Dodaj do ulubionych

Gdzie kupić mąkę do pieczenia chleba?

IP: *.mostostal-export.com.pl 12.11.03, 14:15
Witam,
Szukam w Warszawie miejsca (jesli takowe istnieje), gdzie mogłabym kupić makę
(czy też różne jej rodzaje) do pieczenia chleba. Kupiłam sobie maszynkę do
wypieku chleba i chciałabym "zaszaleć";-).
Obserwuj wątek
    • skarolina Re: Gdzie kupić mąkę do pieczenia chleba? 12.11.03, 14:20
      Ja co prawda nie z Warszawy, tylko z Wrocławia, ale podejrzewam, że w obu
      miastach jest tak samo. Zwykłą mąkę pszenną kupisz gdziekolwiek, natomiast
      ciemną - pszenną, żytnią, razową czy jaką tam chcesz, choćby na stoiskach ze
      zdrową żywnością w hipermarketach i większych sklepach spożywczych. No i na
      pewno w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.

pozdrawiam,
      skarolina

P.S. Zazdroszczę tej maszynki
      • Gość: Babeczka Re: Gdzie kupić mąkę do pieczenia chleba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.03, 14:22
        Czy możecie się podzielić Waszymi doświadczeniami z własnoręcznego pieczenia
        chleba?
        Bardzo wielkie dzięki za odpowiedzi!
        Babeczka
        • funana Re: Gdzie kupić mąkę do pieczenia chleba? 12.11.03, 14:43
          Hmmm... trudno to nazwać "własnoręcznym" pieczeniem. Jak to wynika z
          poprzedniego mojego postu, mam maszynkę do chleba, Panasonica. Ale przed nia
          miałam innej firmy, jakiejś niemieckiej, nieobecnej na naszym rynku, niestety
          jaka częśc się złamała i nikt mi chciał tu naprawić.
          No i kupiłam na Allegro na gwarancji tą co mam teraz. Uzywanie tego jest
          dziecinnie łatwe - wsypujesz/wlewasz składniki, nastawiasz odp. program
          (pieczywo włoskie, francuskie, razowe, jest też opcja na bezglutenowe),
          wybierasz stpień przyrumienienia skórki - włączasz i po ok.3-4 godzinach masz
          wypieczony chleb. Niektóre z wypieków można ustawić z wyprzedzeniam czasowym,
          (np. wieczorem, by było na rano gotowe). Maszynka, którą mam teraz róźni sie od
          poprzedniej tym, że ma specjalny pojemnik na różne "dosypki" - słoenecznik,
          rodzynki, itp. W odp. momencie procesu jest to dosypywane.Sa też opcje samo
          wyrabianie ciasta (np. pizza, rogale), albo samo pieczenie. Na rynku są jeszcze
          innych firm maszynki np. Clatronica (tańsze od Panasonica).
          Chleb pieczony "własnoręcznie"jest świetny - wiem, że nie ma ulepszaczy i
          innych wynalazków, wspaniale pachnie i jest b.smaczny (jak nic nie "sknocę" -
          ostatnio zapomniałam o soli:-((
          pozdrawiam!
          Anka
        • Gość: Niuśka Re: Gdzie kupić mąkę do pieczenia chleba? IP: *.zipnet.com.pl 15.11.03, 17:16
          Mąkę kupuję zawsze w młynie u znajomego młynarza.Dzisiaj właśnie upiekłam
          chleb graham z ziarnami.Podaję przepis. 1/2 kg mąki graham ,1/2 kg mąki
          pszennej(może być luksusowa lub wrocławska) 1 czubata łyżeczka soli.10 deko
          drożdży rozetrzeć z 2 łyzkami miodu dodać ciepłego mleka odstawic do
          wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodać do wymieszanej mąki, dodać sól rozpuszczoną w
          ciepłej przegotowanej wodzie.Dodać wody ile ciasto wchłonie.Wyra biać dość
          długo,aż będzdie odstawać od ręki.Pozostawic do wyrośnięcia ( ok.40min.)
          Przełożyć na stolnicę posypaną pszenną mąką. posypaś ziarnem słonecznika
          dyni,lnu, zagnieść zgrabny chlebek przełożyć do formy odstawić do
          wyrośnięcia. Posmarować ubitym białkiem ,posypać ziarnami i makiem,piec ok.1
          godz i 20 min w temp.200 stopni.Pyszności!!!Mąż wybudował piec do pieczenia
          chleba. Pieczemy z mąki żytniej.Ja uwielbiam graham.
      • funana Re: Gdzie kupić mąkę do pieczenia chleba? 12.11.03, 14:34
        Dzieki, kupuję tam ale to nie to. Nie ma dobrej mąki do włskiego pieczywa i
        dobrej do żytniego.
        anka
        ps. maszynkę polecam!Nastawiam pieczenie chleba, tak, by był gotowy na rano i
        wyjmuję ciepły i smaczny. A przy okazji świadomośc, że wiem, co jest w środku;-)
        • Gość: babeczka Re: Gdzie kupić mąkę do pieczenia chleba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.03, 15:23
          Anka, a możesz jeszcze powiedzieć czy takie pieczenie jest eknomiczne. Wiem,
          że powiesz że za taki chlebek warto dać każde pieniądze ale jak ktos jest
          na "dorobku" to nie chciałby żeby rachunki za prąd go wykończyły!
          Dzięki za odpowiedź!
          Babeczka
          • skarolina Re: Gdzie kupić mąkę do pieczenia chleba? 12.11.03, 15:33
            Ja nie Anka, ale ostatnio też się zajmowałam tym problemem i wyliczyłam, że
            koszt prądu potrzebnego do upieczenia chlebka to jakieś 60 gr, przynajmniej wg
            taryfy we Wrocławiu. Maszyna do której się przymierzam podobno pobiera 600W/h.
            • annab11 Re: Gdzie kupić mąkę do pieczenia chleba? 12.11.03, 16:08
              Jak szybko pieczywo pieczone w domu starzeje się? Szybciej czy wolniej od
              sklepowego? Wiem, że ze sklepowym różnie bywa, ale często bułki z dnia
              poprzedniego nie nadają się do jedzenia :-((
    • kathy38 Re: Gdzie kupić mąkę do pieczenia chleba? 13.11.03, 09:10
      Odpowiedziałam w innym watku teraz powtórzę - zapytaj w piekarni, na pewno
      wybór mąk nie będzie aż tak okazały ale mąka razowa lub Grahama powinna być.
      Myślę, że nie będa robić trudności w sprzedazy Ci niewielkiej ilości mąki.
      Mąka z piekarni będzie na pewno tańsza niż ze sklepu ze zdrową żywnością. W
      hipermarketach, a zwiedziłam ich trochę, jest bardzo mały wybór.

