Dodaj do ulubionych

ŚWIĄTECZNE POTRAWY REGIONALNE

IP: 213.17.171.* 21.11.03, 09:22
Co je się na święta w regionie, z którego pochodzicie? Moja rodzina jest pod
tym wględem tak pomieszana, że czuję się cokolwiek wykorzeniony...
Obserwuj wątek
    • Gość: bruno Re: ŚWIĄTECZNE POTRAWY REGIONALNE IP: 217.11.133.* 21.11.03, 09:55
      Górny Śląsk - a więc moczka, groch z kapustą.
      A oprócz tego, klasyka świąteczna.
      Z innego regionu pochodzi kutia, która jest u nas stale. Na szczęście od paru
      lat nikt już nie katuje rodziny siemienioczką, o której pisałem w innym wątku.
      Nasza rodzina też wielce wymieszana, więc jest ciekawie. Kuzynka kiedyś zrobiła
      zupę z fasoli na słodko z suszonymi śliwkami - podkarpacie graniczące z
      Ukrainą. Dziwne było, ale dobre.
      • Gość: hgi Re: ŚWIĄTECZNE POTRAWY REGIONALNE IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 21.11.03, 17:21
        do Bruna siemieniotka nie siemienioczka.
        A makowki to nie laska,sa pyszne,siemieniotka jak to mozna jesc.
    • krzysio_m Re: ŚWIĄTECZNE POTRAWY REGIONALNE 21.11.03, 14:02
      Moja teściowa robi taki "kisiel" z płatków owsianych (fermentowanych). Raz w
      życiu tego spróbowałem (w zasadzie trzy razy: pierwszy, ostatni i jedyny). To
      potrawa z PnW Polski i obecnej PnZ Białorusi (chyba !!)
      Krzysztof
      • Gość: Asia Re: ŚWIĄTECZNE POTRAWY REGIONALNE IP: *.upc-g.chello.nl 21.11.03, 14:13
        Ja pochodze ze Szczecina, wiec raczej tradycji nie ma. Ale zawsze na stole
        jest karp smazony, ziemniaki w obierkach i sledz w smietanie.
        Sa i inne rzeczy, jak ryba po grecku, czerwony barszcz z uszkami i moje
        ulubione pierogi z kapusta i grzybami.
    • Gość: Camille Re: ŚWIĄTECZNE POTRAWY REGIONALNE IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 21.11.03, 23:38
      Moja rodzina wywodzi sie z Ukrainy, wiec byl zawsze barszcz z uszkami, pierogi
      ruskie i z kapusta-grzybami, karp w galarecie, karp smazony,
      kutia, kompot z suszu. Babcia sp. zawsze jeszcze robila tort kawowy na
      biszkopcie-szkoda, ze Jej juz nie ma!.
      • Gość: siwa Re: ŚWIĄTECZNE POTRAWY REGIONALNE IP: 217.20.201.* 22.11.03, 17:44
        u moich rodzicow tez zawsze jest kompot z suszonych owocow, moje ulubione
        kluski z makiem i bakaliami, pierogi z kapusta i grzybami, ryby pod rozna
        postacia, bezmiesna salatka warzywna, salatka sledziowa no i oczywiscie nie
        obejdzie sie bez barszczu z uszkami i kruchych ciasteczek, ktorych czesc
        wedruje na choinke, a czesc na wigilijny stol.
    • emka_1 Re: ŚWIĄTECZNE POTRAWY REGIONALNE 22.11.03, 18:47
      melanż regionalny w korzeniach, w granicach normy, ale tradycyjnie w święta
      zwyciężają geny kresowe (północne):)
      chyba jedyną ofiarą stała się sałatka śledziowa wileńska, która ustąpiła miejsca
      'nowotworowi'śledziowemu, też sałatce, ale zdecydowanie bardziej wyrazistej smakowo.
      bez zmian pozostają barszcz czerwony z uszkami, grzybowa z łazankami, karp
      smażony z ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty, karp na niebiesko (choć oba
      bywały kiedyś szczupakami)z chrzanem, studzienina z ryby lub kapusta (kiszona z
      dodatkiem cukrowej) z grzybami i śliwkami suszonymi duszona w białym winie,
      pierogi z kapustą cukrową i grzybami, kompotz suszu, łamańce z makiem, ciasta -
      makowiec i piernik jako konkurencja obowiązkowa, kisiel żurawinowy z cząstkami
      jabłek i konfiturą żurawinową i na zakończenie oczywiście kutia. rzecz jasna
      pełną łyżką kutii tradycyjnie rzuca się o sufit - zostają śliczne, trudne do
      usunięcia tłuste plamy :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka