanawiam sie , czy nie lepiej na drobnej ? pzdr. ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nanuska Re: Szarlotka IP: *.Red-81-38-209.pooles.rima-tde.net 10.11.03, 16:26 A czy ktos z Was zna przepis na jablecznik,w ktorym do ciasta dodaje sie troszke octu? Ciasto jest jakby biszkoptowe czy piaskowe. A jablecznik genialny. Kiedys przepis dala mi kolezanka. Niestety, przepis zgubilam, a z kolezanka nie mam kontaktu. Tak to juz bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: Szarlotka IP: 62.233.181.* 25.11.03, 01:55 Miłe panie! A ja robię jabłecznik na cieście proszkowo-drożdżowym. Robię je trochę z pamięci, bo nie zdążyłam o to zapytać swojej mamy. Ciasto: ok. 500 gr mąki 180 gr margaryny (masła) 120 gr cukru 25 gr dobrych drożdży 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki wody do rozpuszczenia drożdży 2 jajka 2 żółtka Z powyższych składników zagnieść ciasto i pozwolić, aby 20 min. odpoczęło. Podzielić je na 2 części, jedną rozwałkować na blaszce,posmarować pędzelkiem białkiem i opruszyć mąką. Poczekać, aż białko trochę podeschnie. (stworzy się skorupka, która zapobiegnie przenikaniu soku z jabłek do ciasta - mniejsza szansa powstania zakalca.) Zetrzeć 1,5 kg jabłek i dosypać do smaku cukru. Dobrze wymieszać.Jabłka to antonówki, landzberskie lub renety. Chwilę poczekać aż jabłka puszczą sok. Zlać sok do jakiegoś naczynia (można go wypić). Rozłożyć jabłka na cieście, przykryć ciastem z drugiej połowy, posmarować letnią wodą i ponakłuwać widelcem. Piec ok. 45 - 50 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu można polukrować. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś