sonix73 18.12.08, 07:53 można? trochę spóźniłam się z kiszeniem barszczu i teraz denerwuję się czy zdąży dojść. a mam trochę ususzonego zakwasu do wypieku chleba, chyba można, ale na wszelki wypadek pytam Szanownego Zgromadzenia;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em_es do wigilii to Ci się spokojnie ukisi :) 18.12.08, 08:16 przecież to jeszcze kilka dni, barszczowi w cieple (czyli w temp. pokojowej) w zupełności wystarczy 4 dni, więcej potrzeba jeśli masz w domu wyjątkowo chłodno z zakwasem na chleb bym nie ryzykowała, z tej prostej przyczyny, że to zapewne są inne bakterie, niż te, które odpowiadają za kiszenie barszczu, więc ich dodanie, jeśli nawet nie zaszkodzi, to specjalnie nie pomoże ;) ps. ja tam buraki na zakwas zamierzam nastawić w sobotę, nie widzę potrzeby wcześniej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: suchy zakwas do kiszenia barszczu...? 18.12.08, 09:21 Jeśli to zakwas prawdziwy, czyli z mąki żytniej i wody prowadzony, a następnie ususzony to możesz dodać ze 3 spore szczypty. Najlepiej trochę zakwasu aktywnego, nie ususzonego wymieszać z wodą, odstawić aż się ustoi i dodać parę łyżek tej "wody" z wierzchu, barszcz ukisi sie na pewno szybciej, chociaz i tak pewnie by zdążył jeśli masz ciepło w domu. Ja dodaję też po prostu łyżkę zakwasu o dużej hydracji, ale to na cały wielki gar buraków zalanych ciepłą wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
waldi.plecien Re: suchy zakwas do kiszenia barszczu...? 18.12.08, 10:30 Jedno z drugim nie ma kompletnie nic wspólnego. Zakwas na barszcz czerwony robi się z buraków a nie mąki żytniej. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es aaa, to chodzi o biały barszcz, czy czerwony? 18.12.08, 10:41 bo ja założyłam, że o czerwony, do którego mi nijak dodanie suchego zakwasu chlebowego nie pasuje, ale w sumie równie dobrze mogłaś pytać o kiszenie barszczu białego, a na tym się nie znam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
waldi.plecien Re: Biały barszcz 18.12.08, 11:02 2 l wody, 5 łyżek kopiastych mąki razowej pszennej, zmielone przyprawy: sól, czosnek, majeranek, ziele angielskie, pokruszony liść laurowy, pieprz. Mąkę zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, dodać przyprawy. Odstawić na około 5 dni w kamionce lub emaliowanym naczyniu bez odprysków emali i raz dziennie mieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es o, dziękuję za przepis :) 18.12.08, 11:12 chyba skorzystam, bo w moim domu króluje żurek, barszczu białego się nie gotowało - a w końcu czasem trzeba coś nowego wprowadzić ;) Odpowiedz Link Zgłoś