Dodaj do ulubionych

podnoszenie ciśnienia...

14.03.09, 17:11
Mam koleżankę, która jest w ciąży- strasznie ją przechodzi- ma anemię i bardzo
niskie ciśnienie np. dziś 70 na 50.
Codziennie pije kawę. Nie znam się na tym, ale wg Mnie kobieta w ciąży nie
powinna pić kawy, szczególnie podczas anemii, bo wypłukuje jej wszystkie
mineraly.
Co zamiast powinna spozywac na podniesienie ciśnienia?
Obserwuj wątek
    • bobralus Re: podnoszenie ciśnienia... 14.03.09, 17:19
      ja mam bardzo niskie cisnienie z powodu lekow, ktore biore. Lekarz kazał mi
      przede wszystkim pic duze ilosci wody/plynow (nietakich ktore odwadniaja, czyli
      kawa, herbata, cocacola, yerba mate), nawet do 3 litrow. To jest sposob nr,
      mitem jest, ze kawa podnosi cisnienie, owszem, ale na krotki czas, nie powinny
      jej pic osoby z wysokim cisnieniem, ale tym z niskim niewiele pomaga, poza tym
      odwadnia, a wiec ilosc plynu(krwi) w zylach sie zmniejsza. sól rowniez podnosi
      cisnienie, zatrzymuje wode w organizmie, ale wtedy chyba kobieta w ciazy moze
      dostac obrzekow. no i przede wszystkim powinna zapytac lekarza, bo to naprawde
      niskie cisnienie. jest chyba kilka lekow na podniesienie cisnienia, chyba nie
      zawsze skuteczne i pewnie nie wskazane w ciazy "o ile lekarz nie zadecyduje
      inaczej".
      • hotally Re: podnoszenie ciśnienia... 14.03.09, 17:31
        Czyli miałam rację z tą kawą... z lekami jest problem, bo pytała, ale są
        przeciwskazania podczas ciąży...
        • pani.serwusowa Re: podnoszenie ciśnienia... 14.03.09, 17:39
          Moze jakas delikatna gimnastyka? Spacery? Ja po sobie wiem, ze jak nie cwicze to
          mam w porywach 90/60. Dwa tygodnie temu wrocilam do regularnego ruchu i wczoraj
          pielegniarka powiedziala, ze cienienie mam wreszcie modelowe. :)
          • hotally Re: podnoszenie ciśnienia... 14.03.09, 17:41
            Zsugeruję, ale nie wiem... jak pisałam- strzesznie przechodzi ciążę, do tego
            wyskoczyły jej hemoroidy ;/
            • szarsz Re: podnoszenie ciśnienia... 15.03.09, 20:33
              hotally napisała:
              > Zsugeruję, ale nie wiem... jak pisałam- strzesznie przechodzi
              > ciążę, do tego wyskoczyły jej hemoroidy ;/

Hemoroidy to kiepska przemiana materii. Czyli brak ruchu.
      • turzyca Nie powtarzaj starych mitow :) 14.03.09, 18:04
        Z ta szkodliwoscia kawy to jest wiekszosc mitow. Tak samo kiedys zakazywano
        doliczac do bilansu plynow herbate, bo tez wysuszajaca, ze dwa lata temu
        Brytyjczycy udowodnili, ze herbata jest zdrowsza od wody, bo jednak nie wysusza,
        a do tego ma antyoksydanty.
        Kawa tez nie jest taka straszna jak ja maluja, wysokocisnieniowcy zostali
        zwolnieni z absolutnej abstynencji.

Ale fakt, dziala krotko mimo ze wielu niskocisnieniowym osobom pomaga. A
        kolezanka pewnie chcialaby ogolnie poprawic sytuacje. Byl na ten temat calkiem
        dlugi watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20653767&v=2&s=0 i
        wiele z tych rad bylo bardzo pomocnych. :)
        • Gość: miu Re: Nie powtarzaj starych mitow :) IP: *.acn.waw.pl 15.03.09, 16:44
          Tak sie teraz porobilo na swiecie, ze za badania ktos musi zaplacic.
          I tak np. mozna udowodnic ze papierosy nie sa takie zle, bo hamuja
          chorbe Alzhaimera, kawa jest zdrowsza od wody, itp. itd.
    • Gość: Iza Re: podnoszenie ciśnienia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.09, 17:51
      Ja miałam takie same problemy - anemia i niskie ciśnienie (ale bez ciąży) - i o
      dziwo polepszyło mi się, kiedy przestałam pić kawę. Przestawiłam się na jedną,
      dwie zielone herbaty dziennie i mam więcej energii. Trzeba też pić dużo wody
      (herbata niestety odwadnia) i soków (prawdziwe, nie cukier z wodą z kartonika),
      zwłaszcza, że te mogą pomóc przy anemii. Koleżanka powinna też wziąć pod uwagę
      fakt, że kawa utrudnia wchłanianie żelaza. Więc koniec z kawą, dużo warzyw,
      trochę mięska (najlepiej wchłanialne żelazo) i ruchu (spacery itp.)
      Przed jedzeniem można też wypić sok z cytryny, pomarańczy. Witamina C pomaga
      przy wchłanianiu żelaza.

