Gość: kicius IP: 62.80.66.* 15.10.03, 12:01 czy ktos zna przepis na zurek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dzidecka Re: ZUREK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 12:09 Ja robie żurek kaości ze schabu i żeberku. Gotuje je. Wlewam żurek, majeranek, pokrojona kiełbasa. Sól i dodaje śmietane. I ziemniaczki :) Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicius Re: ZUREK IP: 62.80.66.* 15.10.03, 12:18 no wlansie,jak zrobic zurek,zeby go wlac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: ZUREK IP: 217.11.133.* 15.10.03, 12:21 Posłuż się wyszukiwarką. Kilka tygodni temu podawałem przepis na zakwas żurkowy, prawdziwy i domowy. O niebo lepszy od wszelkich płynów sklepowych. Odpowiedz Link Zgłoś
eolan Re: ZUREK 15.10.03, 12:16 Czy możecie doradzić jaki żurek kupić. Nabrałam ochoty a nigdy nie gotowałam. W sklepach jest dość duży wybór różnych butelek ale na pewno różnią się jakością. Doradźcie, który jest najlepszy a czego nie kupować. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
anlenki Re: ZUREK 15.10.03, 14:05 Nie w butelce!!! Jest taki, zapomniałam firmy, w słoiku, dosyć gęsty.Rewelacyjny, te w butelkach są jakby spleśniałe, a tamten jest po prostu kwaśny. Ja robię żurek tak: gotuję wywar z mięsem i warzywami(wersja skrócona wywar na kostce rosolowej), dodaję żurek i pokrojone ugotowane ziemniaki, podsmazoną cebulkę, i pokrojone na ukos kabanoski. Czosnek(ewentualnie chrzan) dodaję na talerzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ZUREK IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 15.10.03, 22:16 Składniki: · 1,5 l wody · kostka rosołowa drobiowa · 1/2 kostki grzybowej lub z boczku · 1-2 listki laurowe · 4-5 szt. Ziela angielskiego · 5-6 ziemniaków · kawałek kiełbasy lisieckiej lub boczku · mała cebulka · żurek · śmietana · majeranek, sól 1. Wodę, kostki rosołowe, listki laurowe, ziele angielskie zagotować. 2. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Posolić. 3. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę lub boczek oraz podsmażoną cebulkę. Gotować 5-8 minut (aż ziemniaki będą miękkie) 4. Wlać żurek (ilość zależy od tego jaki kwasny się lubi) i dodać 1/2 łyżeczki majeranku. Zagotować. 5. Doprawić śmietaną. PS. A żurku nigdy nie kupuję w sklepie. Dostaję od mojej Babci - domowej roboty. Pycha :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna16 Re: ZUREK IP: *.dip.t-dialin.net 16.10.03, 00:12 Jak zwykle ile kucharzy tyle przepisow:) Moj jest taki- w rosolku gotuje pokrojone w kostke ziemniaki,na patelni smaze cebule,kielbase,boczek ew.mieso,dodaje do wywaru z ziemniakami,przyprawiam majerankiem,maggi,ziolami-dodaje zurek zagotowuje i odstawiam zeby sie smaki"przegryzly".Ziemniakow powinno byc dosc duzo wtedy jest gesty a zurek dolany na koncu bo inaczej ziemniaki beda twarde.Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś