kitty 22.10.03, 19:14 Dla mnie ciekawe. Zrobiłam dzis pasztet sojowy i to, kurcze, prawda... Może jakaś wymianka przepisów razem z kalkulacjami?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: Dieta 5 zł z pesto.art.pl - co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.03, 19:54 co mozna zjesc za 5 zl? Sama nie wiem. To jest np 10 jaJEK I bulki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska przeczytalam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.03, 19:58 racja! Placki ziemniaczane czy nalesniki....fakt, ze to malo kosztuje;-)Nie zwraca sie na to uwagi, robiacw ieksze zakupy po prostu. Choc rzeczywiscie, jak mi sie konczy kasa to najczesciej robie placki;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Dieta 5 zł z pesto.art.pl - co sądzicie? 22.10.03, 20:23 Jestem fanką tych przepisów, odkąd zaczęły się pojawiać w warszawskim wydaniu City Magazine - nareszcie coś z pomysłem, dostępne dla każdego, a jeszcze te przepisy są tak napisane, że nie sposób coś samemu zepsuć. Cudowne antidotum po niestrawnościach spowodowanych lekturą przepisów pań AK i MG z "Wysokich Obcasów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Dieta 5 zł z pesto.art.pl - co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.03, 20:30 wlasnie przegladam. Masa swietnych, niedrogich potraw. Panie z WO cuduja nieziemsko i w dodatku nie sa to za dobrze dania, niestety. Nie wiem, kto powiedzial, ze one znaja sie tak swietnie na kuchni! Te ich ksiazke kucharska podobno zjechali, ze beznadziejna i chyba trudno sie dziwic. Sama lubie robic niekiedy rozmaite tzw. wykwintne rzeczy ale najlepsze sa jednak proste potrawy, zupelnie zwyczajne. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Dieta 5 zł z pesto.art.pl - co sądzicie? 22.10.03, 20:34 Odkrywcze przepisy pani MG np. na kanpkę ze szczypiorkiem wywołują od lat u nas w domu salwy śmiechu. Pani AK z kolei lubi błysnąć tym, że bywa w świecie, ale już nie bierze pod uwagę tego, że dla mieszkanki Łomży albo Stargardu Szczecińskiego (nic tym miastom nie ujmując) zdobycie składników na przyrządzenie proponowanych przez tę panią potraw jest po prostu niemożliwe. No ale... "Tak bym chciała damą być, ach damą być". Pozdrawiam i idę na kolację :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hellio Re: Dieta 5 zł z pesto.art.pl - co sądzicie? 24.10.03, 11:01 a zwłaszcza MG! Dostaję wysypki, jak widzę! pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Dieta 5 zł z pesto.art.pl - co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.03, 20:37 a co masz na kolacje?;-) ja sie wlasnie zastanawiam nad plastrem pieczeni z obiadu plus kawalek sera zoltego na wierzch i ogorek.... Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Dieta 5 zł z pesto.art.pl - co sądzicie? 22.10.03, 21:27 Ja? Bułka z domowym pasztetem, sałatka jarzynowa i ogórki kiszone. Mmmmm.... A pieczeń na zimno + ser żółty i ogórek też brzmi dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinka Re: Dieta 5 zł z pesto.art.pl - co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 11:41 zabawne sa komentarze do przepisow :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga* Re: Dieta 5 zł z pesto.art.pl - co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 11:45 Od dawna korzystam z tych przepisów, trafiłam tam w trakcie jakiegoś strasznego oszczędzania, no i zostałam na stałe :) Ciągle zaglądam czy jest coś nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: Dieta 5 zł z pesto.art.pl - co sądzicie? IP: 217.11.133.* 23.10.03, 12:37 czy pesto [...] to ardes stronki? Bo co do poziomu wykwintności wysokoobcaśnych przepisów, to podzielam Wasze zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga* do Bruna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 14:31 Tak to adres strony www.pesto.art.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: Dieta 5 zł z pesto.art.pl - co sądzicie? IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 23.10.03, 12:42 Moje ukochane Danie-tanie-niesłychanie i do tego pyszne, zdrowe i bardzo szybko się je robi: makaron (najbardziej lubie świderki albo muszelki) jogurt ser biały oliwa czosnek ogórek (świeży), sól Do jogurtu dodaję łyżkę oliwy, zmiażdżony czosnek i sól (można dodać szczyptę cukru). Mieszam, aż oliwa trwale połączy się z jogurtem. Ogórek kroję w kosteczkę. Ugotowany gorący makaron mieszam z pokruszonym twarogiem, zalewam sosem czosnkowym i posypuję pokrojonym ogórkiem. Kitty, jak robisz pasztet sojowy? Ja zrobiłam raz w życiu i był paskudny - jakaś taka grudkowata konsystencja, w dodatku przesadziłam z cebulą. Za to mojemu pieskowi bardzo smakował ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Dieta 5 zł z pesto.art.pl - co sądzicie? 23.10.03, 14:41 Annette, fajny ten Twój przepis - coś jak makaron z tzatziki, tylko na ciepło :- ) Muszę kiedyś wypróbować! A jedno z moich najulubieńszych dań tanich, to pierogi leniwe z serka homogenizowanego. Na jeden kubek serka dodaje się 1 jajko i tyle mąki, żeby ciasto "odstawało" od widelca, którym się wszystko miesza. Najpierw dodaje się jajko i miesza się starannie z serkiem (im dłużej, tym bardziej puszyste ciasto wyjdzie). Na osolony wrzątek wrzuca się ciasto łyżką do zupy. Kiedy kluski wypłyną, trzeba zgasić ogień pod garnkiem, przykryć garnek pokrywką i potrzymać tak minutę. Podawać z roztopionym masłem i cukrem. Jeśli ktoś lubi, może sobie polać jogurtem owocowym, albo do masła i cukru dodać jeszcze cynamonu. Odpowiedz Link Zgłoś
kitty Re: Dieta 5 zł z pesto.art.pl - co sądzicie? 23.10.03, 15:31 Pasztet robię tak - mocze i gotuje 0,5 kg soi. Osobno gotuje jarzynę - taką z placu ze wszystkim oprócz pora i cebuli + kilka suszonych grzybków. Odcedzam - z wywaru z jarzyn jest super zupka jesienna, wystarczy dodać makaron, lane ciasto, co kto lubi. Jarzyny + soję miksuje taką pałką, można puścić przez maszynkę. Dodaję podsmażony por i cebulkę - na oliwie, pokrojone zioła, pieprz+sól, inne ziółka, trochę ostrej papryki - po prostu doprawiasz do smaku, można przecież próbować! Część zostawiłam córce do kanapek, resztę zapiekłam z wmieszanym jajkiem. Do jednej zapieczonej części dodałam suszonych śliwek pokrojonych w małe kawałki. Jest smaczny, choć inny od tych ze sklepu. Może dlatego że nie ma w nim aromatów identycznych z naturalnym i barwików ileśtam... Dzisiaj za to z rozpędu zrobiłam moją popisową ziemniaczankę. Moja zupka: 1 duży por 1 kg ziemniaków 50 g tłuszczu jarzynka - 2-3 łyżki. Kroję pora na pół talarki, podsmażam na tłuszczu z jarzynką/vegetą aż prawie por brązowieje - prawie! Dodaję obrane, pokrojone w kosteczkę ziemniaki i też obsmażam razem. Zalewam wodą 1,5 gorącej z czajnika. Dodaję pieprz świeżo mielony, kminek mielony (u nas jedno w domu nie lubi kminku, więc nie wie że go je....), gotuje max.20 min. Przed wydaniem można posypać zieleniną. U nas wystarcza na dwa dni, koszt ok. 2,5 + media. Inny wariant to ziemniaczana karotkowa (tak zwana u nas) z startą marchewką (na grubej tarce), mała cebulka i pokrojona czerwona papryka. W zimie droższa, ale o ile? 1 zł? Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: Dieta 5 zł z pesto.art.pl - co sądzicie? IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.03, 06:43 Nie sądzę, żeby moja wczorajsza zupka kosztowała więcej niż 5 zł a wystarczyła za dwa dania. kurczak - podzielony - do zupy poszły skrzydełka i korpus. Na tym ugotowany niby rosół z fasolą jaśkiem, kalafiorem , brokułem / pod koniec gotowania/.Mięsko z korpusu dokładnie odjęte, w malakserze zmielone z dodatkiem kaszy manny, jajka , sól, pieprz i zielona pietruszka. Kluseczki z tej masy ugotowane w rosole. Syte i smaczne. Nawet mąż który nie lubi zup i mięsa zjadł i dobierał repetę. Oczywiście cały kurczak nie kosztuje 5 zł, fasola również ale dzielimy na kilka obiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: Dieta 5 zł z pesto.art.pl - co sądzicie? 26.10.03, 22:45 popieram, przepisy z "Wysokich Obcasów" sa beznadziejne - wydumane i niesmaczne, a poza tym jak sie chce jesc to czlowiek nie ma czasu na zabawy. Tanie, choc czasochlonne sa kluski sląskie - ugotowane, dobrze rozgniecione ziemniaki dzielimy na 4 równe czesci, jedna wyjmujemy z garnka i miejsce usupelniamy maka ziemniaczana, dokladamy z powrotem ziemniaki, wyrabiamy dokladnie i gotujemy. moga byc praktycznie z kazdym sosem, a jak cieple to nawet same tylko posypane ziolami. Odpowiedz Link Zgłoś