j.jazgarska 19.12.08, 10:14 Dajcie kobiety przepisy na ŁATWE i PYSZNE dania ze śledzi :-). Szybko, szybko, bo robię listę zakupów na święta. Dzięki!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margo_kozak Re: Śledzie sałatki sledziowe 19.12.08, 12:04 idziesz do sklepu. szukasz polki ze sledziami wybiersz w occie, w majonezie, w pomidorach....jakie se chcesz szybko, smacznie a jak czysto!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monjan Re: Śledzie sałatki sledziowe 19.12.08, 12:09 w domu mam przepis, dam pozniej Odpowiedz Link Zgłoś
j.jazgarska monjan 19.12.08, 19:04 To ja czekam :-). Margo - ja nie chce sklepowych, one mi za bardzo "sztuczyzną" zajeżdżają. Poza tym niech będzie, ze coś sama "ugotuję" ;-) na Wigilię,, hihi... Odpowiedz Link Zgłoś
teresska Re: Śledzie sałatki sledziowe 19.12.08, 13:14 Ja uwielbiam w sosie tatarskim. Kupuje sledzie marynowane, kroje na male dzwonki. Ogorek surowy, cebulke i ogorek kiszony kroje w drobniuta kosteczke, dodaje swiezy koperek i mieszam z majonezem. Podaje sledzie przykryte takim soesm i jest pyszne. Mozna tez robic bez ogorka kiszonego. Odpowiedz Link Zgłoś
suckerlove śledzie w pomidorach 21.12.08, 21:10 popisowe mojej mamy! ja to robię na dużą ilość bo musze obdarować pół rodziny i dla nas ma jeszcze zostać! 2 kg śledzi 1,5 kg pieczarek 0,5kg cebuli koncentrat pomidorowy a najlepiej to ze dwa np łowicza słoiczki no wiadomo że sól i pieprz ;) pieczarki obrać i pokroić w dużą kostkę, cebulę też. lekko zalać olejem, co by na sucho nie dusić, no i dusić ;) aż cebula zmięknie. dodać koncentratu pomidorowego, sól pieprz. nie za dużo soli bo wiadomo że śledzie słone! pogotować jeszcze żeby przeszło wszystko i odstawić do wystygnięcia. chłodne wymieszać z pokrojonymi w paski śledziami. dobre są już następnego dnia, ale wiadomo że najlepsze będą po dwóch ;) podobno pycha! podobno, bo ja śledzi nie cierpię ;) Smocznego!! Odpowiedz Link Zgłoś
monjan śledzie marynowane 21.12.08, 21:59 proporcje wg uznania wymoczone śldzie pokroić cebule czesc podroic w krazki a czesc w kostke- i te zeszklic na oleju, wystudzic przyprawy-po łyżeczce majeranku, pieprzu, jalowiec, papryki czosnek rozetrzec z solą, dodac do oleju-ok szklanki, do tego cebulka zeszkolona układać warstawmi w słoiku śledzie, cebula krazki, przyprawy, zalać odrobiną oleju zostawić w lodówce aż się przegryzą 2-3 dni Odpowiedz Link Zgłoś
monjan moje śledziki 23.12.08, 21:40 te na pierwszym planie, bo na drugim cytrynowe śledzie [URL=http://www.fotosik.pl][IMG] images33.fotosik.pl/429/54c6196fb9053f72med.jpg[/IMG][/URL] Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Cukier jedno kłesczion :) 22.12.08, 20:52 to się robi z śledzi matiasów? Odpowiedz Link Zgłoś
monjan Re: Cukier jedno kłesczion :) 22.12.08, 21:21 tak ja robiłam z matjasów moje są w lodówce i musze odpedzac M zeby nie podjadał:) Odpowiedz Link Zgłoś
suckerlove Re: Cukier jedno kłesczion :) 22.12.08, 21:29 tak ;) no i wymoczonych oczywista! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bach28 moja nie sledziowa ale z tuńczyka :D 21.12.08, 22:10 pycha -tuńczyk w sosie własnym -10dkg sera zółtego - majonez -5 jaj -cebula układamy warstwowo od dołu lecąc :D 1. białka zetrzec na grubej tarce popieprzyc posolic 2.zółty ser na cienkiej tarce 3. pół porcji tuńczyka 4. majonez 5. cebula drobno posiekana 6. tuńczyk again :) 7. majonez 8. zółtka na drobnej tarce smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
maanki Re: Śledzie sałatki sledziowe 24.12.08, 00:01 dzisiaj je właśnie zrobiłam i piszę z pamięci: 8-10 sledzi (majtasów :)) SOS -2 spore cebule -trochę ogórków konserwowych -trochę grzybków z octu -2 ząbki czosnku -pół szklanki oleju -5 łyżek keczupu -2 łyżeczki koncentratu pomidorowego -łyżka spora musztardy -paczka rodzynek -sól,pieprz,cukier do smaku śledzie moczymy,kroimy na kawałki jakie kto lubi sos robi się prosto dodawajac wszystko po kolei z przepisu (krojąc co trzeba,mieszając itp. oczywiście) po zrobieniu sosu wrzuca się do tego wymoczone i pokrojone sledzie odstawia i konsumuje na następny dzień Odpowiedz Link Zgłoś