Dodaj do ulubionych

soja (suche ziarna)

20.11.03, 13:14
co mozna ugotowac (na cieplo najlepiej) z suchych ziaren soi? czy uzywa sie
ich tak samo, jak grochu czy fasolek? soja do tej pory kojarzyla mi sie z
miesnymi "podrobkami" i tofu (ktory mi nie smakuje), az zobaczylam wysuszone
ziarna, i, poniewaz uwielbiam fasole i grochy, kusi mnie ta sucha soja...
pomozecie? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: soja (suche ziarna) IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.11.03, 13:17
      Jak najbardziej, stosuj jak groch czy fasole. Można zrobic "sojowa fasolke po
      bretonsku" na przkład:))
      M.
      • sagan2 Re: soja (suche ziarna) 20.11.03, 13:25
        a mozesz mi powiedziec, jak (mniej wiecej) taka soja smakuje??? podobnie jak
        groch/fasola, czy jednak rozni sie wyraznie smakiem?
        • Gość: marghe_72 Re: soja (suche ziarna) IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.11.03, 13:29
          hehe, nie bardzo umiem pomóc:) bo nie jadlam, tylko slyszalam, ze można
          wymiennie stosowac:)). Podobno jest delikatniejsza w smaku i .. nie ma efektów
          ubocznych.
          M.
    • Gość: raczek Re: soja (suche ziarna) IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 20.11.03, 13:54
      smakuje jak fasolka, ale jest badziej jędrna i nie tak "mączysta" w smaku.
      efektów ubocznych nie ma w ogóle, co jest chyba nie bez znaczenia. gotuje się
      dosyć długo i trzeba ją najpier moczyć - najlepiej jakieś 12-18 godzin. i uwaga
      z proporcjami, bo potwornie zwiększa objętość. chciałam porcję dla dwóch osób
      na dwa obiady wyszedł mi sagan na cztery dni:)
    • Gość: Pichciarz Re: soja (suche ziarna) IP: *.proxy.aol.com 21.11.03, 08:12
      Milada Zemankowa: "Soja, źródło życia i zdrowia". Oficyna Wydawnicza "Spar". 00-
      680 Warszawa, ul Żurawia 47, tel.629-89-20. Można powiedzieć, zę zawiera
      wszelkie możliwe przepisy na potrawy z soji.
    • Gość: dandelion Re: soja (suche ziarna) IP: 149.156.49.* 21.11.03, 11:00
      moja mama robi sojowe mielone (wyborne !) - moczy te soje, potem gotuje,
      przekreca przez maszynke, zamiast bulki dodaje troszke zaparzonych platkow
      owsianych, podsmazona cebulke, sol, pieprz, jajko, obtacza w bulce tartej i na
      patelnie ... Mozna to tez robic w sosie pomidorowym, grzybowym itp.itd.

Mama produkuje tez niezle babki piaskowe z tej soi oraz tofu wlasnej roboty (tu
      miksuje sie surowe namoczone ziarna soi, ale szczegolow niestety nie znam)

pozdrawiam łikendowo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka