Gość: Wołek IP: 213.17.171.* 21.11.03, 09:22 Co je się na święta w regionie, z którego pochodzicie? Moja rodzina jest pod tym wględem tak pomieszana, że czuję się cokolwiek wykorzeniony... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bruno Re: ŚWIĄTECZNE POTRAWY REGIONALNE IP: 217.11.133.* 21.11.03, 09:55 Górny Śląsk - a więc moczka, groch z kapustą. A oprócz tego, klasyka świąteczna. Z innego regionu pochodzi kutia, która jest u nas stale. Na szczęście od paru lat nikt już nie katuje rodziny siemienioczką, o której pisałem w innym wątku. Nasza rodzina też wielce wymieszana, więc jest ciekawie. Kuzynka kiedyś zrobiła zupę z fasoli na słodko z suszonymi śliwkami - podkarpacie graniczące z Ukrainą. Dziwne było, ale dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgi Re: ŚWIĄTECZNE POTRAWY REGIONALNE IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 21.11.03, 17:21 do Bruna siemieniotka nie siemienioczka. A makowki to nie laska,sa pyszne,siemieniotka jak to mozna jesc. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysio_m Re: ŚWIĄTECZNE POTRAWY REGIONALNE 21.11.03, 14:02 Moja teściowa robi taki "kisiel" z płatków owsianych (fermentowanych). Raz w życiu tego spróbowałem (w zasadzie trzy razy: pierwszy, ostatni i jedyny). To potrawa z PnW Polski i obecnej PnZ Białorusi (chyba !!) Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: ŚWIĄTECZNE POTRAWY REGIONALNE IP: *.upc-g.chello.nl 21.11.03, 14:13 Ja pochodze ze Szczecina, wiec raczej tradycji nie ma. Ale zawsze na stole jest karp smazony, ziemniaki w obierkach i sledz w smietanie. Sa i inne rzeczy, jak ryba po grecku, czerwony barszcz z uszkami i moje ulubione pierogi z kapusta i grzybami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: ŚWIĄTECZNE POTRAWY REGIONALNE IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 21.11.03, 23:38 Moja rodzina wywodzi sie z Ukrainy, wiec byl zawsze barszcz z uszkami, pierogi ruskie i z kapusta-grzybami, karp w galarecie, karp smazony, kutia, kompot z suszu. Babcia sp. zawsze jeszcze robila tort kawowy na biszkopcie-szkoda, ze Jej juz nie ma!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: ŚWIĄTECZNE POTRAWY REGIONALNE IP: 217.20.201.* 22.11.03, 17:44 u moich rodzicow tez zawsze jest kompot z suszonych owocow, moje ulubione kluski z makiem i bakaliami, pierogi z kapusta i grzybami, ryby pod rozna postacia, bezmiesna salatka warzywna, salatka sledziowa no i oczywiscie nie obejdzie sie bez barszczu z uszkami i kruchych ciasteczek, ktorych czesc wedruje na choinke, a czesc na wigilijny stol. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: ŚWIĄTECZNE POTRAWY REGIONALNE 22.11.03, 18:47 melanż regionalny w korzeniach, w granicach normy, ale tradycyjnie w święta zwyciężają geny kresowe (północne):) chyba jedyną ofiarą stała się sałatka śledziowa wileńska, która ustąpiła miejsca 'nowotworowi'śledziowemu, też sałatce, ale zdecydowanie bardziej wyrazistej smakowo. bez zmian pozostają barszcz czerwony z uszkami, grzybowa z łazankami, karp smażony z ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty, karp na niebiesko (choć oba bywały kiedyś szczupakami)z chrzanem, studzienina z ryby lub kapusta (kiszona z dodatkiem cukrowej) z grzybami i śliwkami suszonymi duszona w białym winie, pierogi z kapustą cukrową i grzybami, kompotz suszu, łamańce z makiem, ciasta - makowiec i piernik jako konkurencja obowiązkowa, kisiel żurawinowy z cząstkami jabłek i konfiturą żurawinową i na zakończenie oczywiście kutia. rzecz jasna pełną łyżką kutii tradycyjnie rzuca się o sufit - zostają śliczne, trudne do usunięcia tłuste plamy :))) Odpowiedz Link Zgłoś