A najlepiej wybrać się do dietetyka, który skomponuje dietę.
      • hotally Re: podnoszenie ciśnienia... 14.03.09, 18:04
        zielona herbata odwadnia???
        kurcze, Ja jestem uzalezniona, codziennie piję 1-2litra bialej lub zielonej herbaty
        • Gość: Iza Re: podnoszenie ciśnienia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.09, 18:19
          Też byłam w szoku, jak te rewelacje 'najnowszych badań' w necie przeczytałam.
          Może to tylko kolejna głupota?
          • Gość: ania_m Re: podnoszenie ciśnienia... IP: *.pools.arcor-ip.net 14.03.09, 18:34
            na podniesienie cisnienia pomoze picie duzej ilosci plynow z przewaga wody, ruch
            i prysznic zmienny zimno-cieply rano wykonywany w specjalny sposob, instrukcje
            sa w necie. zdaje sie zaczyna sie od lewej stopy i idzie w gore, ale nie chce
            mieszac, mozna poguglowac.
          • paulinaa Re: podnoszenie ciśnienia... 14.03.09, 18:35
            nieprawda, ze zielona herbata odwadnia - to jakieś bzdury pseudoaukowcow
            • hotally Re: podnoszenie ciśnienia... 14.03.09, 18:41
              no wlasnie... przy tej ilosci co Ja wypijam, wyglądałabym jak rodzinka
              • hotally Re: podnoszenie ciśnienia... 14.03.09, 18:41
                mialo byc oczywiscie: rodzynka
                • Gość: Iza Re: podnoszenie ciśnienia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.09, 18:48
                  Ja pewnie też:)
                  Zapewne jest w tym tyle prawdy, ile w innej 'rewelacji' o tym, jak kawa
                  zapobiega próchnicy...

W każdym razie kawa powoduje skok ciśnienia, a później spadek.
                  Herbata działa wolniej, ale za to utrzymuje ciśnienie na stałym poziomie,
                  przynajmniej przez jakiś czas.
    • paulinaa Re: podnoszenie ciśnienia... 14.03.09, 18:37
      a dlaczego ma podwyzszyc to ciśnienie? niskie ciśnienie to nie choroba
      • hotally Re: podnoszenie ciśnienia... 14.03.09, 18:43
        bo bardzo słabo się czuje, totalny brak energii i mysli, ze to to.
        Ja tez z natury jestem niskocisnieniowcem, kawę piję max raz na tydzień i to
        latte, albo capuccino, ale duzo sie ruszam, zdrowo odzywiam i jakos zyje...
        • paulinaa Re: podnoszenie ciśnienia... 14.03.09, 18:48
          a przed ciążą miała wyższe? może miala takie samo tylko nie mierzyła...
          • hotally Re: podnoszenie ciśnienia... 14.03.09, 18:59
            wzorowe 120/80
      • Gość: Iza Re: podnoszenie ciśnienia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.09, 18:44
        Może nie choroba, ale skutecznie uprzykrz życie. W okresie dorastania miałam tak
        niskie ciśnienie, że mnie wszyscy o branie prochów podejrzewali;) A ciągły brak
        koncentracji i energii, otumanienie, senność przyjemnie nie są.
        • paulinaa Re: podnoszenie ciśnienia... 14.03.09, 18:47
          też mam niskie ciśnienie, zawsze jak mi ktoś mierzy to mowi, że normalni ludzie
          to przy takim ciśnieniu mdleją... ale ja zyje i mam się świetnie
          • rozyczko Re: wiem cos o tym :) 14.03.09, 19:57
            kiedys po kawie i wysilku fizycznym mialam 100/55 :)
            A po narkozach to juz w ogole - pukaja w apraty do mierzenia cisnienia, czy nie
            zepsute ;)
      • dzioucha_z_lasu Re: podnoszenie ciśnienia... 14.03.09, 21:28
        paulinaa napisała:

> a dlaczego ma podwyzszyc to ciśnienie? niskie ciśnienie to nie
        choroba

Choroba, choroba i to dość nieprzyjemna. I lekceważona. Samopoczucie
        przy spadku ciśnienia jest fatalne, sennosć, niepokój, zawroty
        głowy, mdłości, marznięcie, możliwa utrata przytomności a nawet
        śmierć na skutek zapaści. Więc za niskie cisnienie to wcale nie
        takie cudo. Zwłaszcza w ciąży to jest niebezpieczne. Jeśli koleżanka
        ma taki problem, powinna to zgłosić lekarzowi. I powinna przebadać
        nerki.