kasia_57 16.10.03, 08:58 Prosze Cię, oświeć mnie, czy ja przypadkiem nie przegapiłam Twojego przepisu na te golonkę z cukrem????????? Boje się, ze gdzies się schował wśród tych pyszności na forum. pozdrawiam:)))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bruno golonka IP: 217.11.133.* 16.10.03, 10:19 Nie pamiętam tytułu wątku ale chyba "dziwna golonka" lub coś takiego. W lipcu (?) chyba to pisałem, więc może spróbuj przez wyszukiwarkę. A jak nie, to jeszcze raz podam Ci ten przepis, ale dopiero w przyszłym tygodniu. :) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno przepis: IP: 217.11.133.* 16.10.03, 13:38 Kopiuję ten przepis, choc jestem pewien, że dałas już sobie radę: Na prośbę Kasi, ale dla wszystkich łakomczuchów co lubią smacznie sobie podjeść. Trzeba przygotować: 1,5 lub 2 kg golonki 3 średnie cebule 2 l zimnej wody 4 łyżki cukru 4 łyżki wódki 1/2 szklanki sosu sojowego, albo 1/4 maggi i 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki imbiru suszonego (albo 4-5 plasterków świeżego) 2 łyżki smalcu **** Mięso oczyścić, opłukać, naciąć skórkę - ja tnę w zygzaki, potem to fajnie wygląda. Włożyć do garnka o grubym dnie, wlać zimną wodę, zagotować, zdejmować szumowiny z wierzchu, w sumie gotować przez 30 min. i odlać 1/3 płynu. (To bardzo ważne!) Cebulę pokroić w duże kawały, wrzucić do gara, wlać sos sojowy, wódkę, cukier, imbir i smalec. Gotować przez 2 godziny, odwracając mięso co 30 min. Gdy wyparuje 1/4 sosu zwiększyć ogień, na ostrym ogniu gotować, aż wyparuje kolejne 1/2 objętości. W efekcie sos powinien być gęsty, esensjonalny, ciemnobrunatny i lśniący. Do tego świeża bułka (żeby jakoś sos wylizać z talerza). Rozmarzyłem się... Smacznego! :D Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: przepis: 16.10.03, 13:50 Baaaardzo Ci dziękuję za przepis:) Ty się rozmarzyłeś, a ja się zaplułam. A do konca pracy jeszcze tyle czasu... pozdrawiam :))))) Odpowiedz Link Zgłoś