Dodaj do ulubionych

Jak odkwaśnić kapustę?

08.03.09, 20:17
Witajcie, mam pytanie, czy jedynym sposobem na złagodzenie kwaśności kapusty
kiszonej jest wymieszanie jej ze świeżą? Zachciało mi się łazanek z kapustą, a
że jestem w ciąży to postanowiłam się nimi rozpieścić, niestety kiepsko
wypłukałam kapustę (robię tylko z kwaszonej) podczas gotowania nie spróbowałam
i na koniec pozostałam z produktem pachnącym bosko, ale w smaku jednak zbyt
kwaśnym. Pierwszą myślą było dodać powideł śliwkowych, tak zrobiłabym
bigosowi, ale nie wiem, czy łazanki to przeżyją. Ostatecznie mogę dokupić
jutro kapusty świeżej i dowalić tam, ale można już tak do gotowego produktu??
Niestety mam całość pomieszaną, makaron, kapustka i cebulka z boczkiem w
jednym garze (gigantycznym zresztą).
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Jak odkwaśnić kapustę? 08.03.09, 20:27
      Jablek dodaj slodkich. Jedno obrane i starte na grubych oczkach.
      Albo wiecej cebuli, jesli jablko brzmi ci zbyt dziwnie - drobno
      posiekanej i podsmazonej na ostrym ogniu, zeby sie lekko
      skarmelizowala. Cebula sama w sobie jest bardzo slodka, ma ponad
      osiem procent cukru.
      • schiraz Re: Jak odkwaśnić kapustę? 08.03.09, 23:38
        To jabłko do mnie lepiej przemówiło:) Zetrę na papkę i dodam, bo mimo jedzenia z
        zamkniętymi oczami i powtarzania sobie przy każdej łyżce: "jest ok" dalej gębę
        mi wykrzywia kwas:) Jutro kupię jakieś słodkie jabłko, rozumiem, że zetrzeć,
        dorzucić do gara z kapustą podgrzać i wymieszać? Dzięki za radę, w życiu bym na
        to nie wpadła, poważnie, prędzej bym te powidła śliwkowe pchała.
        A swoją drogą sposób na jedzenie w ciąży zaproponowany przez xxx doprowadził
        mnie do gigantycznego wybuchu śmiechu:) Mój maż też tak powtarza, jak coś
        ugotuje a ja mu mówię, że kiepskie: "A co ty tam wiesz, TY jesteś w ciąży i
        tobie nie musi smakować a i tak jest dobre":) Ale poważnie te łazanki spaprałam,
        kwas jakich mało.
        • Gość: gość Re: Jak odkwaśnić kapustę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 00:09
          kup białą kapustę( nie kiszoną). Poszatkuj i bez żadnych przypraw uduś tak,
          by była miekka i nadawała sie do jedzenia w łazankach.Nastepnie
          wymieszaj ją z tą kwasotą. Nie jest wykluczone,że będziesz musiała dodać
          porcję samych łazanek osobno ugotowanych. Jak zrównoważysz smak(możesz
          dodać pół łyżeczki cukru-nie więcej).Dopraw całość przyprawami,możesz to
          jeszcze przegotować lub zapiec. Jesli w tej gotowej kwasocie masz jakąś
          odrobinę soku lub sosu- wyduś przez durszlak i wylej.
          W taki sposób uzyskasz jeszcze wiekszą porcję łazanek. Jak ostygną porób
          sobie porcje do zamrożenia w woreczkach,a resztę zjedz od razu. I po
          kłopocie. Nie kombinuj z marchwiami i jabłkami bo zmienisz smak potrawy. Nie
          próbuj gotować surowej kapusty w gotowym produkcie bo sie namieszasz i
          tak przypalisz nim sie ugotuje do miękkości.Dodatkową kapustę i ewentualnie
          łazanki musisz ugotować oddzielnie.Nie sól ani kapusty oddzielnie
          gotowanej ani łazanek ,bo sól poteguje wrażenie kwaśności. Dobrze jest
          takie łazanki zapiec w piekarniku-smakują rewelacyjnie.Tak pomieszane
          kapusty dobrze jest odstawić na noc by smaki sie wymieszały(jesli nie
          zapiekasz całosci.)
          • wiedzma30 Re: Jak odkwaśnić kapustę? 09.03.09, 01:08
            Ja rowniez polecam dogotowanie slodkiej kapusty i domieszanie jej do lazanek.
            Mozesz dodac troche soli, a reszte doprawisz po wymieszaniu.
            Nigdy nie robie lazanek, czy farszu jedynie z kwaszonej kapusty - zawsze
            pol-na-pol slodka i kwaszona.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka