vandikia 01.09.08, 16:01 jak je przygotowywać aby miało właściwości kojące na układ pokarmowy (nie przeczyszczające)? ziarenka jeść czy nie, na opakowaniu jest tylko ogólny sposób przygotowania, a i wygooglowac cos nie moge jednoznacznej odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: at Re: siemie lniane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 16:10 zagotować ,aż się zrobi taki...hm... glutek podobny do kisielu i to pić, bez ziarenek. surowe ziarenka sa dobre na co innego, podobnie jak olej lniany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: siemie lniane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 17:44 za smak nie odpowiadam, bo spożywał pies:) Przepisał mu vet, jak miała anginę i wymioty, miało działać kojąc na gardło i żoładek, pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: siemie lniane 01.09.08, 18:07 to jest cos wspanialego, tego nikt nie zna mialam okazje byc na wakacjaxh na wioskach i te siemie lniane zbieralismy do malej butelki a potem jedlismy, jak nie znasz nie pisz,bo nie wiedz o co chodzi, Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: siemie lniane 01.09.08, 18:35 Smiem twierdzić, że to ty nie wiesz o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: siemie lniane 01.09.08, 18:37 Moja babcia zdaje się kupuje jakies mielone, bo wiem, ze tylko zalewa wrzatkiem i powstaje taka papka, bez ziarenek. Moze zapytaj o to w aptece. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga ale kupne-mielone ma IP: *.tvk.torun.pl 01.09.08, 20:31 mniej właściwości odżywczych niż świeżo zmielone w domu Odpowiedz Link Zgłoś
veeto1 Re: siemie lniane 01.09.08, 20:33 Wieczorem łyżeczkę siemienia (całe ziarenka) zalewam ciepłą wodą. Stoją sobie do rana, rano zgotowuję, odcedzam i piję bez ziarenek. Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: siemie lniane 01.09.08, 20:50 Ostatnio zagęściłam tym gulasz..Nie miałam mąki,ani nic innego,więc sypnęłam parę łyżek zmielonego siemienia.Było ok,tylko trzeba było pilnować,żeby sie nie przypaliło.Na pewno zdrowsze niż inne"zagęszczacze",a w smaku niewyczuwalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: siemie lniane 02.09.08, 08:52 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=55363121&a=55363121 Można więc używać jako zagęstnika, bo sam ten "kisielek" jak dla mnie jest nie do przełknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: siemie lniane IP: 217.113.225.* 02.09.08, 20:10 Chciałam kupić siemię lniane mielone, ale wszędzie jest odtłuszczone, a ja czytałam o dobrych własnościach właśnie oleju lnianego! Gdzie można kupić nieodtłuszczone? Mieszkam w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: siemie lniane IP: *.radom.vectranet.pl 02.09.08, 22:44 nie kupuj odtłuszczone, czy nieodtłuszczone....chodzi mi o siemie mielone.... takie mielone bardzo szybko sie utlenia i traci swoje własciwosci zdrowotne... siemie powinno sie mielic przed samym uzyciem.... olej lniany jest wspanialym zrodlem omega-3, dobrze jest uzywac codziennie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: siemie lniane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 09:10 olej musi być z pewnego źródła. To, że tłoczony na zimno, to oczywiste. Dodatkowo świezy/krótki okres przydatnosci do spozycia. Uzywany "na surowo". smak niestety specyficzny, nie kazdemu pasuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: siemie lniane 03.09.08, 09:23 Jak zalejesz chłodną przegotowaną wodą, i NIE będziesz tego gotowała, to po upływie doby też otrzymasz zdrowy kojący "kisielek". Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: siemie lniane 03.09.08, 11:09 moze poczytasz cos takiego jak znajdziesz przetlumaczenie, dzalaja podobnie ale ziarenka sa mniejsze latwiej pic, po niemiecku Flohsamen po angielsku Psyllium seed husks, Odpowiedz Link Zgłoś