Ja kupuję w piekarni makę grahama bo innej razowej tam nie używają, muszę
      zrobić rekonesans po innych pobliskich piekarniach. Mąki pszennej używam
      góralskiej typ 680 (PZZ Kraków), prawdziwa chlebowa to 750, mąkę żytnią kupuję
      żurkową (też prod. Kraków), i bardziej eksperymentuję niż piekę sprawdzone
      chleby.

Trudno powiedzieć czy chleb domowy starzeje się wolniej niż sklepowy bo na
      ogół nie może doczekac takiej chwili :-). Nie chowam go do woreczka,
      przykrywam jedynie ściereczką a on nie wysycha i dalej jest wilgotny. Ma
      fajnie chrupiąca skórkę, nie gumiastą i jesli z kupowanego chleba za piętki
      raczej się nie brałam, to z tego mojego piętką jest ulubioną częścią. :-)
      • funana Już wiem gdzie w Warszawie-nie w piekarni! 13.11.03, 13:17
        Witajcie,
        bardzo dziękuję za pomoc. Dowiedziałam się:
        W Warszawie, przy ul. Racławickiej jest bazarek i tam w jednej z budek można
        kupić m.in. mąkę od "chłopa".Wybiorę się tam w sobotę, to po upieczeniu zdam
        relację.
        Odradzono mi kupować mąkę w piekarni - są już w niej ulepszacze:-(, a w końcu
        po to też sama piekę chleb,żeby nie dodawać "wynalazków". Pomysł z młynem
        świetny, tylko jakoś muszę go zlokalizować w okolicy;-)
        dzięki!
        Anka
    • Gość: Lilu Re: Gdzie kupić mąkę do pieczenia chleba? IP: 195.136.93.* 13.11.03, 09:58
      Może zwyczajnie na targu. Tam zawsze "baby" mają.
      Chciałam kilka razy kupić w sklepie, ale jak zobaczyłam te pajęczynki i larwy
      owadów w załamaniach torebki, to sobie darowałam. Trzeba patrzeć czy mąka jest
      czysta. Na targu możesz to sprawdzić, a gdzie indziej - nie.
    • em_es Re: Gdzie kupić mąkę do pieczenia chleba? 13.11.03, 11:08
      Witam :)
      Co prawda pytalas o Warszawe, ja mieszkam pod Tarnowem i make zawsze kupuje w
      mlynie. Pod Warszawa zapewne tez mlyny sa, nie mam na mysli takich wielkich
      przemyslowych, tylko takie w malych miejscowosciach - pewnie w jakims lokalnym
      sklepie najlepiej zapytac gdzie najblizszy.
      Maja rozne rodzaje maki (ja kupuje pszenna i zytnia, zwykla i razowa), otrab,
      czesto sie trafia na make i reszte prosto z mielenia, a juz na pewno mozna
      obejrzec i nie ma przykrych niespodzianek jak czesto z maka ze sklepu bywa. I
      nie spotkalam sie zeby nie chcieli sprzedac malej ilosci rzedu 5 kg. Juz nie
      wspomne o cenie - kilkakrotnie taniej niz w sklepie.

