wielebnna 22.10.08, 23:42 wsadziłam gorący w słoiki, zakręciłam, odwróciłam dnem do góry i pupa-kwas :( zepsuł się w diabły ( a był z pigwowcem, mniem mniam) kolejna porcję zamknąc i zapiec w piekarniku (jak?) czy gotować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mazia Re: dyniowy dżem - pasteryzacja? 23.10.08, 09:36 W piekarniku mi pasteryzacja nie wychodzi, więc polecam gotowanie :) Tak na wszelki wypadek. Co prawda tez preferuję zakręcenie gorącego wyrobu i postawienie do góry kołami, no ale jak nie zdało egzaminu, to dogotować je, zaszkodzić pewnie nie zaszkodzi smakowi :) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: dyniowy dżem - pasteryzacja? 23.10.08, 12:11 musi być wrzący wręcz i wtedy wychodzi.... jeśli spleśniał to może słoik albo wieczko niezbyt dokładnie się wymyła... albo, co bardziej prawdopodobne, wieczko było zwichrowane i nie wytrzymało próby szczelności... ja nie pasteryzuję, wrzące wlewam, zakręcam natychmiast i od razu do góry kołami. raczej mi nic nie pleśnieje, a to co jednak pleśnieje to zawsze, ale to zawsze wina wieczka zwichrowanego.. Odpowiedz Link Zgłoś
wielebnna Re: dyniowy dżem - pasteryzacja? 25.10.08, 00:14 wyparzone w zmywarce było, słoiki nówki sztuki a wlewałam bulgocące następna partię dogotuję jednak klasycznie w garnku na szmacie Odpowiedz Link Zgłoś