Szczerze polecam i pozdrawiam
      MS

• Gość: bruno Dolny Mokotów IP: 217.11.133.* 13.11.03, 13:31
      Nie wiem, czy to podwórko ma jakąś nazwę, ale równolegle do Belwederskiej, tzn
      na "zapleczu" jest sklep ekologiczny, makrobiotyczny i wogóle "zdrowy". Mają
      tam wielki wybór mąk, kasz i innych takich wynalazków. Na pewno coś dla siebie
      znajdziesz. Ja tam zaopatruję się w żytnią razową na żur, ale inne inności też
      tam są.
      To wszystko w okolicach skrzyżowania Belwederska/Chełmska/Turecka. Podwórko
      wśród kamienic po prawej stronie, jeśli jedzie się od centrum.
      • Gość: Ajka Re: Dolny Mokotów IP: 195.117.68.* 13.11.03, 20:53
        A JA W MOJEJ maszynie upiekłam dzisiaj piernik właśnie się studzi, wygląda
        super,myślę,że też będzie dobry pozdr.
        • funana Re: Dolny Mokotów 14.11.03, 12:35
          Możesz dać przepis?Jeszcze nie piekłam w maszynce żadnych słodkości.
          funana
          • Gość: Ajka Re: Dolny Mokotów IP: 195.117.68.* 14.11.03, 19:40
            jak masz maszynę,to będziesz wiedziała co piszę.
            do pojemnika wlewam 0,5 k margaryny roztopionej
            1 kubeczek 0,25l śmietany/może być jogurt,albo pół na pół mleko iśmietana/
            1 szkl.cukru oraz 4 łyżki miodu -może być więcej,
            wbijam 1-2 jajka całe, 2-3łyżeczek przyprawy piernikowej
            następnie wsypuję 3 szkl mąki tortowej i 1 Lyżeczkę /płaską /sody
            oczyszcz.oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia . zamykam nastawiam program ,u
            mnie jest 7 /szybkie pieczenie 58 min./
            ponieważ jest to za mało ,jak kończy się program szybko przełączam na
            12/pieczenie 1 godz./i tak gdzieś jak do czasu zakończenia programu pozostaje
            25 min. sprawdzam patyczkiem,i jak jest suchy wyłączam maszynę, pojemnik wyjmuję
            a po przestygnięciu wyjmuję ciast.
            zimne -kroję na połowy i polewam czekoladą -pyszne
            a najlepsze w tym wszystkim jest to, że ja siedzę piję kawę a ciasto samo się
            robi. tak też piekę ciasto które do złudzenia przypomina keks, i inne na bazie
            proszku do pieczenia pozdr.
            • funana Re: Dolny Mokotów 18.11.03, 11:28
              dzięki! spróbuję upiec!
              funana
    • Gość: ruthel Re: Gdzie kupić mąkę do pieczenia chleba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.03, 21:51
      duży wybór mąk powinien być w sklepach ze zdrową zywnością
      w Krakowie jest jeden na Zamenhoffa (pierwsza przecznica na Westerplatte od
      Dworca)
      tam powinny być (ja kupowałam żytnią 3zl/kg)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka